banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Türkiye fintek ekosistemi ve finansal teknolojiler hızla büyüyor

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin koordinasyonunda hazırlanan ‘Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2021’e göre; Türkiye’nin güçlü bankacılık sektörü ve teknolojik altyapısı, finans sektöründe bulunan bireysel ve kurumsal müşterilerin dijitalleşme oranının artmasına zemin hazırladı ve bu durum fintek ekosisteminin gelişimini hızlandırdı. Türkiye fintek ekosistemi hızla büyüyor ve 2022’de artacak olan yatırım iştahı; fintek sektörünün büyümesini destekleyecek.

DOSYA 01.03.2022, 00:01 28.03.2022, 10:20
25618
Türkiye fintek ekosistemi ve finansal teknolojiler hızla büyüyor
banner625

Özellikle Pandemi’nin etkisiyle finans sektöründe değişen ihtiyaçlar, ürün ve hizmet uygulamalarında dijitalleşmeyi arttırdı. Bu doğrultuda güncellenen düzenlemeler de işlem kolaylığı ve verimlilik esasıyla sektöre yön göstermeye devam ediyor. Uzaktan müşteri edinimi ile bireysel müşterilerin kimlik tespiti ve sözleşme süreçlerinin fiziki olarak yürütülmesi zorunluluğu ortadan kalktı. TR Karekod düzenlemesi ile birlikte karekod teknolojisi aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin kurulması, paya ve borca dayalı kitle fonlaması, e-para kuruluşları için IBAN uygulaması gibi bir takım yenilikler sektöre yeni bakış açıları getirdi ve yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına imkân tanıdı. Ödeme hizmetlerine ilişkin güncellenen ikincil düzenleme ile açık bankacılığa dair tanımlar netleştirilerek ödeme emri başlatma ve hesap bilgisi hizmet sağlayıcı iş modelleri hayatımıza girdi. Bu ikincil düzenleme aynı zamanda ödeme hizmetlerinin teknik ve hukuki altyapısını güçlendirerek sektör gelişimini sağlamlaştıracak.
Dijital bankacılık ve servis modeli bankacılığı yönetmeliği ile dijital para alanındaki çalışmaların finansal teknolojiler sektörüne yeni bir soluk getirmesi ve fintek ekosistemindeki iş modellerini çeşitlendirmesi bekleniyor.

Türkiye fintek ekosistemi gelişiyor
Türkiye’nin FinTek konusunda dünyanın önemli ve önde gelen ülkeleri ve toplumları arasında bulunmasını en öncelikli hedefleri arasında değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin koordinasyonu ve Startups.watch işbirliğiyle hazırlanan ‘Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2021’ yayımlandı.

Rapora göre; Türkiye’nin güçlü bankacılık sektörü ve teknolojik altyapısı, finans sektöründe bulunan bireysel ve kurumsal müşterilerin dijitalleşme oranının artmasına zemin hazırladı ve bu durum fintek ekosisteminin gelişimini hızlandırdı. 70.3 milyon aktif bireysel dijital bankacılık kullanıcısının bulunduğu Türkiye’de 1.7 milyon POS cihazı, 52.100 ATM, 82.8 milyon kredi kartı, 54.4 milyon ön ödemeli kart sayısına ulaşıldı. Salgın ile birlikte artan temassız ödeme oranı %48 seviyesine ulaştı. Tüm bu göstergelerin önümüzdeki dönemde artışını sürdürmesi bekleniyor.
Türkiye, 82.8 milyon kredi kartı sahipliğiyle Dünya’da 7. sırada, kredi kartı işlem sayısı bakımından Dünya’da 9. sırada. Türkiye’deki fintek ekosisteminin her geçen gün büyüdüğü belirtilen raporda, fintek sayısının 520’ye lisanslı ödeme kuruluşu ve e-para şirketi sayısının 56’ya çıktığı, Türkiye’de fintek girişimlerinin hem bankaların hem de girişim sermayesi fonlarının gözde sektörlerinden biri olduğu ifade ediliyor.
2022’de artacak olan yatırım iştahı; fintek sektörünün büyümesini destekleyecek: Raporda, aktif olarak 520 fintek şirketinin faaliyet gösterdiği ekosistemde 2021’de 64 milyon ABD dolarını aşkın yatırım gerçekleştiği, bununla birlikte, 2021 yılı içerisinde çıkış yapan finteklerin 48 milyon ABD dolarına hisselerini sattıkları ifade ediliyor. 2022 yılında, uygulanacak düzenlemeler ve salgının etkisinin azalmasıyla yatırım iştahının artması bekleniyor. Tüm bu değişikliklerin fintek sektörünün büyümesini destekleyeceği öngörülüyor. Raporda, paya dayalı kitle fonlaması, açık bankacılık, servis modeli bankacılığı, dijital bankacılık ve uzaktan kimlik doğrulama gibi regülatif değişikliklerin önümüzdeki dönemde fintek ekosistemini daha da hareketleneceğinin en önemli göstergeleri olduğu kaydediliyor.

İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü kurulacak
Milli Fintek Strateji Belgesi çalışmaları devam ediyor: Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin yürüttüğü en önemli projelerden biri olan İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) ana odaklarından birisi finansal teknolojiler. İFM içerisinde fintek temalı ve teknopark statüsünde ‘İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü’ kurulumu planlanıyor. Bununla birlikte İFM bünyesinde finteklerin ürün ve hizmetlerini korumalı bir alanda geliştirebilecekleri düzenleyici deney alanına yer verilecek. 2022-2025 yılları arasında fintek ekosistemine ilişkin eylem planını ortaya koyacak olan Milli Fintek Strateji Belgesi çalışmaları da devam ediyor.  2022’nin ilk çeyreğinde yayınlanması planlanan belge sektörün gelişimi için yol haritası niteliği taşıyacak.

Türkiye, Fintek alanında büyük potansiyele sahip
Fintek sektörü, 2021’de küresel yatırımlardan geçen yılın aynı dönemine göre %82 artış göstererek 91 milyar dolar pay aldı. Türkiye’de bugüne kadar kurulan fintek sayısı 589’a, Kasım ayı itibariyle faaliyetine devam eden fintek sayısı ise 505’e ulaştı. 2021 yılı içerisinde 27 adet yeni finansal teknoloji şirketi faaliyete başladı. Sektörde faaliyet gösteren fintek şirketleri, başta ödemeler, blok zinciri, bankacılık, sigortacılık ve kurumsal finansman olmak üzere toplamda 12 alanda faaliyet gösteriyor. Ödemeler alanı fintek sektöründe özellikle ön plana çıkıyor, bugün itibariyle fintek sayısı 212. Bunların 56’sı 6493 Sayılı Kanun kapsamında lisanslı olarak faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşları. Salgın ile azalan küresel yatırım iştahına rağmen Türkiye’de fintek sektörüne yapılan yatırımlar artarak devam ediyor. 24 fintek şirketine yapılan yatırım tutarı 44.6 milyon dolara ulaştı, 2020’de Türkiye’de 5 fintek şirketi toplamda 95.6 milyon dolara satılarak birleşme ve devralma süreçlerini tamamladı.

FinTek nedir?
FinTek, modern dijital teknolojilerden faydalanarak oluşturulan finansal ürünler ve hizmetlerle bu ürünleri sağlayan işletmeler ve bu işletmelerden oluşan küresel sektörü tanımlıyor. FinTek, finansal servislerin tüketicilere ulaşımını, tüketiciler tarafından kullanımını geliştirmek için FinTek şirketlerince geliştirilen yenilikçi teknolojilerin ve iş modellerinin tümünü kapsar.

