banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Hedeflerinin üzerinde bir ivmeyle büyüyen banka; PASHA Bank, 6 milyar 156 milyon TL aktif büyüklüğe ulaştı

PASHA Bank Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım, 2023’te, bir önceki yıla göre %20 aktif büyüklük ve %30 kredi büyümesini hedeflediklerini belirterek, “Ayrıca, 2023 yılı hedeflerimizde ve stratejimizde, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini artırmak, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde dış ticaretin finansmanındaki payımızı artırmak var” diyor.

FİNANS 01.05.2023, 00:00 24.05.2023, 09:14
20820
Hedeflerinin üzerinde bir ivmeyle büyüyen banka; PASHA Bank, 6 milyar 156 milyon TL aktif büyüklüğe ulaştı
banner625

Temel olarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen, mevcut iş hacmini artırmayı hedefleyen firmalar için ‘finansal köprü’ olmanın yanı sıra bu firmalar için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olma misyonunu da üstlenen PASHA Bank, 2022 yılını hedeflerinin üzerinde bir gerçekleşmeyle tamamladı; aktif büyüklüğü 2021’e göre yüzde 72.8 artarak 6 milyar 156 milyon TL büyüklüğe ulaştı. Nakdi kredi büyüklüğünü yüzde 50.2 artırarak 3 milyar 638 milyon TL’ye, toplam kredi büyüklüğünü yüzde 40.2 artışla 4 milyar 423 milyon TL’ye yükselten PASHA Bank’ın toplam öz kaynakları, geçen yıla göre yüzde 34.4 artarak 816 milyon TL’ye ulaştı.
PASHA Bank Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım, “Hedeflerimizin üzerindeki başarımızı güçlü sermaye yapımız, sağlam müşteri portföyümüz, sağlıklı kredi büyümemiz ve donanımlı insan kaynağımıza borçlu olduğumuza inanıyoruz” diyor ve PASHA Bank olarak, bu yıl 2021-2023 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji döneminin üçüncü ve son yılında olduklarını belirtiyor: “2023’te, bir önceki yıla göre %20 aktif büyüklük ve %30 kredi büyümesini hedefliyoruz. Ayrıca, 2023 yılı hedeflerimizde ve stratejimizde, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini artırmak, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde dış ticaretin finansmanındaki payımızı artırmak var.”
Hale Yıldırım; “Öncelikle PASHA Bank olarak biz; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bölgesel güçleri, ülkeler arası kültürel bağları ve çağdaş bakış açılarıyla şekillenen bir vizyonun bankacılığa yansımasıyız. Kurulduğumuz yıldan bugüne, ‘bölgede akla gelen ilk banka’ olma hedefiyle ve finansal köprü olma misyonumuzla yolumuza devam ediyoruz. Sahip olduğumuz bölgesel gücü, bölgesel ticaretin gelişmesi ve refahın artırılması için de önemli bir unsur olarak görmekteyiz” diye konuşuyor.
Hale Yıldırım, 2021’de kurumsal, ticari bankacılık ve yatırım bankacılığı hizmet alanlarına Premium bankacılığı eklediklerini, 2022’de de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Azerbaycan vatandaşlarının ikinci vatanı olarak gördükleri Türkiye’de ev almaları için, 10 yıla varan vadelerde, kendi para birimleri olan Manatın yanı sıra USD veya EUR cinsinden de kullanabilecekleri mortgage ürününü, ‘Kardeş Vatanda Misafir Değil, Ev Sahibi Olun’ mottosu ile hayata geçirdiklerini anlatıyor.

Butik hizmet anlayışı, daha derinlikli müşteri ilişkisi
Butik hizmet anlayışı ve belirledikleri stratejileri paralelinde, müşterileriyle daha hızlı ve etkili bir biçimde ilgilendiklerini ve daha derinlikli bir müşteri ilişkisi kurduklarını söyleyen Yıldırım, ‘Kurumsal ve Ticari Bankacılık’ tarafında nakdi ve gayri nakdi krediler, leasing, proje finansmanı, forfaiting, alacak finansmanı ve alacak garantisi ürünlerinin yanı sıra hazine ürünleri ve dış ticaret ürünleriyle hizmet verdiklerini, Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinde iş yapan müşterilerine yerel para birimleriyle işlem yapma olanağı sağladıklarını aktarıyor: “Yatırım Bankacılığı tarafında ise tahvil, bono, eurobond ihraçlarının yanı sıra Özel Sektör Borçlanma Araçları Piyasası’nı geliştirmek ve desteklemek amacıyla, menkul kıymetleştirme işlemlerine aracılık etmek üzere 2020’de kendi bünyemizde Varlık Finansmanı Fonları kuruluşlarına başladık.”
“VDMK’da sektör lideriyiz”: Kaliteli varlık havuzuna sahip ancak bu tür işlemler aracılığıyla uygun şartlarda finansmana erişimi olmayan tarım ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren müşterileri için yapılandırılmış bir sermaye piyasası aracı olan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraçlarına aracılık yaparak nitelikli yatırımcıları müşterileriyle buluşturduklarını ve 2022’de VDMK ihraçlarıyla sermaye piyasalarında sektör lideri olduklarını söyleyen Yıldırım, 2022’de 820 milyon TL VDMK, 2023’ün ilk iki ayında da 150 milyon TL VDMK ihracı gerçekleştirerek, tarım ve otomotiv sektörlerine destek sağladıklarını, 2020’den bugüne ihraç büyüklüklerinin toplamda 1 milyar 355 milyon TL’ye ulaştığını ifade ediyor.
Yatırım kısmında sürdürülebilir enerji, turizm, madencilik gibi birkaç sektörlere destek vermekle ilgilendiklerine de değinen Yıldırım, iki ülkenin kardeşliğinin 2020’de kazanılan Karabağ zaferi sonrasında daha da pekiştiğini dile getiriyor: “Bu zafer sonrasında bölgede altyapı ve üstyapı yatırımları için planlanan yatırım tutarı 15 milyar dolar seviyelerindedir. Yıllık ihaleler kapsamında ilerleyen yatırımlar hızla devam ederken bölgede hayata geçen ilk proje havaalanı projesi olmuş ve Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Ekim 2022’de açılışı gerçekleştirilmiştir. Otoyol ve demiryolu yatırımları ise kısmi kısmi ihale edilmekte olup, 2022 için ayrılan toplam yaklaşık 650 milyon USD’lık bütçenin yüzde 60’ı tamamlanmış durumdadır. Tüm bu yatırımların finansmanında bizim de Azerbaycan’ın en büyük bankaları arasında yer alan grup bankalarımız PASHA Bank AZ ve Kapital Bank ile birlikte grup olarak toplam yatırımın yüzde 60’lık kısmını finanse ettiğimizi söyleyebiliriz. Halihazırda bugün iki ülke arasında 5 milyar USD seviyesinde olan ticaret hacminin 2025 yılına kadar 15 milyar dolara çıkması beklenmektedir. Sadece yatırımların finansmanında değil, para transferlerine aracılık ve ödeme sistemleri konusunda da oldukça aktif rol aldığımız bir yılı geride bıraktık. Sahip olduğumuz bölgesel işbirliği imkânlarımızla yenilikçi bakış açısı ve yaklaşımlarımızın da desteğiyle bölgedeki ticaretten ve bu ticaretin finansmanından aldığımız payı her geçen gün artırmaya ve bu konuda yeni müşteri kazanmaya önümüzdeki dönemde de aynı şekilde hız kesmeden devam edeceğiz."

