banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: “Şehirlerimizi yeni dönüşüme adapte etmek zorundayız”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Kartepe Zirvesi 2022, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sürdürülebilirliği garanti haline alacak tüm adımları ivedilikle atmak gerekiyor. Şehirlerimizi yeni dönüşüme adapte etmek zorundayız” dedi.

HABER 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:35
20855
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: “Şehirlerimizi yeni dönüşüme adapte etmek zorundayız”
banner625

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kartepe’de ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla düzenlediği 4. Kartepe Zirvesi, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 25 ülkeden 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist, kent bilimcisi ve dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olanların katıldığı, 4 gün süren Zirve’de, 26 akademisyen oturumu, 15 panel oturum, 2 forum, 8 özel oturum gerçekleşti ve şehirlerin geleceğiyle ilgili senaryolar ele alındı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yakın gelecekte dünya nüfusunun 9.7 milyara ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi: “Gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun yaklaşık yüzde 63’ü şehir merkezlerinde yaşayacak. Tüketimin yüzde 91’i de şehirlerimizde gerçekleşecek. Birleşmiş Milletler’e göre 2030’da ciddi bir artışla mega şehir sayısı 41’e çıkacak ve orta ölçekli şehir sayısının da 558’e çıkması öngörülüyor. Sürdürülebilirliği garanti haline alacak tüm adımları ivedilikle atmak gerekiyor. Dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesiyiz. İzmit Körfezi’nde biriken dip çamurunun temizliğini yapacağız.”
Akademik bilgi ve sahanın birbiriyle buluşmadığı yerlerde ciddi problemlerin olduğunu kaydeden Doç.Dr. Tahir Büyükakın, Kartepe Zirvesi’nde öngörü, farkındalık, bir problemle karşılaştığımızda onun yönetilmesi ve bittikten sonra da rehabilitasyonların konuşulduğunu aktardı ve Bilim Kurulu’na yapı önerisinde bulundu: “Süreklilik arz eden bir danışma kurulu oluşturulabilir. Hocaların ve uzmanların da yer aldığı, bu Zirve’de konuşulanların projeye dönmesi için yukarıdan bakışı kurumsal hale gelebilir. Bir yönetim komitesi kurulup özellikle UNDP’den bölgesel veya belediye birlikteliklerinden bir icra komitesi önerilebilir. Burada ele alınan konuların hayata geçmesi için biz yine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”
Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder, “Dirençli şehirler ve şehrin dönüşümü 21. yüzyıl şehirlerinin zamanı olacak. Hepimizin bu noktada uzun vadeli düşünmesi gerekiyor. Emisyonların azaltılması ve iklim değişikliği mücadelesi için el ele çalışmalıyız. Türkiye ve Almanya’nın özel sorumlulukları var. İki ülkenin küresel barış savunuculuğu ve çerçevelere dayanan fikirler konusunda da birliği var. Küresel serbest ticaretin desteklenmesi konusunda da ülkelerimizin ortak noktaları vardır” mesajını verdi.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, şunları ifade etti: “Şehirler sadece dünya nüfusunun arttığı yerler olmuyor yerel yönetimler açısından da çok önemliler. Herkesin hayatını etkileyen doğrudan kararların alındığı yerler. Biz UNDP’nin çalıştığı her yerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi yerel paydaşlarla çalışmaya dikkat ediyoruz.”
“Kocaeli Ata tohumunu gün yüzüne çıkarıyor”: Zirve’nin 2. gününde ‘Tarım ve Gıda Politikalarının Şehir Yaşamına ve Tedarik Ağlarına Etkisi’ oturumunda Prof.Dr. Uğur Ömürgönülşen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarım desteğine değindi:  “Çiftçilere yem bitkisi, tohum desteği, tıbbi ve aromatik bitki ile hayvancılığa yönelik desteklemelerde bulunmuş. Ama daha önemli bir konu var. Ata tohumu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarını araştırmış. Unutulmaya yüz tutmuş birçok tohum tekrar gündeme getirilmiş ve tarıma kazandırılmış.”

Yorumlar (0)