banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Bilişim Vadisi’nin kendisi ekosistem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında girişimi başlatılan ve 2015 yılında temelleri atılan Bilişim Vadisi, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi’nde bilişimin odağında yer alan bir yapı meydana getirmek amacıyla kuruldu.

HABER 01.06.2019, 07:39 04.08.2022, 21:35
8128
Bilişim Vadisi’nin kendisi ekosistem
banner625

Teknoloji geliştirme bölgesi olan Bilişim Vadisi’nin ortakları arasında Türk Patent ve Marka Kurumu, TÜBİTAK, TSE ve KOSGEB gibi kamu kurumlarının yanında Kocaeli ve Gebze Teknik Üniversiteleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sanayi ve ticaret odaları bulunuyor.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, hedeflerini Türkiye’nin Dünya üzerindeki jeostratejik konumunu da göz önünde bulundurarak belirlediklerini belirterek, “Amerika merkezli büyüyen endüstriyel IoT atılımı ile Çin merkezli olarak Asya bölgesinde ilerleyen teknolojik ekosistemin orta noktasındaki bölgemizde Türkiye’nin dijital dönüşümünü gerçekleştiren ve uluslararası alanda ülkemizin hedeflediği çıtaya yükselme yolculuğunda baş aktörlerinden birisi olmayı hedefliyoruz” diyor.

“Türkiye’nin en büyüğü olacağız”
Dünyada Amerika, Rusya ve Çin’de örnekleri olan Bilişim Vadisi, 100 bin Ar-Ge çalışanı ve 5000 Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapma hedefine doğru ilerlemektedir. Bu bağlamda Bilişim Vadisi’nin 1. etap 1. kısmı tamamlanmış olup 50 bin m2 kapalı alan ile faaliyetlerini sürdürüyor, yüzde 75 doluluk oranı ile hizmet veriliyor. İbrahimcioğlu, “2019 yılı ilk çeyreği itibariyle 1. etap 2. kısmın da yüzde 95 oranında tamamlanmasıyla toplam 200 bin m2 fiziksel alanıyla Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi olacağız. Bünyemizdeki 64 şirketin 25’i tamamlanmış toplam 98 projesi mevcuttur. Yeni başvuru alımlarında da oldukça yoğun bir dönemden geçiyoruz” diye konuşuyor. Projelerin hız kesmeden devam ettiği bilgisini veren İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi’ni gerçek bir teknoloji ekosistemi haline getirmek için ihtiyaç duyulacak teknoloji deneyim merkezleri ve odakları belirlenen sektörel inovasyon kümelenmelerinin altyapısını hazırladıklarını duyuruyor. Özellikle girişimcilerin iştahını kabartacak; mobilite, akıllı şehirler ve oyun sektöründe hızlandırıcı etkinlikleri ve yatırım fırsatlarını firmalar ile buluşturduklarına dikkat çeken İbrahimcioğlu, “Küresel sahadaki oyuncuları Vadi ekosistemine dâhil etmek için görüşmeler gerçekleştirdik. Bilişim Vadisi’ni 7/24 yaşanabilir bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne dönüştürmek hususunda süratle çalışmaktayız” açıklamasını yapıyor.

Mega Teknoloji Koridoru ve  Platform TTO kuruldu
Bilişim Vadisi’nin temel misyonu; teknolojiyi üreten ve üretilen teknolojiyi sektöre en hızlı şekilde adapte edebilen ihracat yoğunluklu bir model yaratmak. İbrahimcioğlu, “Buradaki temel amacımız; Bilişim Vadisi’ni gerçek hayattan izole bir Ar-Ge fanusu içinde kısıtlamadan her an sektör ve paydaşlar ile temas halinde olabilen hibrit bir modele dönüştürmektir” diyor. Bunun için altyapıda eksikleri bulunmadığının altını çizen İbrahimcioğlu, şu bilgileri veriyor: “Doğu Marmara’nın en büyük kongre merkezi bizim yapılanmamızın içerisindedir. 1000 kişilik bu salonda gerçekleştirdiğimiz ulusal ve uluslararası etkinlikler ile gerçek hayat ve sektör bağlantısını canlı tutmayı hedefliyoruz. Vadi bünyesinde küresel çapta oyuncuları ağırlamak ve girişimcilerimizin bu zenginlikten en üst düzeyde yararlanmalarını amaçlıyoruz. Uluslararası arenada boy göstermesi konusunda bünyemizdeki şirketleri desteklemeye devam ediyoruz. Bu minvalde Afrika pazarına yönelik pazarlama faaliyeti gösteren firmalarımıza ihracat kolaylığı sağlayacak oluşumların temelleri atılmaktadır. Bir ortak kaynak ve sosyal işbirliği platformu olarak MARTEK, Teknopark İstanbul, GOSB ve GTÜ ile birlikte Mega Teknoloji Koridoru olarak ifade ettiğimiz bir model kurduk. Bu model doğrultusunda misyonumuzun gerektirdiği küresel perspektifte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Ayrıca üniversiteler ile yaptığımız görüşmelerle tüm üniversitelerin yer alabileceği ‘Platform TTO’ modelini hayata geçiriyoruz. Bu model; Bilişim Vadisi’nin kapsayıcılık ve odak noktada yer alma prensiplerini destekleyen bir anlam taşımaktadır.”
Gerçek anlamda inovasyon, disiplinlerin kesişim noktalarından ortaya çıkar. İbrahimcioğlu, “Teknoparkların avantajı zengin habitatı oluşturmasıdır. Sağlanan vergi muafiyetleri; hukuki, mali, ulusal ve uluslararası alanda verdiğimiz proje danışmanlıkları ile firmalarımızın rutin sorumluluklarını yorulmadan yerine getirmelerine destek olmaktayız” diye konuşuyor.

Yorumlar (0)