23. Avrasya Ekonomi Zirvesi 7-8 Ekim’de
Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi 7-8 Ekim 2020 günleri, İstanbul’da, “Bir Kuşak-Bir Yol girişiminin aydınlığında koronavirüs sonrası yeni dünya” başlığıyla toplanacak.
23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde terör ve bölgesel çatışmalar, özellikle de Karabağ’da yaşanan insanlık dramını gündeme getirilecek.
23. Avrasya Ekonomi Zirvesi ile ilgili olarak KobiEfor Dergisi’nin sorularını cevaplayan Marmara Grubu Vakfı’nın Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, “Asyalı ve Avrupalı katılımcı partnerlerimizle yaptığımız telekonferanslar sonucunda, 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni 7-8 Ekim 2020 günlerine almış bulunuyoruz” dedi. 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi konu başlıklarının değiştirildiğini de belirten Dr. Akkan Suver’in sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:
KobiEfor: 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi bu yıl talihsizliğe uğradı. Biliyoruz uğranılan bu talihsizlik elbette sizden oluşmadı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Dr. Akkan Suver: Öncelikle belirtmek isterim ki söylediğiniz gibi yaşanan koronavirüs salgını bir talihsizliğin oluşmasına vesile oldu. Oluşan bu talihsizlik bildiğiniz üzere yalnız bizim ülkemize mahsus değil. Dünya gözle görülmeyen bir virüse, deyimi gerekirse esir oldu. Sanayi durdu. Ticaret durdu. Eğitim durdu. Turizm durdu. Dini kurallar durdu. İnsanlar el sıkışamaz bir hale geldi. Bu ortamda uluslararası etkinlikler de askıya alındı. Tedrici olarak, sembolik bazı iş alanları açılır gibi olduysa da bunlar henüz gereği gibi hayata adapte olmuş değiller.
Marmara Grubu Vakfı olarak, uluslararası alanda işbirliği yaptığımız partnerlerimizle gerçekleştirdiğimiz temaslar sonucunda, 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni, Ekim ayı içinde tertipleme kararı aldık. Bu kararımız nihai bir karar olup, eğer şartlar oluşmazsa, bu defa teknolojiye müracaat edip, video-konferans yoluyla bu yıl ki Zirve’yi gerçekleştirmeğe çalışacağız.
KobiEfor: Korona virüs salgınının hemen biteceği yok! Elbette 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ertelenmesine neden olan bu konuyu da uluslararası düzeyde ele alacaksınız. Bu konularda neler söylemek istersiniz?
Dr. Akkan Suver: Hiç bir toplumun değişimden kaçamayacağını varsayarsak, gelecek çizgimizi bundan böyle koronavirüs ile birlikte çizeceğiz. Yaşamakta olduğumuz bu virüsün bir müddet daha bizleri bırakacağı yok. Dolayısıyla ekonomimizi, enerjimizi, ticaretimizi ve iş dünyamızı bu virüsle beraber yaşamak üzerine tanzim etme zorunluluğumuz olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla konu başlıklarının bazılarında da günümüzün şartlarını göz önüne alarak bazı değişiklikler yapmış bulunmaktayız. Zira tarihteki en yenilikçi döneme girmek üzereyiz. Ortak akılla, güçlü, kontrol edilebilen, daha küresel bir dünyaya doğru doludizgin koşuyoruz. Bundan böyle ekonomi olsun, enerji olsun bu virüsün gölgesinde ele alınacaktır. Biz de 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni, “Bir Kuşak-Bir Yol girişiminin aydınlığında, koronavirüs sonrası yeni dünya” başlığı altında toplayacağız.
Elbette, salgın sonrasının küreselleşmekte yeni güç dengelerini ele alırken terör ve bölgesel çatışmalar gibi insani problemleri de gündeme getireceğiz. Özellikle de Karabağ’ın işgali konusunu, orada yaşanan insanlık dramını bütün boyutlarıyla konuşacağız.
Kentler oturumunda, koronavirüsün mahalli idarelere yüklediği sorumlulukları ve saygı ile yönetişim konularını da 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuşacağız.
