Endüstriyel haberleşmede yüksek hız
CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, Sanayi 4.0 sürecinde CC-Link teknolojisinin üretim tesislerine katkısını, CLPA’nın endüstriyel haberleşme pazarına yönelik çalışmalarını anlattı.
Merkezi Japonya’da bulunan ve 2000’de kurulmuş CLPA (CC-Link Partner Association), bir açık ağ destekleme kuruluşu. Endüstriyel haberleşme ve kontrol teknolojisi olan CC-Link’i (Control &Communication Link) dünya genelinde yaygınlaştırmayı hedefleyen CLPA, CC-Link uyumlu ürünler geliştirme konusunda ürün sağlayıcılara destek sunmaktan CC-Link kullanıcıları için fabrika otomasyonu sistem kurulumuna yönelik danışmanlık sağlamaya kadar çok çeşitli hizmetler veriyor.
Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, hâlihazırda 3 bin 600’ü aşkın üyeyle faaliyetlerine devam ediyor. Ayrıca tüm dünyada 26 milyonu aşkın cihazda CC-Link teknolojisi kullanılıyor.
CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, günümüzde tüketicilerin kişiselleşmiş ürün taleplerinin cevaplanması için fabrikaların en kısa sürede dijital dönüşüm süreçlerini başlatmalarının önemini vurguluyor: “Bu noktada devreye giren CC-Link teknolojisi, dijital dönüşümün gerekli kıldığı ihtiyaçların desteklenmesi konusunda büyük önem taşıyan endüstriyel haberleşmeyi sağlıyor. Sanayi 4.0 sürecinde robotlar dâhil üretim hattındaki tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı şekilde haberleşmesi gerekiyor.
Endüstriyel iletişim ve kontrol teknolojisi CC-Link IE TSN, bu haberleşme süresini milisaniyeler seviyesine indiriyor. Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknolojiyle Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmek çok büyük ölçüde kolaylaşıyor. CC-Link IE TSN bu sayede üretimde rekabet gücünü arttırmaya katkıda bulunuyor. Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkan CC-Link IE TSN; gıda, ilaç, beyaz eşya, otomotiv ve bina otomasyonu gibi pek çok farklı sektörde makine ve proses kontrolü için ideal çözümler sunuyor.”
Asya’ya Geçit Kapısı Programı: Tolga Bizel, CLPA’nın endüstriyel haberleşme pazarının gelişimine yönelik imza attığı çalışmalarına da değiniyor: “CLPA üyeleri hiçbir ücret ödemeden CC-Link ile ilgili en güncel teknolojik bilgilere erişebiliyor. CC‑Link, Asya’da birçok kilit sektörde fiili bir standart konumunda. Dolayısıyla Avrupa, Amerika veya başka bölgelerde faaliyet gösteren şirketler, Asya’da faaliyete geçmeyi düşündüklerinde CC‑Link teknolojisiyle önemli avantajlar sağlayabilirler. Önemli Avrupalı CC-Link partnerleri tarafından desteklenen Asya’ya Geçit Kapısı Programı, üreticilerin CC‑Link’in Asya’daki konumundan ve gücünden yararlanarak bu pazardaki işlerini büyütmeleri amacıyla tasarlandı. CLPA, programa katılan şirketlere ürün geliştirme aşamasında ücretsiz olarak yerel dilde profesyonel destek sunuyor. Programla CC Link’in basit entegrasyon özelliğini kullanarak ürünlerin hızla geliştirilmesini sağlamak için CLPA’nın ücretsiz geliştirme çözümü numuneleri ve teknik desteğinden yararlanmak mümkün.
Cihaz geliştirilip uyumluluğu test edildiğinde CLPA, ürünün Asya’da pazarlanması konusunda üyelerin gerçekleştirecekleri çalışmalara destek oluyor. Asya’daki yaygın varlığıyla şirketler için engel teşkil edebilecek karmaşık iş kültürü ve dil sorunlarının aşılması konusunda kolaylık sağlıyor. Başta Asya’ya açılmak ya da bu pazardaki işlerini büyütmek isteyenler olmak üzere Sanayi 4.0’a uyumlu dünya standartlarında akıllı üretime adım atmayı hedefleyen şirketler detaylı bilgi almak için CLPA Türkiye temsilciliğiyle iletişime geçebilirler.”
KOBİ’lere öneriler: Tolga Bizel, COVID-19 salgını sonrası KOBİ’lerin ayakta kalabilmesi için zaman kaybetmeden üretim süreçlerinde esnek ve akıllı fabrika sistemlerini kurmalarını, seri üretim yerine tüketicilerin kişiselleştirilmiş üretim taleplerine cevap verecek şekilde stratejilerini oluşturmalarını öneriyor. Bizel, dijitalleşmenin KOBİ’ler için dünya ekonomisine giriş yapma imkânı tanıması, üretimde düşük maliyet, zaman tasarrufu ve verimlilik artışı gibi avantajlar sağladığını vurguluyor: “CLPA olarak, KOBİ’lerin endüstriyel haberleşme teknolojilerine yatırım yaparak şirketlerini hızla yeni dünya düzenine adapte etme yolunda stratejik planlarını yapmalarını tavsiye ediyoruz.”