17. MÜSİAD EXPO, Kıtaları buluşturdu ticareti coşturacak
Bu yıl 140 farklı ülkeden 7000’den fazla yatırımcıyı ve devlet adamını konuk eden 17. MÜSİAD EXPO, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında ayrıca 22. International Business Forum (IBF) da gerçekleştirildi.
Türkiye, bölge ve dünya ekseninde ekonominin geleceğinin konuşulduğu 17. MÜSİAD EXPO, ‘İş Burada Meselemiz Türkiye’ şiarıyla 21-24 Kasım tarihleri arasında 140 ülkeden gelen 7000’den fazla devlet, kamu ve özel sektör temsilcileri ile 400’e yakın alım heyetini ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanısıra Bakanlar Kurulu’nun temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’un da katıldığı etkinlikte Gayrimenkul Kıymetler Borsası GABORAS, Orta Ölçekli Sanayi Projesi, Karz-I Hasen Sandığı, Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri gibi projeler konuşuldu.
17. MÜSİAD EXPO Kapanış ve Uluslararası Genç İşadamları Kongresi (UGİK) Açılış Töreni'nde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD'ın gündeme getirdiği başlıkları, ülkeye katkı sağlaması ve dünya için model oluşturması bakımından değerli bulduğunu belirtti. Ekonomiyi değerlendiren ve temel hizmet alanlarında tarihi yatırımlara imza attıklarını dile getiren Erdoğan, “Eğitim altyapısıyla ilgili eksikleri ortadan kaldırmakla işe başladık. Eğitime ayrılan kamu kaynağını, üniversiteler dahil, 10 milyar liradan bu yıl itibarıyla 120 milyar liranın üzerine çıkartarak, bütçede ilk sıraya yükselttik. Derslik sayısını 288 bin ilaveyle 575 bine, öğretmen sayısını 607 bin ilaveyle 920 bine çıkartarak, bu alandaki sorunları büyük ölçüde çözdük. Üniversite sayımızı 130 ilaveyle 206'ya, akademik personel sayımızı 82 bin ilaveyle 158 bine çıkardık. Yeni dönemde, enerjimizi kalitenin yükseltilmesine teksif ederek, evlatlarımızın zihniyle birlikte gönüllerini de doyuracak bir talim terbiye sistemini kurmanın çabası içinde olacağız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkede en büyük reform gerçekleştirilen alanların başında sağlığın geldiğine işaret ederek, sağlık sisteminin baştan sona değiştirildiğini ve yenilendiğini söyledi. Erdoğan, şunları söyledi: “Bugün ülkemizde Genel Sağlık Sigortası şemsiyesinin dışında kalan hiç kimse yoktur. Her doğan genel sağlık sigortasıyla doğuyor. Bugün Amerika, sağlık sigortasını halledememiştir, Almanya aynı durumdadır. Ama biz bunların hepsinin önündeyiz." Erdoğan, hastane yatak kapasitesinin 136 bin ilaveyle 240 bine, sağlık çalışanı sayısının 550 bin ilaveyle 928 bine, doktor sayısının 94 bin ilaveyle 231 bine çıkartıldığını anlattı. Erdoğan, hepsi tamamlandığında 44 bin 400 yatak kapasitesine ulaşacak şehir hastaneleriyle sağlık hizmetlerinde vatandaşların bir üst sınıfa taşınacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanayi sektöründe emeğiyle, birikimiyle öğreten, istihdam ortaya çıkartan, kalkınmaya, gelişmeye katkı veren herkese yönelik destek programlarını hayata geçirdiklerini söyledi. Bilhassa KOBİ'lere, araştırma, geliştirme, tasarım merkezlerine, teknoparklara, organize sanayi bölgelerine özel önem verdiklerine dikkati çeken Erdoğan, savunma sanayisinin AK Parti döneminde en büyük ilerlemenin sağlandığı stratejik alanların başında geldiğini kaydetti.
