ÇOSB, sanayicilerini Endüstri 4.0’a taşıyor
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Biz ÇOSB olarak, eğitimi ve bilimsel altyapımızı Endüstri 4.0 teknolojisine taşıyacak çalışmaları sürekli devam ettiriyoruz, yeni teknolojilerle eğitilmiş insan gücü yaratarak bölge genelinde üretim kalitesini ve teknoloji düzeyini yükseltmek istiyoruz” dedi.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “ÇOSB olarak 46 yıllık birikimimizle; Türkiye’nin önde gelen öncü, yenilikçi, çevreci OSB bayrağımızı daha da yükseğe çeken çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Katılımcılarımızın daha iyi koşullarda, katma değeri daha yüksek üretim yapması için gerekli her türlü altyapı ve üst yapı çalışmalarını yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. ÇOSB olarak, elimizdeki sınırlı kaynakları doğru kullanarak, bölgemiz işletmelerine ihtiyaç duydukları kapsamlı ve sürdürülebilir teknik altyapı hizmetlerini 7/24 sağlama gayreti içerisindeyiz” dedi.
Başkan Sözdinler, ÇOSB firmalarının gelişen teknolojiye ayak uydurabilmeleri, uluslararası platformda rekabetçiliklerini geliştirebilmeleri yönündeki ihtiyaçlarını da dikkate alarak çalışacaklarını dile getirdi: “ÇOSB, yüksek düzey teknolojik ürünler üreterek orta düzey gelirden yüksek düzey bir gelir seviyesine erişmeyi planlayan ve bunu 2023 hedefleri olarak belirleyen Türkiye’nin amacına bir proje çerçevesinde yetiştireceği insan gücüyle katkı sunmaktadır. Biz ÇOSB olarak, eğitimi ve bilimsel altyapımızı Endüstri 4.0 teknolojisine taşıyacak çalışmaları sürekli olarak devam ettiriyoruz, yeni teknolojilerle eğitilmiş insan gücü yaratarak bölge genelinde üretim kalitesini ve teknoloji düzeyini yükseltmek istiyoruz.”
Eyüp Sözdinler, nitelikli işgücü istihdamı ve Ar-Ge kapasitesinin geliştirilmesinin ihracat hedeflerinin tutturulması için sürekli gündemde olması gerektiğinin altını çizdi: “Bu ivmenin sağlanacak desteklerle, ülkemizin, ihtiyacı olan, otomasyon, inovasyon, Ar-Ge, dijitalleşme vb. endüstriyel yeni modellere, kolaylıkla adapte olabileceği düşüncesindeyiz. Ülkemizin sanayisinin dışa bağımlılığının azaltılması, kritik sektörlerdeki ihtiyaçların yüksek teknolojiye sahip, yenilikçi, özgün çözümlerle karşılanması bu birlikteliklerle mümkün olabilir. Enerji, tarım, sağlık, güvenlik, savunma vb. öncelikli alanlarda teknolojilerin geliştirilmesi; bunu destekleyecek bilimsel çalışmalar yürütülmesi, kısa ve uzun dönemde ekonomik değer yaratan insan kaynağı ve teknolojik gelişimin hayata geçirilmesi, akademik, teknolojik altyapılara ait stratejilerin belirlenmesi hedefler arasında yer almalıdır.”
Başkan Sözdinler, Dünya’nın ve Türkiye’nin sıkıntılı, zor günlerden geçtiğini, bu kadar büyük bir global salgının ve ekonomik dalgalanmaların hem yerel hem de uluslararası ticaretin normal işleyişini de ciddi biçimde engellediğini aktardı: “Pandemi ve dalgalı kurlar her ne kadar öncelikleri değiştirse de biz sanayiciler olarak elbette ki önceliğimiz üretim ve istihdam düzleminde ekonomi ve finans kaynaklı olgulara odaklanmaktır. Pandemi’de sağlığımız ve güvenliğimizden feragat etmeden yaşamı sürdürmeyi, istihdamın sürekliliğini, üretimi, ihracatı ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürmeliyiz.”
Sözdinler, enerji maliyetlerinde sürekli yükseliş ve oynamaların günlük üretim planlarını, hesaplarını altüst ettiğini, her gün yeni planlama ve gelir-gider hesabı yapmaya mecbur kıldığını vurguladı: “Günlük faaliyetimize bu koşullarda devam ederken maliyet hesabı yapamıyoruz. Dünya’da daha önce benzeri görülmemiş bu ortamda tüm yurttaşlarımız gibi, ülkemizdeki milyonlarca sanayici, esnaf ve ticaret erbabı da ayakta kalabilmek, değer üretebilmek çabasında ve mali destek ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Her şeye rağmen, ÇOSB içindeki tüm katılımcılarımız ve bizler, daha çok üretmek için canla başla çalışmaktayız. 2021’i bu inanılmaz çabayla geçiren sanayicilerin, 2022’de de aynı azimle çalışacağına inancımız tamdır. 2022’de sanayicilerimizin, öngörülebilir maliyetlerle daha net ve sağlıklı planlama yapabileceği; daha yüksek birim fiyatlarla ihracatını arttırabileceği, Avrupa’nın yeşil sözleşmesiyle çerçevesi netleştirilen ekolojik, sosyal konulara daha fazla vakit ayırıp aksiyon alabileceği; dijital dönüşüme odaklı planlarını hayata geçirebileceği; yönetilebilir bir ortamda üretim yapabilmesini istiyoruz. 2022’nin tüm Türkiye’miz için de sorunlarımızı bitirecek güzel bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyoruz.”