Fornax, ‘FireBee SCADA’ ile kolay entegrasyon sağlıyor
Fornax Mühendislik ve Yazılım Genel Müdürü Cihan Balaban, Fornax ürünü olan ‘FireBee SCADA’nın web alt yapısını kullanarak cihaz bağımsız ve işletme içindeki diğer yazılımlarla (SAP v.b.) kolay entegrasyonu mümkün kıldığını kaydetti.
Yazılım ve endüstriyel sektörüne mühendislik hizmetleri veren Fornax Mühendislik ve Yazılım, pazar bilgisi ve tecrübesiyle özellikle ‘Isıl İşlem’ sektöründe önde gelen tedarikçi firmalar arasında yer alıyor. Yazılım faaliyetleri arasında; MES çözümleri, SCADA yazılımları, otomasyon sistemleri, mobil uygulamalar, Makine Öğrenmesi (machine learning) ve Büyük Veri(big data) gibi çalışma kolları bulunuyor.
“Günümüz teknolojisinde artık yazılımlar farklı cihaz ve işletim sistemlerinde çoklu kullanıcı ile çalışma ihtiyacı duymaktadır” diyen Balaban, endüstri tarafında otomasyonun gelişmesi ve birçok noktadan veri toplanması, makinaların birbirleriyle veri alışverişi ihtiyacının artması sonucunda hafif, esnek ve standartlaşmış web alt yapısının bu ihtiyaç için biçilmiş kaftan olduğunu aktardı: “Ürünümüz ‘FireBee SCADA’, web alt yapısını kullanarak cihaz bağımsız ve işletme içindeki diğer yazılımlarla (SAP v.b.) kolay entegrasyonu mümkün kılmaktadır. Animasyon gösterimler, istemci bilgisayarlara kurulum yapmadan yayın verme ve mobil cihazlardan erişim günümüz kullanıcılarının beklentilerine karşılık vermektedir. Ayrıca her cihaz için (PC, tablet, akıllı telefon v.b.) kurulum gerektirmeden kullanılabilmesi hem yazılım yönetimi hem de lisans maliyetleri açısından işletmelere avantajlar sağlamaktadır.”
FireBee SCADA’nın sunduğu avantajlar
Cihan Balaban, ‘FireBee SCADA’nın sunduğu avantajları şöyle sıraladı:
“Merkezi yönetim faydası: Tüm şubelerinizi, bayilerinizi, stoklarınızı, tedarikçilerinizi ve müşterileriniz tek bir yerden yönetme, raporlama ve analiz imkanı sunar.
Ucuz teknoloji faydası: Web tabanlı yazılımlara, web tarayıcısı bulunan hemen her cihazdan erişim sağlanabilir, herhangi bir kurulum ihtiyacı olmaz, dolayısıyla güncelleme gibi durumlar kabus olmaktan çıkar.
Ucuz işgücü faydası: Bu tür yazılımlar kullanıcı dostu olduğu gibi öğrenmesi kolay, veri girişi kişiselleştirilmiş olduğu için karmaşadan uzak ve bu konuda kalifiye personel ihtiyacı gerektirmez.
Donanım faydası: Web tabanlı yazılımlar kullandığınız bilgisayara uyum sağlar veya cihazınızda bulunan kamera gibi donanımları doğrudan desteklediği için herhangi bir marka model donanım kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Zaman faydası: Web tabanlı yazılımların en önemli faydası kuşkusuz yarattığı zamandır. Kolay erişim ve raporlama özellikleri sayesinde verimliliği üst düzeye çıkarır ve muazzam bir zaman boşluğu yaratır.
Balaban, farklı ve dağınık konumlardan kullanılmalarının web tabanlı yazılımları değerli kıldığını vurguladı: “İşletmelerin şubeleri, depoları, fabrikalar, sahada veya seyahatlerde erişim imkânı bu yazılımları sizler için özel kılıyor ve işlemlerinizi her yerden gerçekleştirebilme olanağı sağlıyor. Her bilgisayara ayrı bir yazılım yükleme derdini ortadan kaldırdığı gibi maliyet açısından ve zaman açısından da kazanç sağlıyor.”
Balaban, yazılım indirme, kurma veya benzeri sorunlarla uğraşmaya gerek olmadığını ifade etti: “İşletim sistemine veya donanıma has yazılımlara ihtiyaç duymazsınız. Her bilgisayarda çalıştırılabilir yazılımlar olmaları sebebiyle de avantajlıdırlar. Bakımları ve geliştirmeleri de masaüstü yazılımlara nazaran daha kolay gerçekleştirilirler. Web tabanlı olmaları ve kurulum ve indirme gibi ihtiyaçların ortadan kalkması sebebiyle destek personeline olan ihtiyaç da önemli ölçüde ortadan kalkmaktadır.”
Mobil cihazlarda da kullanım açısından önemli bir avantaj olduğunu, gerekli güncelleştirmelerin otomatik olarak yapılmasının, kullanıcıların manuel işlemlerle ve indirmelerle vakit kaybetmesini önlediğini dile getiren Balaban, 2021 yılının tüm imalatçılar için üretimlerinin arttığı bir yıl olduğunu, Fornax olarak uzun vadede hedeflerinin, paket programlarının geliştirilmesine öncelik verip, ihracata yöneleceklerini açıkladı.