banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

BrandIT Mühendislik’ten; Endüstriyel dijital dönüşüm yolculuğu yol haritası

BrandIT Mühendislik, endüstriyel dijital dönüşüm yolculuğuna çıkmak isteyen firmalara yatırımın maliyetlerini, geri dönüş sürelerini ve kazançlarını önceden bilmelerini sağlayacak yol haritası oluşturuyor. 

HABER 01.06.2021, 00:01 21.06.2021, 10:04
16866
BrandIT Mühendislik’ten; Endüstriyel dijital dönüşüm yolculuğu yol haritası
banner625

Özgür Aslan’ın otomotiv ana ve yan sanayisinde 20 yıla yakın üretim ve mühendislik yöneticiliğindeki bilgi birikimi ve tecrübesini aktardığı BrandIT Mühendislik Endüstri 4.0 vizyonu kapsamında firmaların dijital dönüşüm yolculuğunda Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ve Artırılmış Gerçeklik teknolojileri ile hizmet veriyor. Firmanın diğer hizmetleri arasında PTC firmasının IoT ve AR çözüm partnerliği, 2018’de Microsoft, 2019’da da Rockwell çözüm ortaklığı yer alıyor.

BrandIT Mühendislik’in Kurucusu Özgür Aslan, ‘Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’ kavramı, ‘Tam Otomatik’ üretimden ‘Tam Dijital’ üretim anlayışına geçişin yol haritası olarak tarif edilebilen Endüstri 4.0 vizyonunun ilk durağı ve en önemli bir parçası. Konu sadece üretim makinelerinden veri alarak bilgisayar ekranlarından takip etmek olarak kısıtlanamaz. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti; tedarikçi yönetiminden üretim süreçlerine, Ar-Ge’den teknik servise kadar tüm tedarik zincirini oluşturan makine, ekipman, yazılım ve insanların dijital olarak bağlı ve entegre olması demek. Bu aşamadan sonra doğru ve hızlı karar almak için geliştirilebilecek makine öğrenmesi temelli tahminleme sistemleri, parametre optimizasyonu için reçetesel analitik uygulamaları, görsel bilgi akışı için artırılmış gerçeklik uygulamaları gibi çözümlere temel hazırlamış oluyorsunuz” diye konuştu.


Bu alanda öncelikle verileri tüm kaynaklardan alabilecek kadar yetenekli bir katmana ihtiyaç olduğunu belirten Aslan, “Farklı otomasyon protokollerini, yazılım ve veritabanları ile haberleşme yöntemlerini bilen bir yazılım, ham veriye erişerek istediğiniz yere gönderebilmenizi sağlamalı. Ardından erişilen tüm bu veriyi anlamlandırarak bilgiye dönüştürebileceğiniz bir platform gerekli. Ardından da bu bilgiyi saklamak, paylaşmak ve yönetmeye geçiyorsunuz. İşte bu aşamada işletmenin süreçleri ve hedefleri size yol gösteriyor. Elinizde her aşamada güçlü, esnek ve çoklanabilir bir yapı olması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

BrandIT Mühendislik’i “Sadece bir yazılım veya donanım hizmeti vermesinden öte” diye tanımlayan Özgür Aslan, ‘Endüstriyel Dijital Dönüşüm’ yolculuğuna çıkmak isteyen firmalara yol haritası oluşturmaları konusunda hizmet verdiklerini söyledi: “Üretim tecrübemiz sayesinde firmaların hedeflerine uygun yatırımları doğru sırada yapmasının önemini biliyoruz. İTÜ ile yaptığımız çalışma sonucunda hazırladığımız yaklaşık 150 sorudan oluşan denetim ile firmaların mevcut ve hedefledikleri durumları tespit edip, en verimli yolu beraber çiziyoruz. Böylece her aşamada yapacakları yatırımın maliyetlerini, geri dönüş sürelerini ve kazançlarını önceden bilmelerini sağlıyoruz. Ardından saha uygulamalarına başlıyoruz. İşte burada endüstriyel nesnelerin interneti devreye giriyor. Thingworx IIoT Platformu sayesinde otomasyon katmanındaki üretim ekipmanlardan yönetim sistemlerine, yazılımlardan veri tabanlarına kadar tüm veri kaynaklarına kolaylıkla tek bir noktadan ulaşabiliyoruz. Toplanan veriler farklı konumlarda depolanabiliyor, sistemler arası entegrasyon veya yönetim uygulamaları ile PC veya mobil cihazlarda kullanılacak web tabanlı uygulamalar hızlıca geliştirilebiliyor, biriken verilerle Thingworx Analytics sayesinde makine öğrenmesi temelli kestirimci bakım, kalite optimizasyonu, detay çizelgeleme gibi çözümleri çok hızlı hayata geçirebiliyoruz. Son zamanlarda çok ilgi çeken bir konu olan IoT destekli ‘Artırılmış Gerçeklik’ uygulamaları, telefon veya tabletlerde olduğu kadar, 2 veya 3 boyutlu dijital gözlüklerle de kullanılabilen; bakım, onarım ve montaj gibi iş prosedürlerine görsel ve anlık veri destekli olarak nerede olursanız olun erişebileceğiniz bir teknoloji. Bu sayede bir makinenin bakım işini 3 boyutlu animasyonlarla, makineden alınan verilerin de yorumlandığı tam bir dijital sürece dönüştürebiliyorsunuz. IoT teknolojisi bu alanda da en önemli kaynaklardan birisi.”

Yorumlar (0)