Katılım Bankaları hem büyüdü hem büyüttüTürkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 18.Olağan Genel Kurul’u İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özdemir, sektörün yüzde 34 karlılığını artırdığını ve aktif büyüklüğünün 207 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.
Türkiye’de büyümesini sürdüren katılım bankacılığı 2018 yıl sonu itibari ile net karlılık da yüzde 34 artış gösterdi. Katılım bankacılığının geçen yıl aktif büyüklüğü yüzde 29 yükselişle 207 milyar TL’ye ulaştı. Bu da bankacılık sektöründen alınan payı yüzde 5.3 seviyelerine taşıdı.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 18.Genel Kurul Toplantısında açıklamalar da bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özdemir, 2018 yılı içerisinde finans ve ekonomi alanlarında yerel ve küresel gelişmeleri değerlendirdi. Özdemir, Türkiye’nin 2018 yılını değerlendirerek; “Yurt içi ve yurt dışında finansman maliyetleri artarken büyüme eğilimi zayıfladı. Buna rağmen, bankaların güçlü yapısı nedeni ile bankalarımızın aktif yapısı sınırlı olarak etkilendi. Fakat artık yurtiçinde finansal koşulların tekrar ılımlı seyretmesi ile birlikte büyüme ve karlılıkta sürdürülebilir yapıların yakalanacağını bekliyoruz” dedi. Özdemir, tüm bu süreçte katılım bankalarının ekonomiye desteğini artırarak devam edeceğini belirterek özellikle bu süreçte başta KOBİ'ler olmak üzere ülkeye katma değer katan ihracata odaklı, ithal ikamesi ürünlerin en önemli desteğinin katılım bankaları olacağını kaydetti.
Faizsiz finansın potansiyeli yüksek
Genel Kurul'da açıklamalarda bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise kendine özgü ilkeleri ve faaliyet yapısı ile faizsiz finans alanının, Türkiye için değerinin büyük olduğunu söyledi. Akben şu noktalara değindi: “Katılım bankaları Mart 2019 verilerine göre 229.2 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır. Katılım bankalarının kullandırdığı krediler 123.7 milyar TL düzeyinde olup, sektör içerisindeki payı yüzde 4.6’dır. Özellikle KOBİ'lerdeki kredi kullandırma oranının yüzde 6.3 seviyesinde olmasının katılım bankalarının KOBİ'lerin fon kaynaklarına ulaşmalarında önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir.”
Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nde kurulmuş olan Merkezi Danışma Kurulu'nun çalışmalarına da değinen Akben, şunları söyledi: “Merkezi Danışma Kurulu çalışmalarına başladı ve Merkezi Danışma Kurulu'nun kurulması sonrasında şimdi de katılım bankaları nezdindeki danışma kurullarının yasal altyapı çalışmalarına başlandı. Halihazırda görüş alma süreci devam eden Tebliğ Taslağı'nın, en yakın zamanda yürürlüğe gireceğini düşünüyoruz. Bu tebliğ taslağı sayesinde katılım bankalarının faizsiz finans prensiplerine uyum süreçleri, Türkiye'de ilk defa yasal ve kurumsal bir yapıya kavuşacaktır.”
İstanbul Finans Merkezi çalışmaları hızlandı: İstanbul Finans Merkezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Akben “İstanbul Finans Merkezi projesinin inşaatları hızla sürdürülüyor ve teknik altyapı konusunda çalışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu’nda da hem Finans Merkezi, hem de katılım bankaları ile ilgili ciddi çalışmalarımız var” dedi.
Vakıf Katılım'dan ihracatçılara destek
Vakıf Katılım, Türkiye’nin artan dış ticaret hacmine destek vermeye devam ediyor. Vakıf Katılım, reel sektörün ihtiyaçlarını göz önüne alarak ihracat yapan müşterilerine avantajlı kâr oranları ile yeni bir destek paketi hazırladı. 15 Mayıs-30 Eylül 2019 tarihleri arasında geçerli olacak kampanya kapsamında ihracatçı firmalar, dolar cinsinden yüzde 0.32’den, Euro cinsinden de yüzde 0.25’ten başlayan aylık kar oranlarından faydalanabilecek. Vakıf Katılım ihracatçı firmalara, 6 aya varan ödemesiz dönem imkânıyla birlikte toplamda 30 ay vadeli; 500.000 dolar ve 500.000 Euro’ya kadar finansman desteği sağlayacak. Vakıf Katılım’ın KOBİ, ticari ve kurumsal müşterilerine sunacağı paketten faydalanmak için başvuru yapacakların Dış Ticaret Paketi’ni satın almaları yeterli olacak.
