banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

“Her zamankinden daha yakın işbirliği gerekiyor”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyinin (TAİK) ABD Ticaret Odası ve American Turkish Business Roundtable (ATBR) işbirliğinde düzenlediği 39. Amerikan-Türk Konferansı’na katılan Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, küresel doğrudan uluslararası yatırımların da düşüşte bulunduğunu, yatırımcı çekme rekabetinin her zamankinden daha yüksek olduğunu belirterek, “Zorlukların üstesinden gelmek için ABD ve Türkiye’nin her zamankinden daha yakın işbirliği yapması gerekiyor.” diye konuştu.

HABER 01.06.2024, 00:01 13.06.2024, 09:15
14806
“Her zamankinden daha yakın işbirliği gerekiyor”

Bakan Bolat, Türkiye’nin 2003-2023 yıllarındaki ortalama ekonomik büyümesinin ihracatın da etkisiyle yıllık yüzde 5.4 olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin, güçlü üretim altyapısını, üretim üslerini ve tedarik zincirlerini çeşitlendirmeyi düşünebilecek ABD’li yatırımcılar için oldukça cazip olduğuna inanıyoruz” dedi.
ABD ile ticari ilişkilerdeki zorlukların ve bekleyen sorunların farkında olduklarına dikkati çeken Bolat, Türkiye’den ABD’ye çelik ve alüminyum ihracatına yönelik koruyucu önlemlerin iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini engellemeye devam ettiğinin altını çizdi.
“ABD, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı haline geldi”: Bakan Bolat, ABD Ticaret Bakanlığı’nın her yıl gerçekleştirdiği ve Türkiye’nin 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yaptığı ‘Trade Winds Europe/Eurasia’ forumunda ABD hükumetinin en prestijli ticaret platformu olan Trade Winds’in, 2008 yılında İstanbul’da başlatıldığını anımsattı.
“Bugün ABD, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı haline gelmiştir” diyen Bakan Bolat, ABD kaynaklı yabancı yatırımların tutarının 15 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Bakan Bolat, firmaların ABD’deki yatırımlarının 2023 sonunda 11 milyar dolara eriştiğini ve yurt dışı yatırımlarında ABD’nin payının yüzde 16’ya ulaştığını bildirdi.
“100 milyar dolarda mutabık kaldık”: Bakan Bolat, Washington’da ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile bir araya gelen Bakan Bolat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti: “Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık. ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik.”
“İlişkileri yakın gelecekte her düzeyde hızlanacak ve gelişecek”: 39. Amerikan-Türk Konferansı dolayısıyla Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Konutu’nda düzenlenen resepsiyonda Bakan Bolat, ABD’li mevkidaşı Raimondo ile Türkiye’den ABD’ye çelik ve alüminyum ihracatına getirilen ekstra vergileri aşmanın yeni yollarını nasıl bulacaklarını da konuştuklarını kaydederek, bu konu üzerinde birlikte çalışacaklarını aktardı: “Türk-Amerikan ilişkileri yakın gelecekte yatırımdan ticarete, hizmetlerden sanayiye, finansal işbirliğinden yeşil ekonomi işbirliğine kadar her düzeyde hızlanacak ve gelişecek” dedi.

Yorumlar (0)