Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: “Artık heterodoks politika var”
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “Bu yıl tarihi rekorların kırıldığı, yeni ekonomik modelin uygulanabilir olduğu, öngörülebilir, Türkiye’nin kazanımlarının en yüksek olduğu yıl olacak” dedi ve Ortodoks politikaları bir kenara koyduklarını dile getirdi: “Artık heterodoks politika var.”
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar toplantısında, 2022 yılı için iddialarını dile getirdi. Nebati, bu yıl büyüme trendinin devam edeceğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 250 milyar dolarlık ihracat hedefine; kapasite kullanım oranlarının yüzde 80’lere geldiği bir Türkiye’de yeni yatırımlar ve açılımlarla çok rahat bir şekilde ulaşacağımızın açık olduğunu belirtti.
Nebati, Türkiye’nin ihracat odaklı olarak büyümeye devam edeceğini, öncü göstergelere göre geçen yılın son çeyreğinde de ekonomik aktivitenin ılımlı görünümüne devam ettiğini söyledi. İstihdamın 2021’in 10 ayında 2 milyon 500 binin üzerinde arttığını ve salgın öncesi seviyesini de aştığını kaydeden Nebati, salgın döneminde küresel ticaret korumacı politikalar ve tedarik zincirindeki aksaklıklardan olumsuz etkilenirken Türkiye’nin ihracatta tarihi rekor kırdığını, artık ayda 20 milyar dolar ve üzerinde ihracatla yoluna devam ettiğini aktardı.
Nebati, 2021’de çift haneli gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin beklendiğini, cari açığın yüzde 2’nin altına düştüğünü, ihracatın artarken içerdeki üretimin de istihdamın da artacağını, sanayinin gelişececeğini ifade etti: “İnşallah bu yıl tarihi rekorların kırıldığı, yeni ekonomik modelin tamamen uygulanabilir olduğu ve daha öngörülebilir, istikrarlı Türkiye’nin kazanımlarının en yüksek olduğu yıllardan birisi olacak. Cari fazla ve büyüme... Hep birlikte bunları yaşayıp, bunu da içselleştireceğiz."
“Artık heterodoks politika var”
Nebati, ortodoks politikaları bir tarafa koyduklarını vurguladı: “Artık ‘heterodoks politika’ var. Bunu yaparken de eklektik, ülkenin gerçekliklerine, iç dinamiklerine, uluslararası konjonktürün gerekliliklerine uygun bir şekilde, maliye ve para politikalarını da birlikte yürüterek, her türlü tedbiri alarak ve özellikle de bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz.”
Yeni enstrümanlar geliyor: “Reel sektörün bizi anladığı bir dönemdeyiz” değerlendirmesini yapan Nebati, “Getireceğimiz yeni enstrümanlarla üretim odaklı, imalat ve ihracata yönelik firmalarımızı destekleyecek çok önemli çalışmalarımız var. İhracatını geliştirmek isteyen, üretmek isteyen, bize gelecek. Yeter ki üret, ihracat kapasiteni artır, istihdam kapasiteni artır. Biz seni sırtımızda taşıyacağız” çağrısını yaptı.
Nebati, özellikle enerji, savunma sanayi, havacılık ve ilaç gibi öncelikli ve stratejik sektörlere Ar-Ge ve inovasyon noktasında gerekli teşvikleri sağlamaya devam edeceklerini duyurdu.
Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile kalıcı makroekonomik istikrarın sağlanmasını, yüksek katmadeğerli üretimin teşvik edilmesini, üretim ve istihdamın artırılmasını, ihracatın artırılarak cari açığın düşürülmesini ve pozitif yöne döndürülmesini amaçladıklarını, ilk etapta finansal istikrarı güçlendirici adımları attıklarını ve bunun meyvesini almaya başladıklarını ve kurun tartışılır olmaktan çıktığını paylaştı.
“Proje bankacılığı bundan sonra en önemli enstrümanlardan biri olacak”: Nebati, “Uzun vadeli kredide kefalet imkanı Kredi Garanti Fonu’nda (KGF) imalat, üretim ve ihracat odaklı firmalara sağlanacak. Önümüzdeki dönemde öncelikli hedefimiz; gelire endeksli senetler ihraç etmek olacak. Öncelikli sektör kredilendirme programı yapılacak. Proje bankacılığı bundan sonra bu ülkenin en önemli enstrümanlarından biri olacak. Sonra enerji, savunma sanayisi, havacılık, ilaç, tarım, hayvancılık ve turizm sektörlerine de aynı önceliği vereceğiz” açıklamasını yaptı.
Enflasyonla mücadeleye devam: Nebati, iş dünyasının yeşil dönüşüme ve yeniliklere ayak uydurması gerektiğini söyledi: “Emtia fiyatlarındaki, taşıma maliyetlerindeki, kurdaki ataklardan kaynaklanan yüksek fiyatlarla mücadele edeceğiz, hesabımızı kitabımızı daha anlaşılır bir seviyeye getireceğiz. Türkiye’de bütçe disiplininden asla taviz vermeden enflasyonla mücadelemizi en sert ve kararlı şekilde devam ettireceğiz. Bunu yaparken de firmalarımızın, üreticilerimizin desteklerle önünü açacağız.”