Page 29 - KobiEfor_Aralik_2014
P. 29

Kararl›l›k: Markalaflma sürecinin arkas›nda
            ‘inat’ de¤il, yarat›c› bir kararl›l›k olmal›d›r. Çünkü
            markalaflma bir dizi operasyonu gerektirir ve ke-
            mikleflmifl düflünüfl biçimi ile markalaflma süreci
            yönetilemez. Sürecin boydan boya iskeletini olufltu-
            ran fley, karar› ortaya koyan›n kararl›l›¤›n› da ortaya
            koymas›d›r. Markalaflma sürecinde her yenilgi ayn›
            zamanda bir ileri hamlenin sebebi olmal›d›r.
              Moral: Markalaflma sürecine girer girmez de¤i-
            flim ve dönüflüm de bafllam›fl olur. Klasik kal›plar
            tek tek k›r›l›r. Bu k›r›lmalar ‘tutucu’ bir tepki de
            do¤urabilir. Markalaflma sürecinde tutuculuk
            kendi aya¤›na kurflun s›kmakt›r. Bu nedenle mar-   Marka sadece ticari bir kategori de¤il,
            kalaflma yolunda yüksek moral flartt›r. Risk alma-   ayn› zamanda sosyal bir kategoridir,
            y› ve atak yapmay› ancak yüksek moral sa¤lar. Mo-
            ral verimlili¤in kayna¤›d›r.                     al›flkanl›klardan, geleneklerden, ahlaki
              Kültür: Üretimin ve tüketimin gerçekleflti¤i ana    tercihlerden, bireysel ve kolektif
            kulvar, kültürdür. Bu nedenle markalaflma strate-    karakteristiklerden beslenmelidir.
            jisi bir kültürel temele oturmak zorundad›r. Marka
            hangi pazar için kurgulanm›flsa o pazar›n ortak  Ge’dir, inovasyondur, teorik ve teknik bilginin kul-
            kültürü için kurgulanm›fl olmal›d›r.             lan›lmas›d›r, ürün ve ifl gelifltirmedir.
              Yarat›c›l›k: Markalaflma karar›n› alan bir firma,  Sosyallik: Marka sadece ticari bir kategori de¤il,
            kent, bölge sektör veya ülke  yarat›c› potansiyelini  ayn› zamanda sosyal bir kategoridir, al›flkanl›klar-
            eksiksiz ortaya ç›kar›p kullanmal›d›r. Markalafl-  dan, geleneklerden, ahlaki tercihlerden, bireysel ve
            man›n mutfa¤›n› kurmal›d›r ve bu mutfak, Ar-    kolektif karakteristiklerden beslenmelidir.



                                        ‘TUR‹ZM’DE MARKALAfiMAK

            m›n da katk›s›yla orta ve uzun vadede hem ülkemi-  d›¤› bölgesel turizm pazarlama kurulufllar› kurul-
            zin marka de¤erinin yükselece¤ine hem de turizm  mas› gerekmektedir. Kamuoyunun kat›l›m ve des-
            gelirlerimizde art›fl yakalayaca¤›m›za inan›yoruz.  te¤i büyük önem arz etmektedir.

              Markalaflma sürecinde sektöre                    Markalaflma süreci boyunca yaflad›¤›n›z
              sa¤lanan destekler nedir?                       s›k›nt›lar ve çözümleri  nas›ld›r?
              Baflaran Ulusoy: Ülke içinde oldu¤u kadar kü-    Baflaran Ulusoy: Türkiye turizm sektöründe gel-
            resel ölçekte de markalaflma baflar›s› elde etmek  di¤i konum itibar›yla dünyan›n marka ülkelerinden
            için en önemli unsurlardan birini tan›t›m olufltur-  biri olmay› baflarm›flt›r. Ülkemizin bu noktaya gel-
            maktad›r. Konu turizm olunca tan›t›m faaliyetleri-  mesinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanl›¤› baflta ol-
            nin önemi bir kat daha artmaktad›r. Bu ba¤lamda  mak üzere Birli¤imiz ve di¤er özel/kamu kurum ve
            Kültür ve Turizm Bakanl›¤› taraf›ndan farkl› alan-  kurulufllar›n›n koordineli ve istikrarl› bir biçimde
            larda turizmcilere sa¤lanan çok say›da teflvik ve  çal›flmalar›n›n da önemli rolü bulunmaktad›r. An-
            destek paketi bulunmaktad›r. Özellikle yurtd›fl›n-  cak bu noktaya gelinmesinde tan›t›m ve pazarlama
            da gerçeklefltirilen turizm fuarlar›na kat›l›mda  faaliyetlerinin büyük etkisinin oldu¤u kanaatindeyiz.
            Tan›tma Genel Müdürlü¤ü taraf›ndan sa¤lanan
            deste¤in markalaflma sürecine katk›s›n›n büyük     Türkiye’nin 2023 vizyonuna turizm
            oldu¤unu söyleyebilirim.                          sektörünün katk›s› ne olacakt›r?
              Turizmde marka oluflturma ve marka yönetimi      Baflaran Ulusoy: Birleflmifl Milletler Dünya Tu-
            konusu uzmanl›k gerektiren ihtisaslaflm›fl de-    rizm Örgütü’nün 2013 verilerine göre, Türkiye,
            partmanlar›n konusudur ve kaynak gereksinimi    uluslararas› turist geliflleri itibar›yla dünyada 6’›nc›,
            vard›r. Türkiye’nin turizmde güçlü ve yeni marka-  turizm gelirleri itibar›yla 12’inci s›rada yerald›. 2023
            lar oluflturmas›, bölgelerimizden güçlü markalar  için belirlenen 50 milyon turist 50 milyar dolar tu-
            ç›kmas› dinamik bir marka yönetimini gerektiri-  rizm geliri hedefine de bu tarihten önce ulaflaca¤›-
            yor. Ayr›ca marka yönetiminin de genel olarak pa-  m›za ve 2023’te bu say›lar› hedeflerimizden yukar›-
            zarlama konseptinin bir parças› olarak yap›lan-  ya tafl›yaca¤›m›za inan›yorum. Bunun için de gerek
            mas› önemli. Türkiye’nin bölgesel markalar olufl-  TÜRSAB olarak gerekse sektör olarak elimizden
            turmas› için de yerel taraflar›n kat›l›m›n›n sa¤lan-  gelen tüm çabay› gösteriyoruz, gösterece¤iz.
                                                                                      Aral›k 2014  KobiEfor 29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34