banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Denizli ekosisteminde dijital dönüşümün anahtarı: Pamukkale Teknokent

Denizli’de Ar-Ge’nin ve inovasyonun merkezi olan Pamukkale Teknokent, pandemiyi fırsata dönüştürdü, yüzde 100 doluluğa ulaştı. 2010 yılından bu yana 405 Ar-Ge projesine imza atan Teknokent, bugüne kadar yapılan Ar-Ge projelerinden toplam 76 milyon TL gelir elde etti.

HABER 01.06.2021, 00:01 21.06.2021, 10:04
17043
Denizli ekosisteminde dijital dönüşümün anahtarı: Pamukkale Teknokent
banner625

Pamukkale Üniversitesi Rektörü ve Pamukkale Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Kutluhan, 2020 yılının pandeminin de etkisiyle tüm sektörlerde durağan bir yıl olarak gerçekleştiğini belirterek, “2020 yılı son 4 ayında Pamukkale Teknokent’in bu durağanlıktan çıkmasına ve pandemiyi fırsata dönüştüren çalışmalar yapılmasına odaklandık” dedi. Özellikle pandemide bilişim sektörüne olan ilginin artmasıyla 2020 yılı boyunca yüzde 85 düzeylerinde devam eden bölge doluluk oranının artırmak için süreci değerlendirdiklerini kaydeden Kutluhan, “Ulusal katkısı yüksek olduğunu değerlendirdiğimiz firmaları bölgeye davet ederek doluluk oranımızı yüzde 100’e yükselttik. Şu an hâlihazırda Pamukkale Teknokent’e ilgi artarak devam etmektedir” dedi.

Pamukkale Teknokent’te 2010 yılından bu yana 405 Ar-Ge projesi yürütüldü. Bunlardan 8 patent, 27 marka tescili, 11 faydalı model, 1 coğrafi işaret ve 8 diğer haklar olmak üzere toplam 55 fikri sınai mülkiyet hakkı çıktısı elde edildi. Kutluhan, ticarileşebilir ürünün bir teknoparkın en temel çıktılarından biri olduğunu belirterek bu konuya markalaşma açısından ayrı bir önem verdiklerini söyledi.

Kutluhan, “Bugüne kadar yapılan Ar-Ge projelerinden toplamda 76 milyon TL gelir elde edildi ve 2.5 milyon dolar ihracat yapıldı. Hem gelir hem de ihracat rakamlarının artması yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda özellikle ulusal katkısını yüksek gördüğümüz projeleri ve yurtdışında faaliyet gösteren firmaları bölgeye çekerek bu rakamların iyileştirilmesini hedeflemekteyiz” diye konuştu. Pamukkale Teknokent’in sektörel ağırlığında yazılım, bilgisayar ve iletişim teknolojileri, elektronik, makine, enerji ve sağlık sektörleri yer alıyor.

Hangar tipi teknokent hedefleniyor
Pamukkale Teknokent Yönetimi, sanayiden kopuk bir teknokentin sürdürülebilir olmadığına inanıyor. Bu bağlamda 2021 yılını, sanayi içerisinde aktif bir teknokent olma yönündeki çalışmalarla sürdürdüklerini kaydeden Kutluhan, uzun vadeli planlamalarında ise yüzde 100 doluluk oranı ve bölgeye olan ilginin artmış olması sebebiyle yeni bir bina yatırımı planladıklarını söyledi.

Pamukkale Teknokent’in sadece ofislerden ibaret olmaması gerektiği düşüncesinden hareketle sanayi ile iç içe bir yapıda hangar tipi bir teknokent düşlediklerini söyleyen Kutluhan, “Bu sayede bölgede yapılan Ar-Ge çalışmalarının ekosistemini çeşitlendirebilmenin yanı sıra ağır sanayi ile ilgili Ar-Ge çalışmalarının da yapılabildiği bir Teknokent hayal ediyoruz. Ayrıca içerisinden bir UniCorn girişim çıkmış ve ülkemiz ihracatına daha fazla katkı sağlayan bir Teknokent dileğimizdir” diye konuştu.

Pamukkale Teknokent, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün organize ettiği KÜSİ (Kamu–Üniversite -Sanayi İş Birliği) Platformunun bir paydaşı. Bu anlamda Valilik Başkanlığında ve İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan tüm çalışmalara aktif katılım sağlanıyor. Bu kapsamda Denizli’de sanayinin kapsamlı bir SWOT analizinin yapılması çalışmasını Pamukkale Üniversitesi ile birlikte Pamukkale Teknokent koordine ediyor.

Kutluhan, projeyi şöyle aktardı: “KÜSİ kapsamında firma ve kurumların gerek girişimcilik gerekse çeşitli proje çağrıları hakkında bilgilendirilmesi yönünde programları da ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte organize etmekteyiz. Bununla birlikte TÜBİTAK ve KOSGEB Ar-Ge projeleri ile yapılan başvuruların Teknokentimizde önceliği vardır. Bu kurumların proje çağrılarını hem düzenlediğimiz programlarla hem de Teknokent içerisinde faaliyet göstermelerine öncelik tanıyarak daha cazip hale getiriyoruz.”

