banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

31.01.2024, 23:59 16939

Düşman Gerçekten Dışarıda Mı?..

Özsaygısını kazanmış, değerleri, bu dünya ve insanlık adına meselesi olan kim olursa olsun benim dostumdur. İyi olmaya özen gösteren ve iyiliği hayatının bir parçası yapan herkese selam olsun. Artık şikâyet eden, başkalarını çekiştiren, düşmanın dışarda olduğunu düşünen her kim varsa “iğneyi önce kendilerine batırmalarını” tavsiye ederim. Bir gazetede bir yazarın ifade ettiği gibi; “Şeytanı dışarda aratan, içteki şeytanın şeytanlığıdır” sözünü bu makalenin yazılmasına ve üzerinde düşünmeye değecek kadar önemli buluyorum…
Çoğunlukla dost meclisinde veya yakınlarla sohbette beni kızdıran ve bir an önce sohbeti bırakıp ortamdan uzaklaşma duygusu yaratan sözlerden birisi herhangi bir kişinin, “Dünya şöyle, insanlar böyle” diyerek zehir zemberek sözleridir. İşte o an beni hafakanlar basar; neredeyse çıldırma durumuna girer, hemen müdahale etme duygusu ağır basar ve sohbete limon sıkacak sorular sorarım ve bir anda ortamda başka bir hava esmeye başlar…
Yaştan mıdır bilmem ama artık bazı sohbetlere sırf laf olsun diye katlanamıyor ve hoş göremiyorum. Kimsenin gözünde sevimli, anlayışlı olmak diye bir derdim yok. Zira bu yük çok ağır basıyor. Bir de meslek davranış bilimleri ve ben akademisyen olunca insanların benden beklentileri bambaşka oluyor. Doğal olarak sakin, anlayışlı, kızmayan, sinirleri alınmış, hata yapmayan, hoşgörüsü sınırsız ve geniş düşünen birini görmek istiyorlar ama böyle bir insan yaşamda var olmadığı için -varsa ben bilmiyorum- bizler de insanız ve herkes gibi hatalarımız, yanlışlarımız var. Belki duygularımızı daha iyi yönetiyor olabiliriz ama bu bizlerin mükemmel ve kusursuz olduğunu göstermez ve başkalarının sandığı gibi olmak ve onların beklentilerine göre davranmak zorunda değiliz. Ayrıca bu bizlerde taşıması zor olan bir baskı yaratır ve kendimiz olmakta zorlanırız…
Bu nedenle doğal olmak, duygularını olduğu gibi yaşamak, unvanımız ve statümüz ne olursa olsun kendimiz olmaya hakkımız var herkes gibi. Sadece işimizi yaparken işimizin insanı olmak zorunluluktur ama farklılık ve üstünlüğümüz yok kimseden ve bizler de herkes gibi faniyiz ve insanca olan her şey bizler için de geçerlidir.
Demek istediğim şu ki, dünya; daha doğrusu insan ve insanlık var olduğundan beri hiçbir zaman mükemmel olmadı. Tarihe şöyle bir göz atarsak; savaşlar, felaketler, acımasızlıklar insanlık tarihini özetler. Bu dünya hiçbir zaman iyi olmadı; olmayacak, insanların açgözlülükleri, nefreti, bencillikleri ve doymak bilmeyen hırsları dünya tarihinin yönünü belirliyor. Güçlü olan kuralı koyuyor. Bu nedenle ‘şöyleydi, böyleydi’ artık bunları duymak ve o tür sohbetlere kendi zaman ve enerjimi harcamak istemiyorum. Daha dingin, daha kendini bilen, hırslarını yenmiş, kendisi, ailesi, ülkesi ve insanlık adına güzel düşünen, güzel davranan ve bu yönde iyi şeyler yapmaya özen gösteren insanlarla olmak, yarenlik yapmak, zaman geçirmek isterim. Yanında bulunmaktan zevk alacağım, kendisinden bir şeyler öğreneceğim, dinlemesini ve konuşmasını bilen, kültürlü, bilgili, anlayışlı, sevecen; doğa ve hayvan dostu, kötülüklere ve felaketlere direnci olan ve bu tür nobranlıklara tepki veren insanlarla zaman geçirmek isterim. Bunlar yaşayan olmak zorunda değil; yazar, çizer, düşünür, mizahçı, filozof, sanatçı, spor adamı olabilir; mesleğinin ötesinde ama “insan” olan herkese aklım, gönlüm ve kalbim açıktır. İnsanca değerleri olmayanlardan ise ne yazık ki uzak durmaya ve onlara uzak durmaya özen gösteriyorum. Kendimi de kimseye ispat etme duygusunda da değilim ve kimseye de tavsiye etmem.
Özsaygısını kazanmış, değerleri, bu dünya ve insanlık adına meselesi olan kim olursa olsun benim dostumdur. Pir Hünkâr Hacı Bektaş’ın dediği gibi, “Dili ve dini ne olursa olsun iyiler iyidir.” İyi olmaya özen gösteren ve iyiliği hayatının bir parçası yapan herkese selam olsun. Artık şikâyet eden, başkalarını çekiştiren, düşmanın dışarda olduğunu düşünen her kim varsa “iğneyi önce kendilerine batırmalarını” tavsiye ederim. Bir gazetede bir yazarın ifade ettiği gibi; “Şeytanı dışarda aratan, içteki şeytanın şeytanlığıdır” sözünü bu makalenin yazılmasına ve üzerinde düşünmeye değecek kadar önemli buluyorum…

Yorumlar (0)