Page 26 - KobiEfor_Agustos_2012
P. 26

KAPAK




             CO⁄RAF‹ ‹fiARET TESC‹LL‹                                                       Jirkan Kilimi
             YÖRESEL ÜRÜNLER‹M‹Z           Taflköprü sar›msa¤›

             Türkiye’de 3000’i aflk›n yöresel ürün bulunuyor. An-
             cak bunlar›n yüzde 6’s› co¤rafi iflaret himayesine gir-
             mifl. Oysa salt bu noktadan ç›karak ürünleri ve yöre-
             yi dünya çap›nda markalaflt›rmak mümkündür. Tescil
             giderleri kamu deste¤i görürse Türkiye’de markalafl-
             ma kültürünün geliflmesi önemli bir ivme kazanacak-
             t›r. Co¤rafi iflaretli ürün örneklerimiz flunlard›r:
             ● Adana Kebab›         ● Diyarbak›r Karpuzu    ● ‹skilip Dolmas›      ● Paz›r›k El Hal›s›
             ● Afyon Kayma¤›        ● Döflemealt› El Hal›s›  ● ‹skilip Turflusu      ● Pervari Bal›
             ● Afyon Mermeri        ● Edirne Beyaz Peyniri  ● ‹zmit Piflmaniyesi    ● Rak›
             ● Afyon Past›rmas›     ● Edirne Tava Ci¤eri    ● ‹znik Çinisi         ● Rize Bezi
             ● Afyon Sucu¤u         ● Edremit Zeytinya¤lar›  ● Jirkan Kilimi        (Feretiko)
             ● Akbafl Çoban Köpe¤i   ● Ege ‹nciri            ● Kale Biberi          ● Salihli Kiraz›
             ● Akçaabat Köftesi     ● Ege Pamu¤u            ● Kalecik Karas› Üzümü  ● Salihli Odun Köfte
             ● Akflehir Kiraz›       ● Ege Sultani Üzümü     ● Kangal Bal›kl› Kapl›cas›  ● Siirt Battaniyesi
             ● Anamur Muzu          ● Elaz›¤ Öküzgözü Üzümü  ● Kangal Koyunu       ● Siirt Büryan Kebab›
             ● Antakya Künefesi     ● Erzincan Bak›r ‹fllemesi  ● Karnavas Dut Pekmezi  ● Siirt F›st›¤›
             ● Antep Baklavas›      ● Erzincan Tulum Peyniri  ● Kars El Hal›s›     ● Siirt Perde Pilav›
             ● Antep F›st›¤›        ● Erzurum Civil Peyniri  ● Kars Türk Çoban Köpe¤i  ● Simav El Hal›s›
             ● Arapgir Köhnü Üzümü  ● Eskiflehir Lüle Tafl›   ● Kayseri Mant›s›      ● Sivas El Hal›s›
             ● Ayd›n ‹nciri         ● Eflme-Yörük Kilimi     ● Kayseri Past›rmas›   ● So¤anl› Bebe¤i
             ● Ayval›k Zeytinya¤›   ● Ezine Peyniri         ● Kayseri Sucu¤u       ● Sümer Kars El Hal›s›
             ● Bafra Pidesi         ● Finike Portakal›      ● Kemalpafla Tatl›s›    ● Süper ‹nce Kilim
             ● Bart›n ‹fli Tel K›rma  ● Türk Gül Likörü      ● K›rka¤aç Kavunu      ● fianl›urfa Biberi
             ● Bayat Türkmen Kilimi  ● Türk Kay›s› Likörü   ● Kula El Hal›s›       ● fianl›urfa Çi¤ Köfte
             ● Bergama El Hal›s›    ● Gemlik Türk At›       ● Kütahya Çinisi       ● Tarsus Beyaz› Topac›k
             ● Boyabat Çemberi      ● Gemlik Zeytini        ● Malatya Kay›s›s›     ● Tarsus fialgam›
             ● Bozda¤ Kestane fiekeri  ● Giresun Tombul F›nd›¤›  ● Marafl Biberi     ● Tarsus Yayla Band›rmas›
             ● Burdur Ceviz Ezmesi  ● Gördes El Hal›s›      ● Marafl Dondurmas›     ● Taflköprü Sar›msa¤›
             ● Bünyan El Hal›s›     ● Görece Nazar Boncu¤u  ● Mardin Imlebbes      ● Taflp›nar El Hal›s›
             ● Çanakkale El Hal›s›  ● Gümüflhane Dut Pestili  ● Mardin ‹kbebet      ● Tavflanl› Leblebisi
             ● Çarfl›bafl› Keflan›     ● Gümüflhane Kömesi      ● Mardin Kaburga Dolmas›  ● Terme Pidesi
             ● Çay ‹lçesi Viflnesi   ● Güneyege Zeytinya¤lar›  ● Mardin Kibe        ● Trabzon Telkariye-Has›r›
             ● Çelikhan Tütünü      ● Hellim / Halloumi     ● Mardin Sembusek      ● Türk Rak›s›
             ● Çimin Üzümü          ● Hereke ‹pek El Hal›s›  ● Mersin Cezeryesi    ● Türk Taz›s›
             ● Çorum Leblebisi      ● Hereke Yün El Hal›s›  ● Milas El Hal›s›      ● Türkmen El Hal›s›
             ● Çubuk Turflusu        ● Hereke Yün ‹pek El Hal›s›  ● Mustafakemalpafla Tatl›s›  ● Ya¤c›bedir El Hal›s›
             ● Damal Bebe¤i         ● Isparta Gülü          ● Mut Kay›s›s›         ● Yahyal› El Hal›s›
             ● Denizli Leblebisi    ● Isparta (Hasgül) El Hal›s›  ● Oltu Ca¤ Kebab›  ● Yamula Patl›can›
             ● Develi C›v›kl›s›     ● ‹negöl Köftesi        ● Osmaniye Yer F›st›¤›  ● Yuntda¤› El Hal›s›
             ● Devrek Bastonu       ● ‹sabey Çekirdeksiz Üzüm  ● Ödemifl Patatesi   ● Zile Pekmezi

