banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

“İhracat yapmayan ilimiz kalmadı”

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 31. Genel Kurulu ile ‘İhracatın Şampiyonları’ ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’yi yıllık sadece 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeden bugünkü seviyelerine sizlerle beraber getirdik. 2002’de bir haftada yaptığımız ihracatı artık bir günde gerçekleştiriyoruz” dedi.

HABER 01.07.2024, 00:00 30.06.2024, 21:17
1429
“İhracat yapmayan ilimiz kalmadı”

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen TİM 31. Genel Kurul ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Davut Gül, TİM Başkanı Mustafa Gültepe katıldı.
2023’te 255.4 milyar dolarlık mal ve 101.7 milyar dolarlık hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan ilk 10 firma ile e- ihracatta ilk sırayı alan firmaya ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi yıllık sadece 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeden bugünkü seviyelerine sizlerle beraber getirdik. 2002’de bir haftada yaptığımız ihracatı artık bir günde gerçekleştiriyoruz. İhracatı ülke sathına yaydık. Hatta ihracat yapmayan ilimiz kalmadı. 2023’te 48 ilimizde ilk 1000 ihracatçı firma arasına girebilecek ölçüde ihracat yapan firmamız bulunuyor” diye konuştu.
İhracatçının, sanayicinin, yerli ve yabancı yatırımcının, üreticinin ulaşamadığı hiçbir bürokrat, hiçbir siyasetçinin olamayacağını ve olmaması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin tüketerek değil üreterek, istihdam oluşturarak, ihracat yaparak büyümek zorunda olan bir ülke olduğuna dikkat çekti.
“Sizlere müjdeli haber vermek istiyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdiklerini kaydetti.

“OVP’deki hedeflerimizi tutturmuş olacağız”
Bakan Bolat, “Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda 2024 sonuna kadar 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmetler ihracatı hedefimizi başaracağız” dedi.
İhracatçıların, sadece sattıkları ürün ve sunduğu hizmetleri değil, aynı zamanda Türkiye’nin adını, kültürünü ve değerlerini de dünyaya tanıttığını belirten Bakan Bolat, şunları kaydetti: “2024’te aylık ortalama 23.5 milyar dolar ihracatı, 2025’te de aylık ortalama 25 milyar dolar ihracatı yakaladığımızda OVP’deki hedeflerimizi tutturmuş olacağız. 2026’da mal ihracatında 302 milyar doları, hizmetler ihracatında da 140 milyar doları yakalayacağız. OVP hedefleri doğrultusunda 2024 sonuna kadar 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmetler ihracatı hedefimizi başaracağız.” ifadelerini kullandı” açıklamasını yaptı.
Bakan Kacır, “Geçtiğimiz yıl ihracatta 255,8 milyar dolar ile tarihi bir rekor kırdık. Bu yıl sonunda mal ihracatımızın 267 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere, yeni sanayi politikamızla, yüksek teknoloji yatırımlarını maksimum düzeyde teşvik edeceğiz” bilgisini verdi.

GreenTİM ile 500 milyon dolar tasarruf
575 milyar dolarlık 2028 hedeflerine ulaşabilmek için ihracatı her yıl ortalama yüzde 10 arttırmak durumunda olduklarının altını çizen Gültepe, “Son 1,5 yıldır rekabet gücümüz zayıflıyor. Üretim maliyetlerinde Asyalı rakiplerimizden yüzde 30-50 pahalıyız. Avrupa’daki birçok ülkeye göre de yüzde 20 daha pahalı hale geldik. Bu durum ihracatımıza olumsuz yansıyor” dedi.
Gültepe, rekabetçiliğin yanı sıra inovasyonla, yüksek teknolojiyle, küresel ölçekte markalarla ve yeşil üretim kapasitesiyle katma değerli ihracatı artırmak zorunda olduklarına dikkat çekerek, Yeşil Mutabakat’a uyumun kritik önem taşıdığını bildirdi.
Firmaların karbon ayak izini ücretsiz olarak hesaplayabilecekleri GreenTİM Platformu’nu hizmete sunduklarını ifade eden Gültepe şunları söyledi: Platform sayesinde ihracatçılarımız 500 milyon dolar tasarruf sağlayacak. Yeşil dönüşümde finansman kritik rol oynuyor. Bu konuda da Eximbank’la çalışmalarımız devam ediyor. Yakın gelecekte çalışmayı tamamlayıp, sonucu firmalarımızla paylaşacağız. Yeşil dönüşümün yanı sıra yeni yatırımlar için de finansman gerekiyor. İGE A.Ş. kuruluşundan itibaren finansman konusunda ihracatçımızın yanında yer alıyor. Geçen yıl ihracat ailemize kazandırdığımız Türk Ticaret Bankası’nın yeniden yapılandırma çalışmalarında sona yaklaşıyoruz. Bankamız yıl sonuna doğru faaliyetlerine başlayacak. İhracattaki büyümeyi sürdürülebilir kılmak için finansman koşullarının iyileştirilmesi ve yeni nesil teşvik mekanizmalarının devreye alınması gerekiyor.”