Pamukkale Teknokent’te akademisyen girişimcilere bölgede faaliyet göstermeleri durumunda yüzde 20 kira indirimi sağlanıyor. Ayrıca Teknokent içerisinde akademisyenlere özel bir kuluçka merkezi de bulunuyor. Yeni şirketleşen girişimci akademisyenler bu imkândan da faydalanabiliyor. Rektör Kutluhan, TÜBİTAK 1512 kapsamında devam eden BİGG (Bireysel Genç Girişimci) çağrısını üniversite içerisinde daha yaygın hale getirmeye çalıştıklarını bu çağrı kapsamında bölgede faaliyet gösteren akademisyen firmaların bulunduğunu açıkladı. Pandemi sürecinde Covid-19 aşısı geliştirme üzerine dünyada çalışmalar devam ederken böyle bir çalışmanın Denizli’de ve Pamukkale Üniversitesi bünyesinde de yapılabilmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını istediğini aktaran Kutluhan, Klinik Araştırma Merkezi (PAUKAM) çalışmasının bu şekilde ortaya çıktığını söyledi. PAUKAM ile ilgili uzman ve bilim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ve ne gibi ihtiyaçlar olduğunu belirlemeye çalıştıklarını, onay ve sertifikaların çıkartılıp çalışmayı projelendireceklerini söyledi.

Tekstilin dijital dönüşümünü teknokent sürdürüyor
Pamukkale Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Kutluhan, ülkemizde maalesef tekstil sektöründe dijital dönüşümün geç kaldığını belirterek, “Bu durum Avrupa’nın tekstil merkezlerinden birisinde faaliyet gösteren Teknokentimize ayrı bir görev yüklemektedir. Bu kapsamda Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren birçok yazılım ve bilişim firması tekstil sektörüne özel ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması), saha veri toplama sistemleri, otomasyon ve robotik sistemler konularında çalışmalar yapmaktadır” diye konuştu. Pandemi sürecinde daha fazla ön plana çıkan bu sistemler bölgede tekstil sektörünün hem çağı yakalamasına hem de maliyetlerin azalarak daha rekabetçi bir yapı kazanmasına fırsat sunuyor.

Pamukkale Teknokent bünyesinde tamamlanmış Ar-Ge çalışmaları seri üretime geçerek bölgenin sanayi çeşitliliğini artırıyor. 2021 yılı içerisinde sağlık ekipmanları üzerine çalışma yapan bir firma Denizli’de ilk defa teknik medikal parça üretimi üzerine tesisini kurdu. Yine Teknofest yarışmasında birinci olan roket takımı Teknokent bünyesinde şirketleştirilerek uzay ve havacılık sanayi alanında ilk siparişini alarak faaliyetine başladı. Ayrıca bölgedeki en büyük veri merkezi de Pamukkale Teknokent bünyesinde çalışıyor. Kutluhan, üniversitedeki akademisyenlerin akademik çalışmalarını Pamukkale Teknokent üzerinden sanayiye aktarabildiğini kaydetti.

Yapay Zeka Oyun Animasyon Uygulama Geliştirme Merkezi
Pamukkale Üniversitesi Genel Sekreteri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Selçuk Haşıloğlu, Pamukkale Üniversitesi yürütücülüğünde kurulacak ‘Yapay Zeka Oyun Animasyon Uygulama Geliştirme Merkezi’nin bünyesinde dijital oyun, grafik, animasyon, sanal/artırılmış gerçeklik, yapay zekâ, hologram, oyunlaştırma ve ciddi oyun’ konularında teknik eğitim verileceğini söyledi.
Haşıloğlu, şunları aktardı: “Düşük maliyet ve iş gücüyle yüksek nitelikli laboratuvarlarda yüksek getiri sağlayacak hizmetlerle, bölgede bir ilk olma özelliğinin yanı sıra bölgenin tanınırlığını ulusal ve uluslararası düzeyde artıracak, yüksek katma değer oluşturan teknolojik ticari ürünler geliştirilecek ve yüksek çarpan etkisiyle yeni sektörler veya alt sektörlerin doğmasına katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda ‘YAZOGEM’ adıyla bir çalışma başlattık. Bu çalışma da aynı şekilde Güney Ege Bölgesi’nde tek olacak ve GEKA iş birliği ile sürdürülerek güdümlü proje haline getirilecek bir çalışmadır.”

Nano Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
‘Nano Teknoloji’ günümüzde kimyadan metalürjiye, elektronikten sağlığa kadar birçok alanda kullanılan üst düzey bir teknoloji. Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı, PAÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Atar, bölgenin çağın bu teknolojisinden uzak kalmaması adına nano teknoloji alanında disiplinlerarası araştırmaların yapılabileceği bir laboratuvar merkezi projesini GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) ile birlikte başlattıklarını söyledi.

Bölgedeki tek nano teknoloji merkezi olması planlanan çalışma kapsamında Denizli, Muğla ve Aydın bölgesindeki akademisyen ve firmaların ihtiyaçları araştırılıp iyi niyet mektupları toplanıyor. Atar, araştırma sonrasında GEKA ile birlikte bir güdümlü proje başlatılacağını açıkladı.

Yorumlar (0)