Page 31 - KobiEfor_Haziran_2020
P. 31

ri elde eden Türkiye, 2020’nin aynı döneminde 4.1  ni dönemde gıda güvenliğine yönelik denetim belgesi
          milyar dolarda kaldı; kayıp 400 milyon dolar.   olan işletmeler ön plana çıkacak.
            Normalleşme: Sektörde bugünkü öncelik istih-    TURYİD’den dayanışma ve destek çağrısı: Turizm,
          dam yapısını ayakta tutabilmektir. Haziran ortaların-  Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri
          dan itibaren normalleşmenin ilk adımları gelecek.  Derneği (TURYİD), COVİD-19 nedeniyle zor günler ge-
          Haziran’da iç turizm hareketinin başlaması umulu-  çiren yeme-içme sektörünün, ya-
          yor.                                            şadığı krizi aşabilmesi için tüm
            Öngörü: Sezon sonuna doğru yurtdışında hareket-  paydaşlara ve kamu yönetimine
          lilik olabilir. Bu olmazsa sektör 2020 sezonunu yitir-  yönelik dayanışma ve destek çağ-
          miş olacak. Uçakların uçmasıyla normalleşme Hazi-  rısı yaptı. TURYİD’in açıklamasında yiyecek ve içecek
          ran’da gelebilir. İç pazar, gurbetçiler ve Uzakdoğu ve  sektörü olarak ticaret hayatında örneği hiç yaşanma-
          Rusya’dan gelen turistler yönünden kademeli bir  mış bu tarz bir krizi ilk defa yaşadıkları belirtildi, be-
          normalleşme beklenmeli.                         lirli bir süre yatırımcısından-çalışanına, tedarikçisine,
            Türkiye ve Yunanistan 2020’de öne çıkacak. Türki-  kiracısından-mülk sahibine ciddi zorluklarla karşı
          ye turizm sektörü 2021 yılında patlama yaşayabilir.  karşıya olmak durumunda kalacakları ifade edildi:
            Değişim: TÜROB-Türkiye Otelciler Birliği Başkanı  “Bu gerçekten yola çıkarak, TURYİD olarak, sektörün
          Müberra Eresin; özetle şunları söyledi:         tüm unsurlarının bu süreci atlatması adına tüm pay-
            “• Otellerde açık büfe büyük ölçüde kaldırılacak,  daşlarımıza belirli konularda tavsiyelerde bulunmayı
          ‘kahvaltı tabağı ve set menü’ uygula-           tarihi bir sorumluluk olarak görmekteyiz. Öncelikle
          masına geçilecek.                               kiracı ve mülk sahibi ilişkisinin sağlıklı devam edebil-
            • Hijyen şartları COVİD-19’a uyar-            mesi, kiranın elde edilecek gelirden ödenebileceği
          lanarak yola devam edilecek.                    gerçekliğini unutmadan, paydaşlarımıza bu süreçte
            • ‘Her şey dahil’ konsepti kısıtlan-          açık ve şeffaf iletişim, empati ve hoşgörü içerisinde
          mayacak.                                        bir dayanışmanın devamını arzuluyoruz. Yeni norma-
                                           Müberra
            • Pandemi dönemi boyunca yiye-  Eresin        le, pozitif günlere gidebilmenin şartı bugün birbiri-
          cek ve içecek servis ve sunumları,              mizle dayanışmaktan geçtiğini belirtmek isteriz. Ata-
          sağlık otoritelerinin kararına göre düzenlenecek.   cağımız her adımda hem ülkemize, hem hukuka hem
            • Salgın sonrası maliyet artışları ve satış fiyatlan-  çalışanlarımıza hem iş ortaklarımıza hem de bizi biz
          dırmaları sorun olacak.                         yapan Türk tüketicisine karşı sorumlu olduğumuzu
            • Müşteriler daha sakin tatilleri tercih edecek.   tüm paydaşlarımıza hatırlatmak isteriz.”
            • Otellerde daha az misafir kalacak.
            • Uçaklar daha az yolcu taşıyacak.”             BANKACILIK VE FİNANS
                                                            BDDK açıklanmış son sektör raporuna göre; salgı-
            TURİZM, RESTORAN ve GASTRONOMİ                nın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlaya-
            Emek yoğun sektörlerden olan gastronomi yiye-  bilmek adına 240 milyar
          cek içecek sektörü Pandemi krizinden en çok etkile-  TL gibi önemli destek
                               nen sektörlerin başında ge-  paketleri açıklandı. Fi-
                               liyor. Tablo şu: Esnaf bat-  nans sektörü bu süreci
                               mamak için mücadele veri-  destekledi. Başta kamu
                               yor. İşverenler ile sektöre  bankaları olmak üzere,
                               ürün tedariği yapanlar ifla-  reel sektöre ve bireysel müşterilere sunulan destek-
                               sın eşiğinde. Milyonlarca iş-  ler arasında; uygun maliyetli krediler, ödemesiz dö-
                               çi ile ailesi büyük bir endişe  nem uygulamaları gibi çözümler uygulandı.
          yaşıyor. Sektör 2020 yılını  ‘kayıp’ görüyor.     • Reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamı
            Toparlanma: Haziran başı gibi, sosyal mesafe ku-  sağlandı; güçlü kredi büyümesi yaşandı. KGF limiti 50
          ralları ile sektörde kademeli olarak yeni normale dö-  milyar TL’ye çıkarıldı.
          nüş bekleniyor.                                   • Mal ve hizmet ihracatçısı firmalar KOBİ odaklı
            Öngörüler: Tüm Restoranlar ve Turizmciler Der-  yaklaşımla geniş kapsamda desteklendi.
          neği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl’e göre sektör  • TCMB ve FED’in faiz indirimleri ile mevduat ma-
                        virüsten önceki gibi olmayacak.   liyetlerini aşağı çekmesi de sektörün gelir tablosu
                        Restoranlarda paket servis ön plana  için olumlu bir gelişme oldu.
                        çıktı. Daha önce paket servis verme-  • Kredi erken kapama komisyonlarının sınırlandı-
                        yen markalar bile politikalarını de-  rılması banka gelirlerini kısmen olumsuz etkiledi.
                        ğiştirdiler.                        • Kredi taksitlerinin ötelenmesi, faiz gelirleri ka-
                          Hijyen restoranlarda lezzet kadar  nadında olumsuz bir etki yaratmadı ama nakit çevri-
          Ramazan
          Bingöl        önemli bir unsur haline gelecek. Ye-  mi açısından yük oluşturdu.
                                                                                    Haziran 2020 KobiEfor 31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36