Ödül alanlar
Mal ihracatında ilk 10 firma:
Ford Otomotiv San. A.Ş., Toyota Otomotiv San. Türkiye A.Ş., Star Rafineri A.Ş., Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş., Kibar Dış Ticaret A.Ş., Vestel Dış Ticaret A.Ş., Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş., Arçelik A.Ş., Mercedes-Benz Türk A.Ş., Baykar Makina San. Ve Tic. A.Ş.

Hizmet ihracatında ilk 10 firma: Türk Hava Yolları A.O., Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş., Güneş Ekspres Havacılık A.Ş., İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş., TAV Havalimanları Holding A.Ş., Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş., Odeon Turizm İşletmeciliği A.Ş., Anexservices Turizm Organizasyon Taşımacılık Ticaret A.Ş., Ekol Lojistik A.Ş., Corendon Airlınes Turistik Hava Taşımacılık A.Ş.
E-ihracatta ilk 3 firma: Trendyol DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Tic. A.Ş., LC Waikiki Dış Ticaret A.Ş., Modanisa Elektronik Mağazacılık ve Tic. A.Ş.
Sektör 1’incisi olan firmalar: Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş.-Çelik, Şişecam Dış Tic. A.Ş.-Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Kibar Dış Ticaret A.Ş.-Demir ve Demir Dışı Metaller, FLO Mağazacılık ve Pazarlama A.Ş.-Deri ve Deri Mamulleri, Vestel Ticaret A.Ş.-Elektrik ve Elektronik, Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş.-Fındık ve Mamulleri, Tersan Tersanecilik San. ve Tic. A.Ş.-Gemi, Yat ve Hizmetleri, Erdemoğlu Dış Tic. A.Ş.-Halı, LC Waikiki Dış Ticaret A.Ş.-Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Türk Hava Yolları A.O.-Hizmet, Oba Food Gıda San. Tic. A.Ş.-Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Bosch Termoteknik Isı. ve Kli. San. Ve Tic. A.Ş.-İklimlendirme Sanayii, Star Rafineri A.Ş.-Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Özgür Tarım Ürünleri İnşaat San. ve Tic. A.Ş.-Kuru Meyve ve Mamulleri, Ekom Eczacıbaşı Dış Tic. A.Ş.-Madencilik Ürünleri, Türk Traktör ve Ziraat Mak. A.Ş.-Makine ve Aksamları, Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İth. İhr. Tic. ve San. A.Ş.-Meyve Sebze Mamulleri, Hayat Kimya Sanayi A.Ş.-Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, İstanbul Altın Rafinerisi Kıymetli Metallar Tic. A.Ş.-Mücevher, Ford Otomotiv San. A.Ş.-Otomotiv Endüstrisi, Baykar Makina San. ve Tic. A.Ş.-Savunma ve Havacılık Sanayii, Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Queen Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Süs Bitkileri ve Mamulleri, AK PA Tekstil İhracat Pazarlama A.Ş.-Tekstil ve Hammaddeleri, JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş.-Tütün, Uçak Kardeşler Gıda A.Ş.-Yaş Meyve ve Sebze, Verde Yağ Besin Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.-Zeytin ve Zeytinyağı.

Yorumlar (0)