Page 29 - KobiEfor_Aralik_2014
P. 29
Kararl›l›k: Markalaflma sürecinin arkas›nda
‘inat’ de¤il, yarat›c› bir kararl›l›k olmal›d›r. Çünkü
markalaflma bir dizi operasyonu gerektirir ve ke-
mikleflmifl düflünüfl biçimi ile markalaflma süreci
yönetilemez. Sürecin boydan boya iskeletini olufltu-
ran fley, karar› ortaya koyan›n kararl›l›¤›n› da ortaya
koymas›d›r. Markalaflma sürecinde her yenilgi ayn›
zamanda bir ileri hamlenin sebebi olmal›d›r.
Moral: Markalaflma sürecine girer girmez de¤i-
flim ve dönüflüm de bafllam›fl olur. Klasik kal›plar
tek tek k›r›l›r. Bu k›r›lmalar ‘tutucu’ bir tepki de
do¤urabilir. Markalaflma sürecinde tutuculuk
kendi aya¤›na kurflun s›kmakt›r. Bu nedenle mar- Marka sadece ticari bir kategori de¤il,
kalaflma yolunda yüksek moral flartt›r. Risk alma- ayn› zamanda sosyal bir kategoridir,
y› ve atak yapmay› ancak yüksek moral sa¤lar. Mo-
ral verimlili¤in kayna¤›d›r. al›flkanl›klardan, geleneklerden, ahlaki
Kültür: Üretimin ve tüketimin gerçekleflti¤i ana tercihlerden, bireysel ve kolektif
kulvar, kültürdür. Bu nedenle markalaflma strate- karakteristiklerden beslenmelidir.
jisi bir kültürel temele oturmak zorundad›r. Marka
hangi pazar için kurgulanm›flsa o pazar›n ortak Ge’dir, inovasyondur, teorik ve teknik bilginin kul-
kültürü için kurgulanm›fl olmal›d›r. lan›lmas›d›r, ürün ve ifl gelifltirmedir.
Yarat›c›l›k: Markalaflma karar›n› alan bir firma, Sosyallik: Marka sadece ticari bir kategori de¤il,
kent, bölge sektör veya ülke yarat›c› potansiyelini ayn› zamanda sosyal bir kategoridir, al›flkanl›klar-
eksiksiz ortaya ç›kar›p kullanmal›d›r. Markalafl- dan, geleneklerden, ahlaki tercihlerden, bireysel ve
man›n mutfa¤›n› kurmal›d›r ve bu mutfak, Ar- kolektif karakteristiklerden beslenmelidir.
‘TUR‹ZM’DE MARKALAfiMAK
m›n da katk›s›yla orta ve uzun vadede hem ülkemi- d›¤› bölgesel turizm pazarlama kurulufllar› kurul-
zin marka de¤erinin yükselece¤ine hem de turizm mas› gerekmektedir. Kamuoyunun kat›l›m ve des-
gelirlerimizde art›fl yakalayaca¤›m›za inan›yoruz. te¤i büyük önem arz etmektedir.
Markalaflma sürecinde sektöre Markalaflma süreci boyunca yaflad›¤›n›z
sa¤lanan destekler nedir? s›k›nt›lar ve çözümleri nas›ld›r?
Baflaran Ulusoy: Ülke içinde oldu¤u kadar kü- Baflaran Ulusoy: Türkiye turizm sektöründe gel-
resel ölçekte de markalaflma baflar›s› elde etmek di¤i konum itibar›yla dünyan›n marka ülkelerinden
için en önemli unsurlardan birini tan›t›m olufltur- biri olmay› baflarm›flt›r. Ülkemizin bu noktaya gel-
maktad›r. Konu turizm olunca tan›t›m faaliyetleri- mesinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanl›¤› baflta ol-
nin önemi bir kat daha artmaktad›r. Bu ba¤lamda mak üzere Birli¤imiz ve di¤er özel/kamu kurum ve
Kültür ve Turizm Bakanl›¤› taraf›ndan farkl› alan- kurulufllar›n›n koordineli ve istikrarl› bir biçimde
larda turizmcilere sa¤lanan çok say›da teflvik ve çal›flmalar›n›n da önemli rolü bulunmaktad›r. An-
destek paketi bulunmaktad›r. Özellikle yurtd›fl›n- cak bu noktaya gelinmesinde tan›t›m ve pazarlama
da gerçeklefltirilen turizm fuarlar›na kat›l›mda faaliyetlerinin büyük etkisinin oldu¤u kanaatindeyiz.
Tan›tma Genel Müdürlü¤ü taraf›ndan sa¤lanan
deste¤in markalaflma sürecine katk›s›n›n büyük Türkiye’nin 2023 vizyonuna turizm
oldu¤unu söyleyebilirim. sektörünün katk›s› ne olacakt›r?
Turizmde marka oluflturma ve marka yönetimi Baflaran Ulusoy: Birleflmifl Milletler Dünya Tu-
konusu uzmanl›k gerektiren ihtisaslaflm›fl de- rizm Örgütü’nün 2013 verilerine göre, Türkiye,
partmanlar›n konusudur ve kaynak gereksinimi uluslararas› turist geliflleri itibar›yla dünyada 6’›nc›,
vard›r. Türkiye’nin turizmde güçlü ve yeni marka- turizm gelirleri itibar›yla 12’inci s›rada yerald›. 2023
lar oluflturmas›, bölgelerimizden güçlü markalar için belirlenen 50 milyon turist 50 milyar dolar tu-
ç›kmas› dinamik bir marka yönetimini gerektiri- rizm geliri hedefine de bu tarihten önce ulaflaca¤›-
yor. Ayr›ca marka yönetiminin de genel olarak pa- m›za ve 2023’te bu say›lar› hedeflerimizden yukar›-
zarlama konseptinin bir parças› olarak yap›lan- ya tafl›yaca¤›m›za inan›yorum. Bunun için de gerek
mas› önemli. Türkiye’nin bölgesel markalar olufl- TÜRSAB olarak gerekse sektör olarak elimizden
turmas› için de yerel taraflar›n kat›l›m›n›n sa¤lan- gelen tüm çabay› gösteriyoruz, gösterece¤iz.
Aral›k 2014 KobiEfor 29