banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

İhracat faktoring pazar lideri; TEB Faktoring’in odağında; inovasyon, sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm var

TEB Faktoring Genel Müdürü Gülümser Özgün Henden, 2022’de cirosunu %86, faktoring alacaklarını %58, karını %269 artıran, öz kaynak karlılığını %58.5, toplam ihracat faktoring hacmini yaklaşık 1 milyar Euro gerçekleştiren TEB Faktoring’in ihracat faktoring pazarındaki liderliğini sürdürdüğünü belirtiyor. Henden, inovasyon, sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüme odaklanan TEB Faktoring’in, yeni vizyonu doğrultusunda 2025’e kadar devam edecek dijital dönüşüm programına başladığını açıklıyor.

FİNANS 01.06.2023, 00:01 21.06.2023, 09:41
15021
İhracat faktoring pazar lideri; TEB Faktoring’in odağında; inovasyon, sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm var
banner625

Türkiye’de faktoring sektörünün öncü kuruluşlarından biri olan TEB Faktoring, yurt içi ve yurt dışı ticaretin finansmanı konusunda faaliyet gösteriyor. 1997’de Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) bir iştiraki olarak kurulan TEB Faktoring, kuruluşundan itibaren tecrübesi, müşteri odaklı ve hızlı çözümleriyle yurt içinde ve yurt dışında ticaretin gelişmesine destek sağlarken; müşterilerinin sürdürülebilir ve güvenilir finansal bir ortağı olarak çalışmalarına devam ediyor.
İhracata yönelik hizmetleriyle TEB Faktoring, 1998’den bu yana üyesi olduğu, dünyanın en büyük uluslararası faktoring organizasyonu Factors Chain International (FCI) tarafından 7 kez ‘Dünyanın En İyi İhracat Faktoring şirketi’ seçildi.
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) tarafından açıklanan 2022 yılsonu konsolide verilerine göre; faktoring sektörü yaklaşık 417 milyar TL iş hacmine, sektörün faktoring alacakları ise 127.3 milyar TL’ye ulaştı. Buna göre, bankacılık dışı alternatif finans çözümleri arasında faktoring sektörü Türkiye’de reel sektörün en önemli destekçilerinden biri olmaya devam ediyor. Faktoringe yönelik talep 2023 yılının ilk çeyreğinde de sürüyor.
TEB Faktoring Genel Müdürü Gülümser Özgün Henden, bu çerçevede 2022’de cirosunu %86, faktoring alacaklarını %58, karını %269 artıran TEB Faktoring’in öz kaynak karlılığının ise sektör öz kaynak karlılığının oldukça üzerinde; %58.5 olarak gerçekleştiğini söylüyor.
Bu başarılı sonuçlarda risk yönetimlerinin de önemli bir etkisi olduğunu belirten Henden, 2022’de faktoring sektöründeki tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranı %1.62 ve karşılık gider oranı %0.98; TEB Faktoring’in ise 2022 TGA oranı ve karşılık gider oranının ise sektör ortalamasının çok altında kalarak sırasıyla; %0.82 ve %0.53 gerçekleştiğini kaydediyor: “2022’nin özellikle ikinci yarısında finansmana ulaşımın zorlaştığı ve regülasyon değişiklikleriyle birlikte likidite yönetiminin kritik hale geldiğini gördük. Bu nedenle hem KOBİ’lerin hem kurumsal firmaların faktoring ürünlerine talebinde artış oldu. Sektör olarak öz kaynaklarımız ve fonlama kabiliyetimiz doğrultusunda ekonomiye desteğimizi sürdürdük.”

