ATAP ulusal ve uluslararası projelerle bölgesini kalkındırıyor
Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı A.Ş. (ATAP A.Ş.), Eskişehir Sanayi Odası, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma İçin Bilim ve Teknoloji Fonu ile yaptığı işbirliği ile 1990 yılında Eskişehir’de kuruldu.
Türkiye’nin ilk Teknoloji Geliştirme Bölgesi yönetici şirketi olan ATAP A.Ş., 10 Nisan 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan "2003/5390 Sayılı Bazı Alanların Teknoloji Geliştirme Bölgesi Olarak Tespit Edilmesine İlişkin" Bakanlar Kurulu kararı ile yasal olarak faaliyete geçti. ATAP A.Ş., Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (ETGB) yönetici şirketi olarak idareciliğini ve işletmeciliğini yürütüyor.
ATAP hem fizik hem nitelikle büyüyor
ETGB ilk olarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 510 dönümlük bir alana konuşlandırıldı ve iki ayrı piramit binası inşa edildi. Artan girişimci talebi doğrultusunda Yazılımkule inşa edilerek 2008 yılı içinde hizmete sunuldu. 28 Temmuz 2009 tarih ve 27302 sayılı Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu kararı ile Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’ndeki taşınmazın “ETGB Anadolu Teknoparkı Ek Alanı”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Kampusu’ndaki taşınmazın ise “ETGB Osmangazi Teknoparkı Ek Alanı” olarak adlandırılarak ETGB kapsamına alınmasıyla mevcut alanlar genişletildi. ATAP A.Ş. Genel Müdürü Ali İhsan Karamanlı, fiziki alanların girişimcilerin ihtiyacına cevap verebilir nitelikte olması için yapılan çalışmalar neticesinde Osmangazi Üniversitesi’nin Meşelik kampüsünde yeni bir teknopark binası yapıldığını 2017 yılı başında faaliyete geçtiğini hatırlatıyor.
ATAP A.Ş.’nin Ar-Ge ve girişimcilik konularında Eskişehir’de kazandığı tecrübeyi çevresindeki illere de transfer etmeyi ve buralarda girişimcilik kültürünü oluşturmayı hedefleyerek yatırımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Karamanlı, “Bilecik’te bulunan Şeyh Edebali Üniversitesi Kampüsü’nün içinde bir ek alan oluşturulması çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ATAP A.Ş. tarafından 2017 yılında resmi ek alan başvurusu yapıldı. Resmî Gazete’de yayınlanan 31 Mart 2018 tarihli ve 2018/11412 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ek alan başvurusu kabul edildi. ATAP’ın tecrübesi yürüttüğü projeler ve ekosistemdeki yeri büyümeye devam edecektir” dedi.
Ekosistemin mükemmelleşmesine yoğunlaşıyor
ATAP A.Ş’nin kuruluş amaçlarının başında; ulusal sanayiyi bir an önce gelişmiş ülkeler düzeyine çıkararak ülkemize, uluslararası pazarda rekabet gücü kazandırmak yolunda bilimsel bilgiyi uygulamaya dönüştürerek teknolojinin hizmetine sunabilmek için üniversiteler ile sanayi arasında işbirliğini gerçekleştirecek bir Ar-Ge ekosistemi kurmak yer alıyor. Karamanlı, ATAP’ın vizyonunu şöyle anlatıyor. “ATAP A.Ş., yöredeki kurum ve kuruluşlardaki ileri teknoloji uygulamalarını yaygınlaştırmak mevcut deneyimleri paylaşılır kılmak, üniversite ve sanayi kademesinde partnerliği gerçekleştirecek Ar-Ge projelerinin yasa ve yönetmeliklere uygun olup olmadığının değerlendirilmesinde, seçilmesinde ve yasa ile yönetmeliklerde öngörülen teşvik ve muafiyetlerden istifadesinin sağlanmasında rol oynamaktadır.”
ATAP, AB projesi yürütüyor
ATAP A.Ş., ETGB’yi ileriye taşıyacak ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu noktada AB projelerine ağırlık verdiklerini duyuran Karamanlı, yürüttükleri çalışmaları ise şöyle aktarıyor: “Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın hibe programı olan Rekabetçi Sektörler Programı 2. Dönemi’ne EOSB, ESO, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Havacılık Kümesi ve Raylı Sistemler Kümelenmesini proje ortağı olarak alarak “Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi” projesi ile ATAP A.Ş tarafından başvuru yapıldı. Proje desteklenme önceliğine göre 1. grupta yer alarak desteklenmeye hak kazandı. Projede; KOBİ’lerin tasarım yapma kapasitelerinin geliştirilmesinden, EOSB CNC Eğitim Merkezi’nin altyapısının geliştirilmesi ve merkezin KOBİ’lere prototipleme hizmeti vermesine kadar çeşitli faaliyetler yer alıyor. Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi, ESO üyesi sanayi firmaları, ETGB’deki Ar-Ge firmaları, üniversite, Raylı Sistem Kümelenmesi, Eskişehir Havacılık Kümelenmesi ve kamu iştiraklerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına odaklanılıyor.”