banner565

banner622

banner472

banner626

CEO’lar için “Döngüsel Yenileşim”

KobiEfor ve DİJİTAL KobiEfor İmtiyaz Sahibi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi alanında Avrasya Ekonomisi ve Beyin Göçü Araştırmacısı  Yazar Dr. Nurdan Sönmez, Yenileşim Mühendisi Cahit Günaydın’ın “Döngüsel Yenileşim Atölye Takımı El Kitabı-CiLAB team’s handbook” kitabının önsözünü yazdı.

HABER 01.11.2024, 00:00 02.11.2024, 03:29
1003
CEO’lar için “Döngüsel Yenileşim”
banner625

Yenileşim Mühendisi  Cahit Günaydın’ın piyasa sunalan “Döngüsel Yenileşim Atölye Takımı El Kitabı-CiLAB team’s handbook-“ adlı kitabının önsözünü KobiEfor ve DİJİTAL KobiEfor İmtiyaz Sahibi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi alanında Avrasya Ekonomisi ve Beyin Göçü Araştırmacısı, Yazar Dr. Nurdan Sönmez yazdı. Kırmızılar Yayıncılık’tan çıkan kitabın önsözünde Dr. Nurdan Sönmez; döngüsel ekonominin önemini ve tarihsel izdüşümünü irdelerken; Yazar Cahit Günaydın’ın döngüsel yenileşim olgusunu hangi kavramlar üzerinden ele aldığını anlattı.
İnsanlık tarihinin başlamasıyla birlikte gezegenimizde bitip tükenmeyen savaşların, çatışmaların beraberinde geldiğine dikkat çeken Dr. Nurdan Sönmez, önsözünde; insanlığın silahlar, bombalar üretme hırsı, hesapsız tüketme alışkanlığı, sömürgeleştirerek kaynakları yok etme güdüsünün ise ormanların, toprakların, biyoçeşitliliğin, havanın, suyun tükenmelerine yol açarken paralelinde gelişen eşitsiz gelir dağılımının, adaletsizlik, insan haklarına duyarsızlık gibi faktörlerin de sosyal refah içinde büyüme beklentilerini boşa çıkardığını kaydediyor.
Dr. Nurdan Sönmez, “İnsan doğaya kurallarını dayatırsa, doğa savunmaya geçerdi. Öyle de oldu. Doğa savunmaya geçti, sel, deprem ve benzeri afetleriyle, iklimsel bozunumuyla milyonlarca cana maloldu, trilyonlarca zarara yol açtı. Ayrıca milyonlarca insan da yaşadığı coğrafyadan bir diğerine göç etmek zorunda kaldı” diyor.
Başta iklim sorunu olmak üzere; bu tür küresel tehditler kapıya dayanınca bilinçli insanlığın; çevresel, sosyal ve ekonomik olarak bu birbiriyle iç içe geçmiş sorunlar için sürdürülebilir gelişme anlamında çare aramaya başladığını aktaran Dr. Nurdan Sönmez, bunun için 1987’de ozon tabakasının kendisini onarma çalışmalarından, 1992 Rio'da Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi, 2015 yılında AB Yeşil Mutabakat ve Birleşmiş Milletler’in (BM) ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na kadar gelindiğini ifade ediyor.
Dr. Nurdan Sönmez, şu bilgileri veriyor: “Geleceğin bu tür yenilikleri konusunda, iş dünyasında bir uyaran olma misyonuyla bilinen Cahit Günaydın, bu olgulara ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla; ‘CEO’lar İçin Yeşil Dönüşüm Rehberi’ kitabından sonra; ‘A) CiLAB teams için KAYNAKLAR, B) TASASI OLANIN TASARIMI OLUR, C) YENİLEŞİM MÜHENDİSLİĞİ’ başlıklarında üç bölüm olarak hazırladığı, ikinci kitabı ‘Döngüsel Yenileşim Atölye Takımı El Kitabı’ ile de insanlığımız ve gezegenimiz için önemine dikkat çekmekte, ‘sürdürülebilirlik’ teması altında; ekosistem yaklaşımı, biyoçeşitlilik, döngüsellik, iklim değişikliği, yaşam döngüsü analizi, inovasyon, ‘yeşil masal’, şeffaflık, tedarik zincirleri, satın alma süreçleri, yeşil dönüşüm, atık yönetimi, karbonsuzlaşma, tasarım konularını bütün ayrıntılarıyla ortaya koymaktadır.”
Dr. Nurdan Sönmez, CEO’lar için Döngüsel Yenileşim El Kitabı’nda  kavramsal çerçevelerde raporlama çeşitliliği ve standartlarına, AB (Avrupa Birliği), BM (Birleşmiş Milletler) kapsamında geliştirilen yönerge ve yasalara referanslar vererek Türkiye’nin AB Yeşil Mutabakat’tan en fazla etkilenecek üç ülkeden biri olduğunu önemle hatırlattığını anlatıyor.

Herkesi köklü bir zihniyet değişimine davet
“Yazar; gezegenimizin altıncı kez yıkımına seyirci kalınırsa, bu yıkıntıların insanlığı da yutacağına önemle dikkat çekerken, bunun için herkesi köklü bir zihniyet değişimine davet etmektedir”  diyen Dr. Nurdan Sönmez, geleceğin bu tür yenilikleri konusunda, iş dünyasında bir uyaran olma misyonuyla da bilinen Cahit Günaydın’ın bu olgulara ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla; ‘CEO’lar İçin Yeşil Dönüşüm Rehberi’ kitabından sonra, ikinci kitabı ‘Döngüsel Yenileşim Atölye El Kitabı’ ile de insanlık ve gezegen için döngüsel yenileşimin önemine dikkat çektiğinin altını çiziyor.

Yorumlar (0)