banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Sanayiyle, ticaretle, tarımla, turizmle daha zengin Adana

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bir dönem tarım ve sanayide Türkiye’nin lokomotifi olan Adana’nın hala çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Karalar,  “Sanayiyle, ticaretle, tarımla, turizmle daha zengin bir Adana için canla başla çalışıyoruz” dedi.

HABER 01.11.2020, 00:00 28.11.2020, 19:10
21879
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Sanayiyle, ticaretle, tarımla, turizmle daha zengin Adana
banner625

Adana; iki büyük nehri, dünyanın en verimli ovası, Torosların eteklerindeki ve Doğu Akdeniz’in bakir noktalarındaki ilçeleri ile muazzam bir coğrafyada yer alıyor. Sanayi kültürü, tarım gücü, turizm potansiyeli, havalimanı, otobanı, limanları ve insan kaynağı ile sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli şehirlerinden biri olabilecek kapasiteye sahip.
Adana’nın Türkiye’nin marka şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Kentimizi sanayinin, tarımın, sanatın ve kültürün başkenti yapmak için durmaksızın çalışmamız, strateji oluşturmamız gerekmektedir. Adana’mızı yatırımcılar için cazip bir şehir haline getirmek, hak ettiği değerlere yeniden sahip olmasını sağlamak için beş yıllık hizmet maratonumuzu şekillendirdiğimiz ‘Stratejik Plan’ sürecimizi başlattık. ‘Stratejik Plan 2020-2024’ü oluşturduk. Hemşehrilerimizle birlikte, bilimin ışığında, kenetlenmeyi başararak, daha yaşanabilir ve refah seviyesi yüksek bir Adana için çok çalışmaya kararlıyız” dedi.
Adana’nın son 30 yılda ekonomi ve sanayide bir miktar ivme kaybettiğini savunan Karalar, şunları söyledi: “Bunun çeşitli nedenleri var fakat Adana’nın müthiş potansiyeli, bu ivmenin her an hızlanabilmesine olanak tanımaktadır. Ben geçen dönem Seyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladıktan sonra geçmişte Adana’nın önünü kesen, gelişimine zarar veren bazı didişmelerin önünü kesmek ve sonlandırmak için büyük çaba gösterdim. Valimiz, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve diğer belediyeler de bu düşünceyi destekleyerek yeni bir sayfa açılmasını sağladılar. Böylece hep birlikte pozitif bir ortam oluşturarak, Adana ekonomisinin, sanayisinin ve tarımının daha güçlü hale gelmesi için ilk ve en önemli adımı atmış olduk.”

Kırsal kalkınma için sahaya destek sağlandı
Adana’nın ekonomik gelişiminde sanayiye ve iş dünyasına büyük görev düştüğünü, belediye olarak da iki kesimin şartlarını iyileştirmeye odaklandıklarını kaydeden Karalar, “Bütün olanakları seferber ettik. Altyapı alanlarına yoğunlaştık. Özellikle sanayi sitelerinin asfalt taleplerine cevap veriyoruz” dedi.
Zeydan Karalar, başkanlığa geldikten sonra tarımsal kalkınmaya mali açıdan çok zor geçen ilk 1.5 yılda dahi büyük önem verdiklerini, kırsaldaki üreticileri daha güçlü olması ve bulundukları yerde geçimlerini sağlar hale gelmesi için çalıştıklarını kaydetti.
Zeydan Karalar, yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı: “Pozantı İlçesi’nde 2 milyona yakın çilek fidesi, Aladağ’da lavanta fidesi dağıttık. Ayrıca gübre dağıtımı yürüttük. Saimbeyli’de üzüm bağlarının yeniden canlandırılması için hazırlanan projeyi hayata geçiriyoruz. Soğuk hava depoları ile üreticinin, ürününü değerinde satabilecek kadar bekleyebilmesine olanak sağlıyoruz. Tavukçuluğun ve yumurta üretiminin canlandırılması için yarka dağıtımı hazırlığı yapılıyor. Özellikle kadınların kırsalda ürettiklerini satabilmesi ve üreticinin malını, ürününü değerinde satabilmesi için kooperatifler kurulacak.”
Lavanta, çilek, üzüm, kiraz üretimi alanında oluşturulacak kooperatiflerde ağırlıklı kadınların görev alması hedefleniyor.

“Tarım ve sanayide bir dönem lokomotifti”
Zeydan Karalar’a göre Adana olağanüstü güzellik ve zenginliklere sahip bir kent. Dünyanın en verimli 3 ovasından birinin üzerine kurulan şehir, aynı zamanda deniz turizminin imkanlarına da sahip. Karalar, “Kent merkezinden hareket ederek 45 dakikada denize, 45 dakikada Toros Dağları’na ulaşabilirsiniz. İçinden Seyhan ve Ceyhan gibi debisi yüksek iki nehir geçer ki, içinden iki nehir geçen yeryüzünün ender şehirlerindendir Adana. Ayrıca Türkiye’nin tarım gücü en yüksek şehirlerinden biridir. Verimli ovasında yetişen çeşitli ürünleri ile yine ovasındaki, dağlarındaki endemik bitki çeşitliliği ile dünyanın önde gelen şehirlerindendir. Adana’da yılın 365 gününün 290’ı güneşlidir” diye konuştu.
Bir dönem tarım ve sanayide Türkiye’nin lokomotifi olan Adana’nın hala çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Karalar, şehrin sadece Türkiye için değil, dünyanın en önemli şehirlerden biri olmayı başarabileceğini savundu. “Marka şehir olmak için her potansiyelimiz var” diyen Karalar, aklı ve bilimi ön plana koyarak bu hedef doğrultusunda çalışacaklarını duyurdu.

