Yapı ruhsatları arttı gayrimenkul sektörü gaza bastı
‘GYODER, Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2017 1. Çeyrek Raporu’nu yayınladı. 2016 yılında toplam konut stokuna 750 bin 336 yeni konutun eklendiği belirtildi. Raporda gayrimenkul fiyatlarındaki reel artış ile ekonomik büyüme arasında doğrudan ilişki olduğu vurgulandı.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) Türkiye ekonomisi ve sektör hakkında detaylı bilgileri derlediği ‘GYODER Gösterge 2017 1. Çeyrek Raporu’ yayımlandı. Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) katkısıyla hazırlanan raporda gayrimenkul fiyatlarındaki reel artış ile ekonomik büyüme arasında doğrudan bir ilişkinin olduğu vurgulandı. Raporda; dünyanın birçok yerinde, özellikle Almanya’da konut fiyatlarının yükselmesinin huzursuzluk yarattığına ancak Türkiye’de böyle bir gelişmenin memnuniyetle karşılandığına dikkat çekildi. Yatırım amaçlı gayrimenkul alanların azımsanmayacak kadar çok olduğu Türkiye’de, gayrimenkul fiyatlarının artışının huzursuz edici bir gelişme olarak görülmediği belirtildi. İnşaat sektörünün hem büyüme hem de istihdam dinamikleri üzerinde göz ardı edilemez bir ağırlığının bulunduğu ifade edilen raporda; gayrimenkul yatırımlarının sektöre ivme kazandırdığı kaydedildi.
Gayrimenkule talep var
Türkiye genelinde son verilere göre yapılan analizlerde fiyat artışının halen makul bir eğilimde devam ettiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye’de ortalama konut fiyatlarının Ocak 2012 ile Ocak 2017 arasında, reel olarak yüzde 43.09 oranında arttığı, yeni konut fiyat endeksinde de aynı dönemde yüzde 35.72’lik reel fiyat artışı sağlandığı bilgilerine yer verildi. Ayrıca her iki endekste kabul edilir bir artış oranı yaşandığı ve endekslerin artışının, sektörün canlılığını ve talebin sürekliliğini işaret ettiği belirtildi. Türkiye’de konut arzı ile talebinin yavaş yavaş oturmaya başladığının belirtildiği raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirdiği ve 650 bin adet yeni konut ihtiyacının sürdüğüne dikkat çekildi. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi: “Köyden kente göçün devam ettiği Türkiye’de, kentleşme oranı yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında. 2023 yılına kadar kente göçün devam etmesi ve kentleşme oranının yüzde 84’lerin üzerine çıkması bekleniyor. Buna göre kentleşen nüfusun 2023 yılında 71 milyon olması öngörülüyor. Bu göç kaynaklı kentleşme nedeniyle 2025’e kadar göç alan şehirlerde konut talebinin devam etmesi bekleniyor.
Yapı ruhsatlarında artış, sektörü hareketlendirdi
Konut satışlarının, yılın ilk çeyreğinde 2016’nın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7 oranında arttığının belirtildiği raporda, aynı dönemde ilk el satışların yüzde 4, ikinci el satışların yüzde 10, ipotekli satışların ise yüzde 30 arttığı kaydedildi. Konut piyasasına olumlu yönde etki eden bazı düzenleme ve teşviklerin, alım satımlarda hareketliliğe yol açtığı vurgulandı. 2016 yılında toplam konut stokuna 750 bin 336 yeni konutun eklendiği aktarılan raporda, yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünün önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 arttığı, yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların toplam yüzölçümünün ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.6 artış gösterdiği ifade edildi. Ayrıca daire sayılarına göre yapı ruhsatı miktarının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.4, yapı izin belgesi miktarının ise yüzde 15.3 oranında arttığı bilgisine yer verildi.
Konut kredisi hacmi 175 milyar TL’ye ulaştı
Toplam bankacılık sektörü içerisinde ‘Yerli Özel ve Yabancı Mevduat Bankaları’nın arttığının belirtildiği raporda, toplam konut kredisi hacminin 2016 yıl sonu itibarıyla 175 milyar TL’yi aştığı vurgulandı. 2016’nın 3. çeyreğinde kullanılan yeni konut kredisinin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak, 13.2 milyar TL’ye ulaştığı, ortalama kredi tutarının söz konusu yılın 2. çeyreğine göre azalsa da önceki yılın aynı dönemine göre artarak 115 bin TL olduğu ifade edildi.
Royal Group, iki büyük projesiyle dünya arenasında yarışıyor
Her projesinin merkezine ‘insan mutluluğunu’ koyan ve ‘önce insan’ diyerek yola çıkan inşaat markalarından Royal Group, dünyanın en prestijli emlak ödülleri olan International Property Awards’da (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) Türkiye’yi temsil edecek. Türkiye’yi 2 dev projesiyle temsil eden Royal Group, Sky Blue Rezidance ve Royal Garden Kartal ile yüksek katlı konut projesi, konut mimarisi, yüksek katlı konut mimarisi, konut iç mekan tasarımı ve satış ofisi, örnek daire, peyzaj mimarisi, gayrimenkul geliştirme, mimari tasarım ve iç mekan tasarımı ile toplamda 7 farklı kategoride yarışacak.
The Mandarins Acıbadem’de farklı ödeme seçenekleri
The Mandarins Acıbadem’i geliştiren Mandarins Gayrimenkul, farklı bir ödeme planı sunarak daire fiyatının yüzde 50’sinden fazlasını teslimattan sonra talep ediyor. Firma, 60 aya kadar şirket içi vadelendirme sistemi, düşük peşinatlı ve teslimde ödemeli planıyla ev sahibi olmak isteyenlere ve yatırımcılara kolaylık sağlıyor. Mandarins Gayrimenkul, peşinat, aylık ve ara ödemeleri alıcıyla beraber kararlaştırarak kişiye özel ödeme planı sunuyor.
Yaklaşık bir yıldır satışta olan dairelerin yüzde 60’ı satılmış bulunuyor. İki etap olarak tasarlanan ve ikinci etabının 2017 içinde başlaması planlanan The Mandarins Acıbadem’in toplam yatırım tutarı 1 milyar 200 milyon TL’ye ulaşıyor. 2018 Mayıs’ında tamamlanacak olan projede tapular sahiplerine hemen teslim ediliyor. 1+1'den 5+1 dublekse uzanan projede 493 daire seçeneği mevcut.
Deniz ve koru manzaralı yaşam 2018’de başlıyor
Özbostan İnşaat tarafından Pendik’te inşaa edilen Manzara 7/24, üç ayrı blokta toplam 120 konuttan oluşuyor. Proje mavi tutkunlarına Marmara Denizi, Adalar ve koru manzaralı bir yaşam vadediyor. Teslimleri 2018 sonunda gerçekleşecek olan Manzara 7/24, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 2.5 kilometre yakınında konumlanıyor. Yeni metro istasyonuna 250 metre, D-100 karayoluna ise 500 metre mesafede bulunan projenin etrafında marina, alışveriş merkezleri, sosyal tesisler ve üniversiteler ile özel hastaneler de bulunuyor. Manzara 7/24 projesinde 2+1, 3+1, 3+2 ve 4+1 tipte daireler ile 5+2 çatı dubleksleri ve her biri villa konforunda 4+2 bahçe dubleksleri yer alıyor. Projede, her daireye ait kapalı otopark, açık yüzme havuzu, fitnees salonu, çocuk oyun parkı, çocuk yüzme havuzu, kamelya, misafir otoparkı ve havuz başı kafeteryası gibi sosyal donatılar ise standart olarak sunuluyor.