Page 31 - KobiEfor_Haziran_2020
P. 31
ri elde eden Türkiye, 2020’nin aynı döneminde 4.1 ni dönemde gıda güvenliğine yönelik denetim belgesi
milyar dolarda kaldı; kayıp 400 milyon dolar. olan işletmeler ön plana çıkacak.
Normalleşme: Sektörde bugünkü öncelik istih- TURYİD’den dayanışma ve destek çağrısı: Turizm,
dam yapısını ayakta tutabilmektir. Haziran ortaların- Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri
dan itibaren normalleşmenin ilk adımları gelecek. Derneği (TURYİD), COVİD-19 nedeniyle zor günler ge-
Haziran’da iç turizm hareketinin başlaması umulu- çiren yeme-içme sektörünün, ya-
yor. şadığı krizi aşabilmesi için tüm
Öngörü: Sezon sonuna doğru yurtdışında hareket- paydaşlara ve kamu yönetimine
lilik olabilir. Bu olmazsa sektör 2020 sezonunu yitir- yönelik dayanışma ve destek çağ-
miş olacak. Uçakların uçmasıyla normalleşme Hazi- rısı yaptı. TURYİD’in açıklamasında yiyecek ve içecek
ran’da gelebilir. İç pazar, gurbetçiler ve Uzakdoğu ve sektörü olarak ticaret hayatında örneği hiç yaşanma-
Rusya’dan gelen turistler yönünden kademeli bir mış bu tarz bir krizi ilk defa yaşadıkları belirtildi, be-
normalleşme beklenmeli. lirli bir süre yatırımcısından-çalışanına, tedarikçisine,
Türkiye ve Yunanistan 2020’de öne çıkacak. Türki- kiracısından-mülk sahibine ciddi zorluklarla karşı
ye turizm sektörü 2021 yılında patlama yaşayabilir. karşıya olmak durumunda kalacakları ifade edildi:
Değişim: TÜROB-Türkiye Otelciler Birliği Başkanı “Bu gerçekten yola çıkarak, TURYİD olarak, sektörün
Müberra Eresin; özetle şunları söyledi: tüm unsurlarının bu süreci atlatması adına tüm pay-
“• Otellerde açık büfe büyük ölçüde kaldırılacak, daşlarımıza belirli konularda tavsiyelerde bulunmayı
‘kahvaltı tabağı ve set menü’ uygula- tarihi bir sorumluluk olarak görmekteyiz. Öncelikle
masına geçilecek. kiracı ve mülk sahibi ilişkisinin sağlıklı devam edebil-
• Hijyen şartları COVİD-19’a uyar- mesi, kiranın elde edilecek gelirden ödenebileceği
lanarak yola devam edilecek. gerçekliğini unutmadan, paydaşlarımıza bu süreçte
• ‘Her şey dahil’ konsepti kısıtlan- açık ve şeffaf iletişim, empati ve hoşgörü içerisinde
mayacak. bir dayanışmanın devamını arzuluyoruz. Yeni norma-
Müberra
• Pandemi dönemi boyunca yiye- Eresin le, pozitif günlere gidebilmenin şartı bugün birbiri-
cek ve içecek servis ve sunumları, mizle dayanışmaktan geçtiğini belirtmek isteriz. Ata-
sağlık otoritelerinin kararına göre düzenlenecek. cağımız her adımda hem ülkemize, hem hukuka hem
• Salgın sonrası maliyet artışları ve satış fiyatlan- çalışanlarımıza hem iş ortaklarımıza hem de bizi biz
dırmaları sorun olacak. yapan Türk tüketicisine karşı sorumlu olduğumuzu
• Müşteriler daha sakin tatilleri tercih edecek. tüm paydaşlarımıza hatırlatmak isteriz.”
• Otellerde daha az misafir kalacak.
• Uçaklar daha az yolcu taşıyacak.” BANKACILIK VE FİNANS
BDDK açıklanmış son sektör raporuna göre; salgı-
TURİZM, RESTORAN ve GASTRONOMİ nın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlaya-
Emek yoğun sektörlerden olan gastronomi yiye- bilmek adına 240 milyar
cek içecek sektörü Pandemi krizinden en çok etkile- TL gibi önemli destek
nen sektörlerin başında ge- paketleri açıklandı. Fi-
liyor. Tablo şu: Esnaf bat- nans sektörü bu süreci
mamak için mücadele veri- destekledi. Başta kamu
yor. İşverenler ile sektöre bankaları olmak üzere,
ürün tedariği yapanlar ifla- reel sektöre ve bireysel müşterilere sunulan destek-
sın eşiğinde. Milyonlarca iş- ler arasında; uygun maliyetli krediler, ödemesiz dö-
çi ile ailesi büyük bir endişe nem uygulamaları gibi çözümler uygulandı.
yaşıyor. Sektör 2020 yılını ‘kayıp’ görüyor. • Reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamı
Toparlanma: Haziran başı gibi, sosyal mesafe ku- sağlandı; güçlü kredi büyümesi yaşandı. KGF limiti 50
ralları ile sektörde kademeli olarak yeni normale dö- milyar TL’ye çıkarıldı.
nüş bekleniyor. • Mal ve hizmet ihracatçısı firmalar KOBİ odaklı
Öngörüler: Tüm Restoranlar ve Turizmciler Der- yaklaşımla geniş kapsamda desteklendi.
neği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl’e göre sektör • TCMB ve FED’in faiz indirimleri ile mevduat ma-
virüsten önceki gibi olmayacak. liyetlerini aşağı çekmesi de sektörün gelir tablosu
Restoranlarda paket servis ön plana için olumlu bir gelişme oldu.
çıktı. Daha önce paket servis verme- • Kredi erken kapama komisyonlarının sınırlandı-
yen markalar bile politikalarını de- rılması banka gelirlerini kısmen olumsuz etkiledi.
ğiştirdiler. • Kredi taksitlerinin ötelenmesi, faiz gelirleri ka-
Hijyen restoranlarda lezzet kadar nadında olumsuz bir etki yaratmadı ama nakit çevri-
Ramazan
Bingöl önemli bir unsur haline gelecek. Ye- mi açısından yük oluşturdu.
Haziran 2020 KobiEfor 31