Angola ile işbirliği derinleşiyor
Türkiye ile Angola arasında yatırımlar ve KOBİ’ler bağlamında iki anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun nezaretinde; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Angola Ekonomi ve Planlama Bakanı Sergio de Sousa Mendes dos Santos tarafından imzalandı.
Türkiye ile Angola arasında biri yatırımlar diğeri KOBİ’ler bağlamında iki anlaşma imzalandı. İki ülke arasındaki işbirliğini derinleştirecek imzaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Angola Ekonomi ve Planlama Bakanı Sergio de Sousa Mendes dos Santos attı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun nezaretindeki imza töreni öncesinde Bakan Varank, Angola Sanayi ve Ticaret Bakanı Victor Francisco ile görüştü. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.
KOBİ’lere ilişkin mutabakat zaptı: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Angola Ekonomi ve Planlama Bakanı Santos, iki ayrı anlaşmaya imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Angolalı mevkidaşı Lourenço’nun nezaretinde önce KOSGEB ile Angola Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Ulusal Enstitüsü (INAPEM) arasında mutabakat zaptına imzalar atıldı. Daha sonra da iki bakan, Türkiye ve Angola arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nı imza altına aldı.
Hedef 500 milyon dolar
Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun katılımıyla Congresium Ankara’da düzenlenen Türkiye-Angola İş Forumu’nda Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Angola ve Türkiye arasında ticaret hacmini en kısa zamanda 500 milyon dolar seviyesine ulaştırma hedefleri bulunduğunu belirtti: “Kıtaya ihracatımız 2.1 milyar dolardan 15.2 milyar dolara, yaptığımız ithalat ise 3.3 milyar dolardan 10.1 milyar dolara yükselmiş durumdadır. 18 yılın sonunda Afrika’daki yatırımlarımızın piyasa değeri 6 milyar doları aşmış, Türk müteahhitlerinin kıta genelinde üstlendikleri projelerin büyüklüğü ise kümülatif olarak 70 milyar doları geçmiştir. Afrika’nın 43 ülkesinde büyükelçiliğimiz, 26 ülkesinde ise ticaret müşavirliğimiz bulunmaktadır.”
Angola’da tarımsal işleme, madencilik ve tekstil gibi sektörlerin, enerji santralleri, elektrik iletim altyapılarının inşası ve modernizasyonu, elektrik dağıtım hizmetleri gibi alt sektörlerin potansiyelleriyle öne çıktığını kaydeden Muş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Angola Özel Yatırım ve İhracatın Teşviki Ajansı arasında imzalanan mutabakat zaptının da iş insanları için önemine değindi.
Malezya ile ortak deklarasyon
Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mohamed Azmin Ali ortak deklarasyon imzaladı.
Ortak Deklarasyon ile Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) hizmet, ticaret, yatırımlar ve e-ticaret alanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi amacıyla Eylül’de müzakerelerin başlatılması kararlaştırıldı.
Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleşen iki bakanın görüşmesinin ardından heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmede, 2015’te yürürlüğe giren Türkiye-Malezya STA’sı kapsamında iki ülke ticaretinde kaydedilen gelişmeler ele alındı. STA’nın hizmet, ticaret, yatırımlar ve e-ticaret alanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi kararlaştırılan görüşmelerde, gümrükler, DTÖ Kalkınma İçin Yatırımların Kolaylaştırılması Müzakereleri, helal gıda sektörü, karşılıklı yatırımlar, sivil havacılık ve savunma sanayisi alanlarında işbirliği potansiyeli vurgulandı.