banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

Doğu Marmara sanayisi, OSB’lerde büyümek istiyor

OSBÜK Doğu Marmara Bölge Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Oruç Baba İnan ve Hasan Ali Çelik ve Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz’in yanısıra OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova’daki 37 OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanları, Bölge Müdürleri, temsilcileri ve sanayicilerin katılımıyla Sakarya’da gerçekleştirildi. Toplantıda bölgedeki OSB’lerin sorunları, talep ve önerileri istişare edildi.

HABER 01.10.2024, 00:00 01.10.2024, 17:17
1349
Doğu Marmara sanayisi, OSB’lerde büyümek istiyor
banner623

OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Doğu Marmara Bölge Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları; Oruç Baba İnan ve Hasan Ali Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVÇED) Başkanı Dr. Bilal Düzgün, Sakarya önceki Valisi Yaşar Karadeniz, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri ile Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova’daki 37 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Yönetim Kurulu Başkanları, Bölge Müdürleri, temsilcileri ve sanayicilerin katılımıyla Sakarya’da, SATSO evsahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda bölgedeki OSB’lerin sorunları, talep ve önerileri istişare edildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Cem Gün’ün evsahipliğinde SATSO’da düzenlenen toplantının divanını; Sakarya önceki Valisi Yaşar Karadeniz, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ve OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü oluşturdu.

“Sanayi, lokomotif olmaya devam edecek”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, konuşmasında Doğu Marmara Bölgesi’nin önemine ilişkin değerlendirmeler yaparak, Türkiye ekonomisi ve yatırımlarla ilgili çalışmalarını anlattı. Bakan Yardımcısı İnan, sanayicilerin ülkenin refahının artmasında büyük öneme sahip olduğunu vurguladı: “15 bin dolara getirdiğimiz milli gelirimizi hep beraber, daha çok çalışarak 30 bin, 50 bin, 60 bin, 70 bin dolarlara getirebiliriz. Bunu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sanayimizin lokomotifliğinde yapacağız. Bu lokomotiflik bu salonda olduğu gibi kahramanca kendi hayatından da geçerek ülkesine, işine, etrafına katkı veren yürekli kahraman insanlarımız, sanayicilerimiz tarafından olacak.”

“Sanayileşme, OSB’lerde gerçekleşmeli”
Sakarya önceki Valisi Yaşar Karadeniz, sanayi üretiminin OSB’lerde yapılması gerektiğine dikkat çekerek, OSB’lerdeki planlı yapının işletme maliyeti ve rekabet konusunda önemli kazanımlar sağladığını kaydetti: “Sanayileşmenin OSB’lerde gerçekleşmesi hepimizin öncelikli arzusu.”

“Yatırım ve üretim iştahını korumak milli bir görev”
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, bölgedeki OSB’lerde 2 bin fabrikanın üretim yaptığını ve 210 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını ve bölge sanayisinin OSB’lerde büyümek istediğini vurguladı.
Köklü bir OSB tecrübesine sahip Doğu Marmara Bölgesi’nin Türkiye’nin sanayi üretiminde çok kritik bir rol üstlendiğini aktaran Kütükcü, Bölgede bulunan 37 OSB’nin 28’inin işletmede olduğunu söyledi: “Doğu Marmara Bölgemiz, Kocaeli ve Sakarya’nın öncülüğünde 26 milyar dolarla ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık %12’sini gerçekleştiriyor. Bu rakam, Doğu Marmara Bölgemizin Türk sanayisinin taşıyıcı kolonlarından birisi olduğunu, ülkemizin kalkınması için kan pompalayan başat bölgelerin başında geldiğini gösteriyor. Dolayısıyla bölgenin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat iştahını korumak ve geliştirmek aslında hepimiz için milli bir görev.”
“Sanayi alanlarımızın deprem direncini artırmalıyız”: Memiş Kütükcü, Doğu Marmara Bölgesi’ni için stratejik gördükleri konuların başında deprem gerçeğinin geldiğini belirtti. Memiş Kütükcü, Marmara Bölgesi’nin tamamında bulunan 98 OSB’de toplam 33 bin 500 fabrikanın üretim yaptığını, 987 bin insana istihdam sağlandığını aktardı. Kütükcü, Marmara Bölgesi başta olmak üzere 81 ilde planlamalar yaparken, planların içine OSB’lerin dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi: “OSB’lerimizin ve diğer sanayi alanlarımızın deprem direncini artırma mecburiyetimiz var. En zor şartlarda bile sanayi üretimimizin devam edebileceği bir kurgu ortaya koymalıyız. Bu kolay değil, ama imkânsız da değil. Devlet-millet el ele vererek, sabırla ve ortak akılla başarabileceğimize inanıyorum.”

“Türkiye’nin geleceği üretimde, sınai üretimin geleceği de OSB’lerde”
Türkiye’nin üretim ayaklarından en önemlilerinden birinin OSB’ler olduğunu belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, OSB modelinin Türkiye’de en iyi işleyen sistemler arasında yer aldığını vurguladı.
A. Akgün Altuğ,  “Türkiye’nin geleceğini üretimde, sınai üretimin geleceğini de OSB’lerde görüyoruz. Sakarya’da da üretimin OSB’lerde yapılanmasını, planlı küçük sanayileriyle de OSB’lerimizi beslemeyi planlıyoruz” dedi. Sakarya’nın  tüm dünyaya ihracat yapan bir il olduğunu ve 10 milyar dolar üretimden ihracatı bulunduğunu kaydeden Altuğ, “Biz hedefleri olan bir iliz ve bunu 25 milyar dolar düzeyine taşımak için çabalıyoruz” açıklamasını yaptı.
A. Akgün Altuğ, şunları ifade etti: “Hedefimiz şehrin yüzölçümünün %2’sinde sanayi üretimini sağlamaktır ve elbette en önemli hassasiyetimiz; tarımsal üretimin zarar görmeden, çevreyi koruyarak bu doğrultuda ilerlemektir. Tarım yapılamayan arazilerde bu kadar daha sanayileşme imkanımız var. Özellikle İhtisas OSB’lerde kümelenmeyi destekleyecek ekonominin gelişimine katkı sunmak, geliştirmek, üretimi artırmak amacındayız.”

Enerji Verimliliği ve Devlet Teşvikleri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVÇED) Başkanı Dr. Bilal Düzgün’ün Enerji Verimliliği ve Devlet Teşvikleri sunumunun ardından toplantı, istişare bölümü ile devam etti.

Yorumlar (0)
banner557