“Yenilikçi teknolojiler üzerinde çalışıyoruz”
Gülümser Özgün Henden, TEB Faktoring olarak, sürdürülebilir ekonomiye katkıda bulunmak üzere, başta ekonominin lokomotiflerinden olan KOBİ’lerin hayatlarını kolaylaştırmak adına yatırımlarına devam ettiklerini aktarıyor: “Özellikle dijital kanallarımızın alt yapısını güçlendirmeye ve geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. KOBİ’lerin temel ihtiyacı pratik ve hızlı çözümler olduğu için müşteri deneyimine odaklı projeler geliştiriyoruz. Süreçlerimiz üzerinde çalışarak iş akışlarını iyileştirirken; uygun alanlarda robotik çözümler, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi yenilikçi teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Küresel şartları da dikkate alarak, regülasyonda yolumuzu açacak gelişmelerle birlikte Türkiye’de sektörün alacak finansmanının yanı sıra tedarikçi finansmanı tarafında da önemli potansiyel taşıdığını öngörüyoruz; ticaretin bileşenlerini oluşturan ekosistemdeki yeni oyuncular ve finteklerle işbirlikleri üzerinde çalışıyoruz.”

“İhracat faktoring pazarında liderliğimizi sürdürüyoruz”
Gülümser Özgün Henden, TEB Faktoring olarak, ihracat faktoring pazarındaki liderliklerini sürdürdüklerini belirtiyor: “Şirketimizin 2022 yılı toplam ihracat faktoring hacmi yaklaşık 1 milyar Euro olarak gerçekleşti ve sektördeki pazar payımız %36 oldu. Factors Chain International’ın (FCI) 2022 yıl sonu verilerine göre, muhabirli ihracat faktoring işlem hacmi Türkiye’de %17 artarak 2.5 milyar Euro’ya ulaştı. TEB Faktoring olarak muhabirli işlemlerde 2022’yi sektör lideri olarak tamamladık. Bu başarıyı 2023’te de sürdürdük ve yılın ilk çeyreğinde muhabirli işlemlerde %35 pazar payıyla sektör liderliğimizi koruduk. Dünya genelinde ise ihracat işlemlerinde TEB Faktoring, 2022’yi ve 2023’ün ilk çeyreğini üçüncü sırada tamamladı. 2022’de şirketimizin toplam cirosunun yarısından fazlası ihracattan geldi. Bu da şirket olarak ihracat faktoringine verdiğimiz özel önemi gösteriyor. Güçlü muhabir ağımız, istikrarlı ve sürdürülebilir fonlama yapımız, deneyimli personelimizle sektör lideri olarak ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz.”
KOBİ ve OBİ müşteri tabanını geliştirecek: Mevcut konjonktüre bağlı; likidite yönetimi ve finansmana erişim konularının yine öncelikli konular olabileceğine, regülasyonda görülecek sıkılaştırma ya da esnekliklere bağlı; bankacılık dışı finansman ürünlerine talebin farklılık gösterebileceğine dikkat çeken Henden, ticaret devam ettiği sürece alacak finansmanı ve tedarik finansmanı için ürün geliştirmeye devam edeceklerini söylüyor: “Önümüzdeki dönemde özellikle ihracat finansmanı ürünlerimizin daha yoğun talep göreceğini düşünüyoruz. İhracatçı firmaların sürdürülebilir finansman ortaklarına ihtiyacı var ve TEB Faktoring olarak bu alanda hacmimizi artırmayı öngörüyoruz. İhracata yönelik ürünlerimizi ihracatçı birlikleriyle işbirliği yaparak daha geniş bir müşteri kitlesine ulaştırmayı hedefliyoruz. İç piyasada ise KOBİ ve OBİ müşteri tabanımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Satış ağımızı ve şube yapımızı iş hacminin ağırlıklı olduğu bölgelerde genişletiyoruz. Ayrıca fiziki evrak teslim hizmeti için TEB’in geniş şube ağının avantajından da yararlanıyoruz. Küçük işletmeler özelinde ise mobil ve web kanallarımızla müşteriyi bize ulaşmak istediği her noktada destekleyecek durumdayız.”