“Sosyal belediyecilik ihmal edilemez”
Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak bir yandan kentin, kırsalın 50 yıllık su, yol ve diğer altyapı gereksinimlerini karşılamak, bir yandan da sosyal belediyecilik anlayışından taviz vermemek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.
Adana Büyükşehir Belediyesi’ni gelirinin 4 katından fazla bir borçla aldıklarının, aylık olarak 60 milyon lira açık olduğunun altını çizen Karalar, tüm imkansızlığa rağmen sosyal belediyecilikten taviz vermediklerini aktardı: “Tüm bu zor koşullara rağmen, belediyeyi işçisine zamanında maaş ödeyebilir hale ve hizmet edebilir duruma getirmiştik ki koronavirüs salgını başladı. Elbette bütün dünyayı etkileyen bir sorun ama bizim zaten zor olan koşullarımızı daha da kötüleştirdi. Her şeye rağmen halkımıza hizmet ediyoruz ve gün geçtikçe daha fazla hizmet eder hale geleceğiz.
Parklar, kütüphaneler yapıyoruz. Su, yol ve altyapı eksiklerini gideriyoruz. İlçelerimizde arıtma eksiğini tamamlamak için hükümetle SUKAP kapsamında işbirliği yapıyoruz. Karataş ve Yumurtalık ilçelerimiz, Doğu Akdeniz’deki iki sahil ilçemiz. Oraların paha biçilmez doğal güzellikleri var ve turizm pastasından hak ettikleri payı alabilmeleri için projeler üretiyoruz. Tarım ve sanayi elbette Adana’nın en önemli iki gücü. Tarla balıkçılığından, Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesine kadar, Adana’nın ekonomik gücünü artıracak her projeye destek veriyoruz.”

Sanatçı Fabrikası: Adana; sanatın farklı dallarında evrensel eserler üreten çok sayıda sanatçı, yazar yetiştirmiş bir şehir. Edebiyatta, sinemada, resimde ve musikide çok sayıda Adanalı yetiştiren şehrin ünlüleri arasında; Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Yılmaz Güney, Abidin Dino, Arif Dino gibi nice değerler bulunuyor.

Gastronomi: Verimli topraklarından veya kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmasından mı bilinmez ama Adana’nın önemli bir artısını gastronomi kültürü oluşturuyor. Kebabı, şalgamı, şırdanı, nohutlu dolması, içli köftesi ve daha onlarca eşsiz lezzeti ile Adana, dünyada bu konuda üst düzeyde bir şehir olmayı hak eden zenginliklere sahip. Zeydan Karalar, görüşlerini aktardı: “Adana’da deniz ürünleri konusunda da eşsiz lezzetler mevcut. Sarı havyar, siyah havyar, karides, lagos burada. Dünyanın neresine giderseniz gidin Adana deyince ilk akla gelen kebaptır. Kebap elbette çok önemli bir lezzettir fakat Adana sadece kebaptan ibaret değildir. Örneğin; Tufanbeyli’de dünyanın en güzel bakliyatı yetişir. Pozantı’nın ve Saimbeyli’nin kirazı dünyanın neresinde var? Adana’nın Tuzla ve Ceyhan karpuzu, bölgenin narenciyesi dünyanın hiçbir yerinde yok.”

Festivaller şehri Adana: Karalar,Türk sinema tarihi açısından Adana’nın farklı bir yeri var. Lezzet Festivali, Altın Koza Film Festivali, Şalgam ve Kebap Festivali ile Portakal Çiçeği Karnavalı gibi 4 önemli organizasyonun yanı sıra ilçe belediyelerimizin gerçekleştirdiği irili ufaklı çok sayıda festival, Adana’yı Festivaller Kenti yapmış ve cazibesini, turist çekme potansiyelini artırmıştır” dedi.

Pandemi sürecinde sosyal yardım projeleri
Pandemi süreci henüz başlamadan Türkiye’deki ilk bilgilendirme toplantısını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi, bu süreçte; 4 milyonu aşkın maske dağıttı, kentte ve ilçelerde dezenfektan stantları kurdu, çeşitli meslek kuruluşlarına hijyen seti dağıttı ve ihtiyaç sahiplerine 150 bini aşkın gıda kolisi sağladı. Karalar; çiftçiye, balıkçıya nakit, toplu taşıma esnafına mazot desteğinde bulunulduğunu, sağlık ve eczane çalışanlarına ücretsiz ulaşım ve otopark sağlandığını aktardı. Karalar, yürütülen çalışmaları şöyle özetledi: “Okulların, kamu kurumlarının, toplu taşıma araçlarının ve bankamatiklerin ve halka açık bütün alanların ilaçlama ve dezenfektesi gerçekleştirdi. İhtiyaç sahiplerine, işini kaybedenlere ve koronavirüs nedeniyle gündelik işinden olanlara nakdi yardım yapıldı.
Seyhan Belediyesi’nde gerçekleştirdiğimiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın büyük beğenisini kazanan temel gıdanın karışlanması amacıyla oluşturulan “halk kart” uygulamasını bir süre sonra köylerimizde hayata geçireceğiz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız böylece halk kartlarına yüklenen krediyle temel ihtiyaçları için alışveriş yapabilecek.”

Yorumlar (0)