Erdoğan, "Göreve geldik savunma sanayindeki potansiyelimiz neydi ? onu da söyleyeyim, o zaman 20 milyar dolarlık bir hacme sahiptik. Biz bunu, 65 milyar dolara çıkardık. Böyle bir hacim. Şu anda kendi kendine yetme noktasında bir güce sahibiz. Yeterli mi? Değil, daha ileriye gideceğiz. Şu anda bunun altyapısı da hazır” bilgisini verdi. Ülke olarak enerjide büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini aktaran Erdoğan, enerjide kurulu gücü yaklaşık 32 binden 88 bin megavata yükselttiklerini vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu kapasitenin 52 bin megavatından fazlasının da yerli kaynaklarla ortaya çıkmasını sağladık. Ülkemizin tüm şehirlerinin doğal gazın konforundan ve temizliğinden faydalanabilmesini temin ettik, yıl sonuna kadar tamamı bitmiş oluyor. Artık doğal gazın gitmediği ilimiz kalmayacak. Sosyal yardımları, ülkemizin zenginliğini tüm kesimlere yayma aracı olarak görüyoruz. İktidara geldiğimizde yılda 2 milyar lira olan sosyal yardım ödemelerini, bu yıl itibarıyla nereye çıkardık biliyor musunuz, 2 milyar liradan, 38 milyar liraya çıkardık.”
Varank: Yapısal dönüşüme odaklandık
17. MÜSİAD EXPO’nun açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayinin daha güçlenmesi, rekabet düzeyinin artması için üretimde yapısal dönüşüme odaklandıklarını belirterek, “Bu dönüşümde temel eksenlerimiz; ‘yerlileşme’, ‘teknoloji üretimi’ ve ‘markalaşma’ olacak” dedi. Yatırımcı dostu bir ortam sağlamanın Hükümet’in en temel öncelikleri arasında yer aldığını Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama göstererek 43’üncü sıraya yükseldiğini hatırlatan Varank, şunları söyledi: “Bu özetle şu anlama geliyor: İdare olarak, yatırım yapmak isteyene ilave iş çıkartmıyor, bürokrasiyi azaltıyor ve hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Hiç kuşkusuz bu durum ülkemizin uluslararası yatırımlar için daha da cazip hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Uyguladığımız istikrarlı politikalar sayesinde, 16 senede 201 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yaptık. Yüksek katmadeğerli ve nitelikli istihdam oluşturan uzun vadeli yatırımları ülkemize çekmeye yönelik politikalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. Türk iş insanlarının da özellikle Afrika Bölgesi’ndeki potansiyeli değerlendirmeleri gerektiğinin de bir kez daha altını çizmek isterim.”
17. MÜSİAD Expo açılışında konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD’ın 85 ülke, 215 irtibat noktasıyla güçlü bir “Ticaret Diplomasisi” yürüttüğünü söyledi. Kaan, ekonomiye ilişkin şu bilgileri verdi: “MÜSİAD, zamanla kazandığı iş yapma tecrübelerini KOBİ yapıları ile paylaşıp yeni iş modelleri geliştirmektedir. Orta Ölçekli Sanayi Bölgeleri Projeleri bu desteklerden sadece biridir. Bu projemiz, küçük sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturmaktadır. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret vermektedir. MÜSİAD EXPO Projeler Vadisi kapsamında görücüye çıkacak olan bu Proje, bir ‘üretim kampüsü’ şeklinde inşa edilecektir. Alman ekonomisinin yüzde 80’ini 20.000 KOBİ oluşturmaktadır. Biz de ülkemizde her yıl 2000 KOBİ firmamızı, orta ölçekli hale getirip, faaliyete geçtikten sonra yılda 200 milyar doları ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlıyoruz.”
MÜSİAD EXPO’da lansmanları yapılan ve sözleşmeleri imzalanan projeler şöyle:
GAYRİMENKUL KIYMETLERİ BORSASI A.Ş. (GABORAS): 30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan GABORAS, gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı. GABORAS’ın kurulmasındaki ana gaye, Türkiye Varlık Fonu’nun kuruluş amaçlarına paralel olarak, ülkemizi gayrimenkul alanında ulusal ve uluslararası düzeyde odak noktası haline getirmek. Bu minvalde, sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşme gerçekleştirmek, İslami finansman varlıklarının kullanımında artış göstermek, büyük projelere kamu borcunu artırmayan bütçe dışı kaynak oluşturmak ve yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında desteklenerek küresel oyuncu konuma geçmelerini sağlamak.