İnovasyon odaklı çalışmalarını sürdürecek: Gülümser Özgün Henden, önümüzdeki dönemde inovasyon odaklı çalışmalarını sürdüreceklerini de açıklıyor: “TEB Faktoring olarak, Pandemi sürecinden çok önce dijital çözümleri hayata geçirmiştik. Yeni vizyonumuz doğrultusunda 2025’e kadar devam edecek dijital dönüşüm programına başladık. Süreç, müşteri deneyimi, insan ve kültür, yeni teknolojiler etrafında bir iskelet oluşturduk ve üst yönetimde bulunan yöneticilerimizin sponsorluğuyla tüm ekibimizi dahil ederek geleceğimizi inşa etmeye başladık. Dijital kanallarımızı çeşitlendirmeye devam ediyoruz, yeni mobil uygulamamızı ve web sitemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2022’de Erko Teknoloji tarafından geliştirilen ve Logo ERP çözümlerini kullanan firmalarla entegrasyonu sağlayan uygulamamızı hayata geçirdiğimiz gibi, bu yıl da dijital platformlarla potansiyel işbirlikleri üzerinde çalışıyor, görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Kredi karar verme sistemlerimizi de yeni teknolojiyle birleştirerek bu yıl içinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bundan sonra da dijital dönüşüm programımız dahilinde süreç iyileştirmeleri, yeni teknolojiler, yalın bir müşteri ve çalışan deneyimine yaptığımız yatırımları sürdüreceğiz. Regülasyonda yolumuzu açacak gelişmelerle birlikte doküman yönetimi ve uzaktan müşteri edinimi konularında da projelerimiz olacak.”
Deprem bölgesine destek: TEB Faktoring’in de iştirakleri arasında yer aldığı TEB Grubu’nun, 6 Şubat’ta, Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketinin ilk gününden itibaren bölgedeki çalışanlarına, ailelerine, vatandaşlara destek olmak ve afet bölgesindeki ihtiyaçları karşılamak için tüm birimleriyle seferber olduğunu kaydeden Henden, TEB Faktoring’in deprem bölgesine yaptığı 10 milyon TL maddi desteğin yanı sıra şirket çalışanlarının da birlik olup maddi destekte bulunduklarını, gönüllü çalışmalarıyla depremden etkilenen vatandaşların yanında olduğunu anlatıyor.
Gündem; sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm: TEB ve BNP Paribas Grubu’nun bir parçası olarak uzun süredir sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm finansmanı konularının TEB Faktoring’in de gündeminde bulunduğunu paylaşan Henden, “Artık hep birlikte sürdürülebilir bir dünya için daha radikal adımlar atmamız gereken bir süreçteyiz. TEB Faktoring olarak, önümüzdeki dönemde doğayı ve sürdürülebilirliği destekleyen projeler gerçekleştirmeye, topluma fayda sağlayan sosyal sorumluluk çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirliği hem kendi şirket kültürümüzün bir parçası haline getirmeyi hem de bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin finansmanını artırmayı hedefliyoruz. Ancak tabii faktoring şirketleri kendi fonlama yapısı gereği proje finansmanı yapamadığı için biz daha çok iş alanı enerji verimliliği olan şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacını karşılıyoruz” diye konuşuyor.
TEB Faktoring’den Online Şube hizmeti: Henden, kendi iç süreçlerini sürdürülebilirlik kriterleriyle analiz edip verimliliği artırmayı, kağıtsız ortamı destekleyecek şekilde iyileştirerek yönetmeyi ve müşterilerine de olduğunca dijital kullanıcı deneyimi sunmayı amaçladıklarını, dijital sürdürülebilirlik doğrultusunda, başvuru sürecinde sundukları dijital deneyimin yanında web sitesi üzerinden ulaşılabilir olan TEB Faktoring ‘Online Şube’ hizmetini de müşterilerine ücretsiz sağladıklarını anlatıyor: “Hem yurt içi ve hem yurt dışı faktoring servislerimizi kullanan tüm müşterilerimiz, mevcut faktoring başvurularını ve işlemlerini takip edebiliyor, fatura ve limit bilgilerinin detaylarına ulaşabiliyor, hesap ekstrelerini ve TEB Faktoring tarafından alınan hizmete karşılık kesilmiş faturaların detayları gibi bilgi ve belgeleri görüntüleyip indirebiliyor.”

Yorumlar (0)