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “Bu kampanyamızla, ihracat finansmanında maliyetimize yakın oranlarda bir finansman imkânı sağlamış olacağız” dedi. Bugüne kadar ülke ihracatının gelişimi için birçok projeye imza attıklarını dile getiren Göktaş şöyle konuştu: “Ülkemizin ekonomik faaliyetlerinin canlanmasına, istihdam, üretim ve karlılığının artmasına önemli katkılar sağlayan ‘ihracatın’ gelişimi ve daha da canlanması için üzerimize düşen görevi büyük bir sorumlulukla yerine getirmeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de ülkemizin makroekonomik dengelerinin gelişime katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”
Kuveyt Türk’ten 254 milyon TL net kâr
Kuveyt Türk, 2019 yılı ilk çeyreğine dair finansal sonuçlarını açıkladı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25.07 artışla 254 milyon TL net kâr elde eden Kuveyt Türk istikrarlı büyümesini sürdürdü. Toplanan fon büyüklüğünü 2018 yılsonuna göre yüzde 17.64 artışla 63 milyar 512 milyon TL’ye çıkaran banka, kullandırılan fon büyüklüğünü de yüzde 6.53 artışla 50 milyar 921 milyon TL’ye ulaştırdı. Öz varlıklarını 5 milyar 683 milyon TL, aktif büyüklüğünü ise 83 milyar 570 milyon TL’ye yükselten Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından katılım bankaları arasında ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Yılın ilk çeyreğine yönelik değerlendirmede bulunan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Başarılı geçen 2018’in ardından yeni yılın ilk çeyreğini de büyümeyle kapatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2019 yılsonu itibarıyla 85 milyar TL’nin üzerinde aktif büyüklüğe ve 1 milyar TL’nin üzerinde net kâra ulaşmayı hedefliyoruz. Toplanan fonlarda ve kullandırılan fonlarda ise sektörün üzerinde büyüme planlıyoruz. Yılın ilk çeyreğine dair rakamlar bu sonuçlara ulaşacağımızı gösteriyor” dedi. Uyan, bu dönem için öncelikleri arasında leasing, dış ticaret finansmanı, proje finansmanı ve ihtiyaç finansmanın yer aldığını aktardı. Altın bankacılığında en geniş ürün yelpazesine sahip katılım bankası unvanına sahip Kuveyt Türk, 2019 yılında bir ilke daha imza atarak Çin’in Şanghay Altın Borsası’nın (Shanghai Gold Exchange, SGEI) 74 uluslararası üyesinden biri oldu. Kuveyt Türk, bu borsaya kabul edilen ilk Türk kurumu olmasının yanı sıra dünya genelinde de tüm katılım bankaları arasında bir ilki gerçekleştirdi. Banka, Şanghay Altın Borsası’na üyeliği ile uluslararası piyasalarda işlem hacmini genişletmeyi ve 2018 yılında ulaştığı 450 milyon dolardan fazla altın ihracatının üzerine çıkarak Türkiye’nin ihracat rakamlarına daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.
Albaraka Mobil’e 2 ödül
Albaraka Türk’ün mobil bankacılık uygulaması, dünyanın önde gelen yenilikçi projelerinin değerlendirildiği The Communicator Awards’da, “Mobil Uygulamalar ve Siteler” kategorisine “En İyi Kullanıcı Deneyimi” ve “Deneyimsellik & Yenilikçilik” alanlarında iki ayrı üstünlük ödülünün sahibi oldu.
Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ, Albaraka Mobil’in “Mobil Uygulamalar ve Siteler” kategorisinde iki ayrı üstünlük ödülüne layık görülmesinden ötürü memnuniyet duyduklarını belirtti: “Albaraka Türk olarak mobil bankacılığın öneminin farkındayız, stratejimizi de buna odakladık. Bu sebeple mevcut mobil uygulamamızı Ekim 2018’de bir mobil platform olarak yeniledik. İçerisinde yüz tanıma, QR kod, ses ve yazı (chat) ile işlem yapılabilen Mobil Asistan gibi birçok yeniliğin olduğu Mobil Platformumuzda kullanıcı deneyimini merkezde tutarak çalıştık. Aldığımız ödüller, üzerinde özenle çalıştığımız konularda gösterdiğimiz eforun bir sembolü olması bakımından bizleri memnun ediyor. İlerleyen dönemlerde bu anlayışı koruyarak çalışmalarımızı sürdürecek ve ‘dünyanın en iyi katılım bankası olma’ noktasındaki yolculuğumuza bu bilinçle devam edeceğiz.”