banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Hizmet ihracatında 2023 hedefi 100 milyar dolar üstü

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 2022 yılına ilişkin 250 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacaklarını belirtti. Bakan Muş, 2023’te hizmet ihracatında 100 milyar dolarlık hedefi aşmak istediklerini kaydetti.

HABER 01.12.2022, 00:01 23.12.2022, 12:21
24720
Hizmet ihracatında 2023 hedefi 100 milyar dolar üstü
banner625

Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nin 6’ncı etkinliğinde Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin ihracatının yüzde 55’ini yaptığı Avrupa Birliği üyelerine ve AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerine yapıldığını ve 2022 yılına ilişkin 250 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacaklarını belirtti: “Burada bir sapma söz konusu değil. 2023 ile alakalı da hep üzerine koyarak gitmek istiyoruz, aşağı düşmek istemiyoruz.”
Bakan Muş, “Bizim dünya ihracatından aldığımız pay yüzde 1 fakat uzak ülkeler olarak belirlediğimiz ülkelerden aldığımız pay yüzde 0.25 yani normalin dörtte biri. Dolayısıyla onu aynı seviyeye çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Bu, bize ilave 80 milyar dolarlık bugünkü rakamlarla ihracat artışı demek. Bu zor bir süreç. Lojistik, planlama, oradaki dağıtım kanallarına girme ayağı var” diye konuştu. 2023’te hizmet ihracatında 100 milyar dolarlık hedefi aşmak istediklerini kaydeden Bakan Muş, “Hizmet ihracatının net artısı aslında mal ihracatından çok daha fazla. Dolayısıyla katmadeğeri çok daha ülkede kalıyor” dedi.
Hizmet ihracatı içerisinde en büyük katkıyı bilişim sektörüne ayırdıklarını kaydeden Muş, e-ticaret yasasına da değindi: “Bir oyuncunun değil birden fazla oyuncunun olduğu, rekabet ettiği, insanların ve tüketicilerin alternatiflerinin olduğu, üreticilerin de alternatiflerinin olduğu, markalarımızı koruyabildiğimiz bir düzenleme. Düzenlemenin şeffaf, öngörülebilir ve sektörün tamamına yönelik tasarlanmış bir yapısı var.”

TDT ülkelerindeki yatırımlar 20 milyar doları aştı
Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapılan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 11. Toplantısı’na katılan Bakan Muş, Türkiye’nin, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerdeki yatırımlarının 20 milyar doları aştığını belirterek, “Karşılıklı yatırımların artırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yönündeki çabaları Türkiye olarak destekliyoruz” dedi.
Bakan Muş, 2021’de TDT üyelerinin dünyaya toplam ihracatının önceki yıla göre yüzde 26 artarak 462 milyar dolar, TDT ülkelerinin kendi aralarındaki ihracatın ise yaklaşık 25.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Bakan Muş, ülkelerin sunduğu ticari fırsatların değerlendirilmesinde ülkeler arasındaki lojistik engellerin aşılmasının önem taşıdığını, taşımacılığın kolaylaştırılması ve taşıma maliyetlerinin azaltılması için bütüncül bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye olarak taşıma belgesi kotalarının kaldırılmasını ve taşımaların serbest hale getirilmesini önerdiklerini bildirdi.
Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Camşid Hocayev, TDT bünyesinde 2023-2025 yıllarında taşımacılık alanındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik eylem planının geliştirilmesini önerdi. TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, “TDT, Orta Koridor’un verimliliğini ve rekabet gücünü daha da artırmak için bölgede uluslararası ulaşım koridorları ve altyapıları oluşturmaya, ulaşım operasyonlarını kolaylaştırmaya, idari engelleri ortadan kaldırmaya, riskleri ve nakliye maliyetlerini azaltmaya odaklanmalıdır” dedi.

Tacikistan ile ticarette yol haritası imzalandı
Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de iş insanlarının katılımıyla Tacikistan-Türkiye İş Forumu’nu gerçekleştirdiklerini bildiren Bakan Muş, toplantı sonunda ‘Serbest Bölgeler Kapsamında İşbirliği Mutabakat Zaptı’ ile ‘Türkiye ve Tacikistan Arasında Ticaretin Artırılmasına Yönelik Yol Haritası’nı imzaladıklarını aktardı. Muş, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda ile de bir araya geldiklerini, görüşmede ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımları değerlendirdiklerini aktardı.

Yorumlar (0)