Fırsat eşitliği ve çalışan mutluluğuna verilen önem
Hale Yıldırım, PASHA Bank yönetiminin en önem verdiği konuların ‘fırsat eşitliği ve çalışan mutluluğu’ olduğunun altını çizerek, sürdürülebilirlik çalışmalarına değiniyor: “Bankacılık sektöründe yüzde 50.5 olan kadın çalışan yüzdesi, bankamızda yüzde 55 ile ortalamanın üzerinde. Direktör ve üzeri unvanlardaki kadın çalışanlarımızın oranı ise yüzde 60. Biz sürdürülebilirliği sadece çevresel olarak değil sosyal ve yönetişimsel boyutlarıyla da ele alıyor, sürdürülebilirliğin sadece kurumun faaliyetleriyle sınırlı kalmayıp tüm paydaşları içine alacak, herkesi etkileyecek kararlar ve iş planları uygulandığı takdirde başarılı olacağına inanıyoruz. Finans sektörü özelinde bizlerin en büyük aktifi kredilerimiz. Bankalar müşterilerinin finansman ihtiyaçlarını karşılarken alacakları kararlarla aslında müşterilerinin dönüşüm süreçlerini de etkileyecek güce sahipler. Çalıştığımız sektörler, finanse edeceğimiz projeler ve yapılacak fiyatlamalar, sürdürülebilirlik kapsamında Bankamızca özel olarak değerlendiriliyor. Kredi süreçlerimizde bu bilinçle sürdürülebilirlik ilkelerini gözetiyoruz. Böylece şirketlerin de bizden veya diğer bankalardan kaynak sağlayabilmek için bu ilkelere uygun iş yapmaları gerekeceğini biliyoruz. Ayrıca banka olarak geçtiğimiz yıldan beri sürdürülebilirlik temalı sendikasyonlara finansman desteği sağlıyoruz ve önümüzdeki sendikasyon döneminde de bu kredileri desteklemeyi sürdüreceğiz. Müşterilerimize, güçlü iş modelimiz, güvenilir çözüm ortağı olma ve sürdürülebilir gelecek yaklaşımımızla 2022’de olduğu gibi 2023‘te değer katmaya devam edeceğiz. PASHA Bank’ın ana stratejik ürünlerinden biri proje finansmanları. Uzun vadeli finansman gerektiren bu projelerin toplam kredi büyüklüğünün içindeki payı yüzde 20. Yenilenebilir enerji projelerinin toplam projeler içindeki payı ise yüzde 45. Finanse ettiğimiz enerji projelerinin tamamı yenilenebilir enerjiden kaynaklanıyor, kurulduğumuz günden beri stratejimiz bu yönde oldu, aksi projelerde yer almadık, almayacağız da. Bundan sonrasında da sürdürülebilirlik kapsamında kredileri desteklemeye devam edeceğiz."

PASHA Bank, sanata destek vermeyi sürdürüyor
Kurulduğu günden bu yana PASHA Bank sanata destek vermeyi sürdürüyor. Hale Yıldırım, “2021’de sponsoru olduğumuz ve Türkiye’de ilk kez dijital sanat üzerine düzenlenen 1. İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin (IDAF) 2022’de de resmi sponsoru olduk. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği festivalde Türkiye’nin ilk Yapay Zekâ Küratörü Avind eşliğinde ‘Dünyadaki Tek Sürdürülebilir Enerji İnsan Yaratıcılığı mıdır?’ konusu sergilendi. Ayrıca Bölgede yarattığımız finansal sinerjiyi sanatsal boyuta taşıdığımız bu festivalde Azerbaycanlı Yapay Zeka Sanatçısı Shusha, Karabağ’ın tarihten bugüne gelen eserlerini, dijital sanatta yeniden yorumladı” diye konuştu.

Yorumlar (0)