banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

Çin’in kültürel mirasına saygı niteliği taşıyan “Şiirsel Dans Gösterisi” İstanbul’da sahnelendi

İstanbul, Çin Doğu Şarkı ve Dans Topluluğu’nun “Şiirsel Dans Gösterisi: Efsanevi Bir Manzara Resminin Yolculuğu” adlı gösterisine evsahipliği yaptı.

HABER 01.07.2024, 00:01
641
Çin’in kültürel mirasına saygı niteliği taşıyan “Şiirsel Dans Gösterisi” İstanbul’da sahnelendi

Çin Doğu Dans ve Müzik Topluluğu tarafından sergilenen ve çok katmanlı zengin bir resim dünyasının tasvir edildiği “Şiirsel Dans Gösterisi (Efsanevi bir Manzara Resminin Yolculuğu)” etkinliği, İstanbul’da izleyicilerle buluştu. Türkiye’de ilk kez sahnelenen ve Çin’in seçkin geleneksel kültürüne, yaratıcılarına ve koruyucularına ithaf edilen dans gösterisi; ‘parşömeni açmak, mührü izlemek, ipeği sarmak, taşı aramak, fırçayı hazırlamak, mürekkebi öğütmek ve resme giriş’ olmak üzere 7 kısımdan oluştu.
İstanbul’da gerçekleştirilen gösteriye Çin’in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin’in İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Gösteri’nin Yönetmeni Xie Yuanzhen, Çin Doğu Dans ve Müzik Topluluğu Başkanı Jing Xiaoyong, Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr.Akkan Suver ile siyaset, sanat ve iş dünyasından çok sayıda izleyici katıldı.
“Şiirsel Dans Gösterisi” sonrası Çin televizyonuna bir açıklama yapan Dr. Akkan Suver, “Olağanüstü güzellikte bir performansa tanık olduk. Burada Çin kültürünün, Çin sanatının şiirsel mükemmelliğe ulaşmasını gördük. Eserde tarih vardı. Tarihle beraber Çin köylüsü, Çin insanı, Çin medeniyeti ve parşömen kağıdının estetiği vardı. Böyle etkinliklerin ülkeler arasında var olan ilişkileri daha da güven artırıcı hale getireceğine ve kültürel ilişkilerin medeniyetler arası birlikteliklere kapı açacağına ve Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki mevcut ilişkilerin yükseltilmesine vesile teşkil edeceğine inanıyorum” dedi.
Çin Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, gösterinin İstanbul’da yapılmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti: “Şiirsel Dans Gösterisi, ‘Sadece Mavi-Yeşil’in’ dünya tarihi şehri İstanbul’da sahneye çıkmasına hep birlikte tanıklık etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Çin ve Türkiye iki kadim medeniyettir. Binlerce yıllık İpek Yolu iki milletimizi bağlamış, karşılıklı alışveriş ve dostane ilişkilerin tarihi birer bölümünü yazmıştır. Son yıllarda, Devlet Başkanı Sayın Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortak rehberliğinde, Çin-Türkiye ilişkileri istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Sanat, sınırları aşarak her zaman Çin ve Türkiye arasındaki kültürel alışverişin önemli bir parçası oldu. Şiirsel Dans Gösterisi ‘Sadece Mavi-Yeşil’, Çin tarihini modern, estetik ve yaratıcı yöntemlerle birleştirerek, zaman ve mekânın kesişiminde Çin kültürünün çağdaş yorumunu sergiliyor. Bu eser, Çin kültürünün zamana meydan okuyan sanatsal cazibesini aktarırken, Çin ve Türk medeniyetlerinin mirasa önem verme, doğaya saygı ve hayata minnettarlık gibi ortak değerlerini de içeriyor.”
Büyükelçi Shaobin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gösterinin, Çin ve Türk halkları arasında güçlü bir kültürel yankı uyandıracağına ve iki ülke arasındaki kültürel alışveriş ve medeniyetler arası diyaloğun yeni bir parıltısı olacağına inanıyorum. Yeşil dağlar ve sular, Türkiye’nin romantizmiyle buluştuğunda; Doğu estetiği dünya medeniyetiyle birleştiğinde, bu bereketli topraklarda İpek Yolu’nun parıltısı yeniden yazılacak ve medeniyetlerin birleşimine tanıklık edilecek. Çin ve Türkiye arasında daha fazla kültürel alışveriş köprüsünün kurulmasını, iki ülke dostluğuna renk katılmasını ve insanlık medeniyetlerinin ilerlemesine katkıda bulunmasını içtenlikle temenni ediyorum.”

Yorumlar (0)