36 saatlik kesintisiz Blokzincir maratonu
Türkiye Açık Kaynak Platformu Blokzincir, Metaverse ve NFT Hackathonu, Bilişim Vadisi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşti. 112 geliştirici ve 41 takım yarıştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında kurulan Türkiye Açık Kaynak Platformu; Blokzincir, NFT ve Meteverse alanlarında 36 saat kesintisiz süren bir Hackathon düzenledi. Belli bir zaman dilimi içerisinde hedefe yönelik proje geliştirme yarışmasında Türkiye’nin dört bir tarafından 41 takımdan 112 geliştirici kıyasıya yarıştı.
Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Açık Kaynak Platformu Blokzincir, Metaverse ve NFT Hackathonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla başladı. İpi önde göğüsleyen takımlara ödüllerini veren Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, “Biz buraya katılan 112 geliştirici ve 41 takımın her birini bir girişim firması olarak görüyoruz. Bizim karşımızda 41 yeni teknoloji firması var” dedi.
Türkiye Açık Kaynak PlatHackhathon, ödül törenine kadar kesintisiz 36 saat sürdü. Yarışmacıların birkaç saatlik uyku molalarıyla aralıksız sürdürdüğü yarışta katılımcılara her türlü eğitim, mentörlük ve altyapı desteği verildi.
Özgün proje kategorisinde Medipol Blockchain Community birinci oldu 100 bin liralık ödülü aldı. Bu takımı, Notus Network ve O.M.S. izledi. Vaka analizi kategorisinde 42 Core ilk sırayı aldı. ft_bestof42 ikinci, ft_blockchain üçüncü oldu. Medipol Blockchain Community A’nın takım lideri Berkay Ermiş, 36 saatte soğuk tedarik zinciri ve nesnelerin interneti ile blokzincirin entegrasyonu ile ilgili bir proje geliştirdiklerini söyledi.
Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya, yarışmanın son günlerin en popüler konularından blokzincir, NFT ve metaverse alanında olduğunu anlatarak, “Bu alanda farkındalığı artırmak istiyoruz” diye konuştu.
Uluslararası yarışmada Türk gençlerden büyük başarı
Türkiye, 63 ülkeden 140 projeyle 1750 öğrencinin katıldığı, ABD’nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta’da düzenlenen Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması’ndan ödüllerle döndü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından, “Dünya’nın en büyük bilim ve mühendislik yarışması #RegeneronISEF’te 6 öğrencimiz büyük ödül, 4 öğrencimiz ise özel ödül kazandı” dedi.
Yarışmaya katılan 13 proje, TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması sonucunda seçildi. Türkiye’den katılan 3 projenin sahibi 4 öğrenci özel ödül, 4 projenin sahibi 6 öğrenci de Regeneron ISEF büyük ödülü kazandı.
Gençlik Bilişim Festivali’nde projeler tanıtıldı
Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin katılımıyla 16-18 Mayıs’ta düzenlenen ‘Gençlik Bilişim Festivali’nde ülkenin önde gelen bilişim projeleri tanıtılırken bilişim yarışmaları ve etkinlikleriyle gençlere geleceğe yönelik bilişim vizyonunun kazandırılması hedeflendi.
Gençlik Bilişim Festivali’nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe’nin katılımıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bakan Varank, Deneyap Teknoloji Atölyeleri eğitimleri, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri, burslar, girişimcilik destekleri ve TEKNOFEST gibi çalışmalarla gençlere destek sağladıklarını ifade etti.