              Markalaflmada öznel kuvvetler                    Azim: Markalaflmada as›l engeleyici olan, “ata-
              Öznel faktörlerin kiflilerde, objektif faktörlerin  let”tir. Alternatifi ise azimdir. Markalaflma azim ge-
           kurumlarda bulundu¤u yan›lg›s› özellikle marka-  rektiren ifllerdendir. Salt azim ile baz› ürün ve hiz-
           laflma ba¤lam›nda afl›lmal›, öznel de¤erler kuruma  metleri markalaflt›rmak dahi mümkündür. Ayr›ca s›-
           maledilmelidir. Türk ifl yap›fl tarz›nda baflar› kriter-  rad›fl› azim kültürümüzde efsanevi bir yer tutar ve
           leri ço¤unlukla zamand›fl› say›larak ve kurumsal ifl  mitlefltirilmifl bir sayg› görür.
           felsefesinden soyutlanarak fiziksel de¤erlere indir-
           gendi¤i için kurumsal inovasyon kültürü gelifleme-  Sab›r: Burada ‘Eyüp sabr›’ de¤il, aceleden koru-
           mifl, markalaflma baflar›s› genelde düflük kalm›flt›r.  yan rasyonel bir sab›r sözkonusudur. Markalaflma-
           Kiflisel de¤erler olarak de¤il, kurum özellikleri ola-  n›n güçlü bir aritmeti¤i vard›r, bu kavranm›flsa kar-
           rak afla¤›dakiler, herhangi bir markalaflma faaliye-  fl›m›za ç›kan güçlükler veya nisbi sapmalar ne ka-
           tinin köfle tafllar› olmal›d›r.                    dar s›k olursa olsun, rasyonel sab›r varsa, sabr›

            26 KobiEfor A¤ustos 2012
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31