FAİZSİZ KONUT FİNANSMAN SİSTEMİ (Yapı Tasarruf Sistemi): Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (işyeri, tadilat vb.) alma hakkı elde ettiği finansal faaliyet türü olan sistem, güvenilir ve istikrarlı bir tasarruf aracı olmasının yanı sıra ulusal tasarruf seviyesini artırma, konut finansmanı için kaynak sağlama, orta ve uzun vadede finansal istikrara katkı, dar gelirliler için uygun konut edinme imkânı gibi faydalar da içeriyor.
ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTELERİ PROJESİ: 81 ilde gerçekleştirilmesi planlanan “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi” ülkemizde küçük sanayi sitelerinde faaliyet gösteren işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Orta ölçekli sanayi siteleri, küçük sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecek.
“YERLİ ÜRETİM MİLLİ MARKA”: “Kampanya projesi, Türkiye’nin öz kaynağı olan milli markalarına ve ülkemizi üretim üssü olarak seçmiş markalara dair farkındalığın artırılması ve tüketicilerimizin, ithal ürünlere değil yerli ürünlere teşvik edilmesi hedefini taşıyor.
ENTEGRE TARIM VE ENERJİ PROJESİ (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri): MÜSİAD olarak yaygın katılımlı, çok ortaklı, faizsiz finanse edilen Entegre Tarım ve Enerji Projesi (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri) kapsamında, 81 ilde 81 Biyogaz+Organik Gübre Tesisi kurulacak. Projeyle hayvan dışkıları, organik atıklar ve tarımsal atıklar kullanılarak, enerji üretilecek, kimyasal gübre kullanımı azalacak. Proje 128 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının ve 400 milyon dolarlık kimyasal gübre ithalatının önüne geçerek, 5000 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.
KARZ-I HASEN SANDIĞI: Karz-ı Hasen Sandığı’nın; üyeleri faiz sarmalından korumak ve üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma kültürü oluşturabilmek amacıyla oluşturuldu. Karz, geri almamak üzere verilen borç anlamına geliyor. Üyeler arası veya vefat eden üyenin eş ve çocukları ile üyeler arasında yardımlaşmayı sağlamak üzere faizsiz bir borçlanma sistemi oluşturan proje aynı zamanda, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına karşılıksız yardım boyutunu da içeriyor.
AFRİKA TÜRKİYE TİCARET VE KÜLTÜR MERKEZLERİ PROJESİ: 2018’in “Afrika Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte MÜSİAD’ın Afrika’ya yönelik projeleri de hız kazandı. MÜSİAD EXPO’da Afrika Zirvesi başlıklı bir oturum da düzenlendi. Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek hedefi taşıyan projede, MÜSİAD, Türkiye ekonomisinin Afrika açılımına Afrika Türk Ticaret ve Kültür Merkezleri ile liderlik edecek.