KobiEfor: Bu salgın sizin de belirttiğiniz üzere iş dünyamızı ciddi olarak etkiledi. Koranavirüs Salgını’nın etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dr. Akkan Suver: Koronavirüs salgını ulusların birlikte ve küresel bir boyutta çalışması için yeni fırsatlar oluşturmaktadır. Anlaşmazlıkların terkedilip, acilen rasyonel seslere, uluslararası boyutta işbirliklerine yönelmemiz gerektiğine inanıyorum. Zira çok boyutlu, bir değişimin arifesindeyiz. İnsanlığı hedef alan ve tehdit eden bu virüsle birlikte birçok fırsat penceresinin de açılacağını umuyorum. En hızlı ve hazırlıklı davranan ülkeler, bu fırsatlardan yararlananlar olacaktır. Salgın sonrası hayat normalleşme sürecine girdiğinde ise üretim potansiyellerini arttırmış bulunan ülkelerin çalışmaları büyük önem taşıyacaktır.
KobiEfor: Yeni bir inovasyonun olacağına inanıyor musunuz?
Dr. Akkan Suver: Koronavirüs’ün bugünden yıllar sonra azımsanmayacak miktarda ekonomik zenginliğe ve iyiliğe de sebep olabileceğini söyleyebiliriz. Bu bizim elimizdedir. Daha temassız bir yaşamda dokunmatik dijital sistemlerin kullanımının artacağına inanıyorum. Nesnelerin interneti denilen (IoT’un) önemi ortaya çıkarken yapay zekâ ve robotlarla ilişkilerimiz daha da güçlenecektir. Örneğin; teletıp sistemlerinin yaygınlaşacağı, online alışverişlerin artacağı ve e-spor gibi yeni değerlerin ortaya çıkacağı korinavirüs sonrası dünyamızı 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde tartışmaya açacağız.
KobiEfor: Koronavirüs sonrasını, önümüzdeki günleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dr. Akkan Suver: Koronavirüs sonrası yeni dünyanın yeni liderleri olacak. Çok aktörlü, çok kutuplu ve yeni hikâye sahibi yeni liderlerin ortaya çıkması, kendi ülkelerinin ekonomik, siyasi ve toplumsal modellerinin tartışılmaya açılmasına neden olacağa benzemektedir. Yeni dünya, yeni liderleri de beraberinde getirecektir. Halkından kopuk, otoriter, popülist liderler yerine daha halkçı, sosyal yaşamıyla örnek olabilen, halkı ile birlikte iç içe yaşayan, üreterek büyümeyi benimseyen, hakça paylaşmayı savunan liderler yeni dünyamızın liderleri olacaktır. Hatta bunlar, varlıklarıyla sadece sembol olma özelliği taşıyacaklar, daha ziyade kurumsal özellikleriyle işlevsel olacaklardır.
KobiEfor: Geride bıraktığımız ayları Marmara Grubu Vakfı, nasıl değerlendirdi? Bu konuda da yaptıklarınızı öğrenmek isteriz?
Dr. Akkan Suver: Bu fırsat için ayrıca teşekkür ederim. Videokonferans yoluyla arkadaşlarımızla toplantılarımızı sürdürdük, sürdürmeye de devam ediyoruz. Bu arada düşünce alanında üç büyük proje gerçekleştirdik. Bu üç projemizi hem Türkçe hem de İngilizce yaptık.
Birinci projemiz Koronalı Günler adlı çalışmamızdır. Bu çalışmamıza aktüel Cumhurbaşkanları, aktüel Bakanlar, önceki cumhurbaşkanları ve bakanların yanı sıra aktüel dini liderler, akademisyenler, işinsanları büyük rağbet gösterdiler. Korona ile nasıl yaşayacağımıza ait düşüncelerini bizlerle paylaştılar.
İkinci projemiz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yüzüncü şeref yaşını idrak etmesiyle ilgiliydi. Eski Meclis Başkanları’nın aktüel ve önceki milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmamız da yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi gördü.
Son çalışmamız ise ebediyete intikalinin 5. yılında Süleyman Demirel adlı kitap hazırlığımız oldu. Büyük bir mutlulukla söylemek isterim ki, yurt dışından ve yurt içinde önemli şahsiyetler cömert davrandılar ve hatıralarını yazmak lütfunda bulundular. Kısmet olursa önümüzdeki günlerde bunları kitap haline getireceğiz.