IBF Kongresi’nin ana teması: Çoğulculuk ve Adalet
Türkiye’yi, bölgeyi ve dünya ekonomisini ilgilendiren pek çok gündem maddesinin konuşulduğu uluslararası bir fikir platformu olan 22. International Business Forum (IBF) da bu kapsamda 20 Kasım tarihinde İstanbul WOW Otel’de hayata geçirildi. Ana teması “Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet” olan IBF Kongresi’ne katılan Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, şunları söyledi: “Türkiye sahip olduğu irade ile daha da güçlenerek yoluna devam etmektedir. Ekonomimiz,. normalleşme sürecine girmiştir. Yeni Ekonomik Program’ın ortaya koyduğu hedefler son çeyrekte kendini göstermeye başladı. Bütçe gelirlerimiz, programda yer alan beklentilerimizin de üzerine çıkacak noktada iyi bir seviyeye ulaşmış durumda. Bu noktada, 630.5 milyar liralık vergi geliri beklentimiz aynı şekilde devam ederken vergi dışı gelirlerde de 119 milyar lira hedefinin üzerine çıkacağımızı bekliyoruz. Reel ekonominin ve bankaların güçlendirilmesine ve bütçe disiplinine devam edeceğiz. Enflasyonla mücadele alanında mobilya, otomotiv, beyaz eşya gibi birçok sektörden olumlu sinyaller alıyoruz. Ekim ayında rekorlar kırabiliriz. Kurdaki şokları ve belirsizliği geride bıraktık. Çok pozitif bir Kasım ayı tablosu göreceğiz. Güvenli yatırım iklimini güçlenerek emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Türkiye ile ticaret yapan tüm sermayedarlar ülkemizin desteği ve güvencesi altındadır. Hem Türkiye’nin hem paydaşlarının kazandığı ‘Adaletli Yatırım İklimi’ni destekleyecek ve değer üreteceğiz. Türkiye bölgesi için umut ve örnek olmaya devam edecektir.”
Bu yıl IBF’te, Amerikan dolarının küresel ekonomideki konumunu masaya yatırarak, alternatif para birimleri ve sistemleri üzerine yoğunlaşacaklarını ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Para, araç iken bugün amaç haline geldiği için para sistemlerinin tekelleşmesi sonucu çoğulculuktan ve adaletten uzaklaşmıştır. Global refah adına sürekli kaybetme halindeyiz. Üreten, çoğalan bir ekonomik sistemden uzaklaştık. Para bugün tüm parametrelerin önüne geçmiştir. Adil bir model geliştirmediğimiz sürece gözümüzü kurdan alamayacak, ürettiğiniz her değer başka bir para biriminin gölgesinde kalacaktır. Zenginlik, bilanço gibi devamlılığı yansıtmaz. İhtiyacımız olan sürdürülebilir zenginlik; servettir. Zenginlik ne kadar bireyselse, servet biz olmalı, kültür barındırmalıdır. Bu da ancak çoğulculuktan geçer. Sermaye en güçlü kaynaktır. ‘Çoğulcu Ekonomi’, büyüme ve süreklilik ve paylaşımı tabana yaymak için şarttır. ‘Çoğulcu Ekonomi’, kaynak ve sermaye üretir. MÜSİAD’ın hedefi, sermayeyi bir kaynak gibi çoğaltmak ve ‘Milli Şuurla’ ülke yararına sunmaktır” diye konuştu.
IBF Başkanı Erol Yarar, “Blockchian, kripto paralar geleceğin dünyasında önemli bir yer işgal edecek. Dolar bugün, Fintech adı verilen finansal teknolojiler tarafından tehdit altındadır. Adil ve çoğulcu bir parasal sistem için; güvenilir bir elektronik para sistemi oluşturulmalıdır. Finansal Serbest Bölgeler’in oluşturulması, İslami Para Fonu’nun hayata geçirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Kapitalizmin parayı amaç haline getirdiği düzene karşı MÜSİAD’ın ‘İnsani Finans Sistemi’ için birlikte çalışmalıyız” dedi.
MÜSİAD EXPO’nun Gala Yemeği’nin şeref konuğu ise TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank oldu. Fuar kapsamında düzenlenen bir diğer etkinlik olan High Tech Port’ta ise savunma ve havacılık sektörlerinin öncü isimleri ileri teknolojiyle üretilen ürünlerini sergilediler. Tamamen yerli buluş ve yerli üretim olan İnsansız Deniz Aracı İDA büyük ilgi gördü. Fuarın son günü ise Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK), düzenlendi. “İşin Başında Gençler Var” sloganıyla gerçekleştirilen organizasyonda, “Dünya’da Girişimcilik Eko Sistemi, “Firmalaşan Girişimcilik Modelleri” ve “Dünya’da Markalaşma ve Girişimci” başlıklı oturumlar düzenlendi.