“İstanbul Finans Merkezi’ni 2022’nin ilk çeyreğinde açmayı planlıyoruz”
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu ile Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’nde biraraya gelen Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul Finans Merkezi’ni (İFM) 2022’nin ilk çeyreğinde açmayı planladıklarını belirterek, “İFM Projesi’nin, tamamlandığında son 10 yılın en önemli projelerinden birisi olacağına inanıyorum” dedi.
Aşan, şunları söyledi: “Ciddi bir gelir potansiyeli olan bu proje Türkiye Varlık Fonu açısından karlı bir yatırım. 1 milyon metrekarelik çok büyük bir alandan bahsediyoruz. Bütün kiralama işlerini Varlık Fonu üzerinden yapacağız. Hiçbir binayı satmayı düşünmüyoruz. Satılık kat, ofis de olmayacak. Önümüzdeki yıllarda, İFM’nin de değerinin artmasıyla, Varlık Fonu bünyesinde kurulan İFM A.Ş.’nin bir kısmı Borsa’ya açılabilir. Böylelikle iyi bir yatırım olduğu kadar yabancı ortalık da mümkün olacaktır. Çünkü büyük bir finansal hacimden bahsediyoruz.”
İFM ile Finans ve Teknoloji Üssü’nün de açılacağını kaydeden Aşan, “Burada işleri olabildiğince sanalda tutmaya çalışacağız. Bir çeşit sanal teknopark gibi düşünün burayı. Girişimciler bölgede faaliyetlerini sürdürürken dünyanın her tarafından personel çalıştırabilsin istiyoruz. Böylelikle İstanbul, doğru teşviklerin kurgulanması ile FinTek alanında önemli bir çekim alanı olacaktır. Finans ve Teknoloji Üssü için çok büyük bir girişim fonu oluşturacağız” açıklamasını yaptı.

FinTek’in faydaları nelerdir?
FinTek, varlık yönetimi, işletme ve bireysel krediler, fon sağlama, para transferleri ve yatırım enstrümanları gibi çeşitli alanlarda büyük değişiklikler yaratma potansiyeli sunmasının yanı sıra karmaşık finansal işlemler ve hiyerarşik fon yönetimi modellerini, uzmanlık ve bilgi gerektiren ileri seviye finansal işlem ve servislerin sunumlarını basitleştirerek kitlelere açabilme imkânı sağlıyor.

TOBB Türkiye Finansal Teknolojiler Meclis Başkanı Koray Bahar:
“2022, Fintek’lere ilginin artarak devam edeceği hareketli bir yıl olacak”
“Fintek girişimlerinin sayısının arttığı, yatırımcı ilgisinin yoğun olduğu ve sektör şirketlerinin çoğunluğunda hızlı büyümenin yakalandığı başarılı bir yılı geride bıraktık. 2021’in Fintek’lerin yılı olacağını öngörmüştük, bu şekilde gerçekleşmiş olmasından da mutluluk duyuyoruz. 2022 yılının ise Fintek’lere olan ilginin artarak devam edeceği hareketli bir yıl olmasını bekliyoruz. Fintek dünyasında yepyeni bir dönem başlayacak. Dijital bankacılık ve servis modeli bankacılığı yönetmeliğinin uygulamaya girmesiyle birlikte açık bankacılığın da önü açılacak. Ülkemizdeki Fintek dünyasını bir üst hatta birkaç basamak birden yukarıya taşıyacak dijital ve servis bankacılığı yepyeni kapılar açacak. Bu gelişmelerle birlikte bankalarla Fintekler arasında hem rekabetin hem de işbirliklerinin artacağı bir yıl bizleri bekliyor diyebiliriz. Servis modeli bankacılığı ile farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok markanın Fintek olacağı ve yeni Fintek’lerin de hayata geçtiğini göreceğiz. Bu süreçle birlikte 2022’de finansal ürün ve hizmetlerin kalitesi daha da gelişecek ve finansal kapsayıcılık artacak.
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) çatısı altında kurulan Türkiye Finansal Teknolojiler (FİNTEK) Meclisi olarak çalışma gruplarımızı 4 başlıkta belirledik. Ana hedefimiz finansal hizmetlere ulaşımı daha hızlı, kolay ve güvenilir hale getirmek. Sektörel gelişmeleri yakından takip ederek, sektörün gelişimine katkı sunabilecek çalışmalara imza atmak üzere çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Finansal kapsayıcılığın artırılması ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi açısından sektör ve kamu ekseninde ilişkileri daha da sağlamlaştırıyoruz. Bu bağlamda atılması gerekli adımlara katkı sunacak uygulamaları hayata geçirmek üzere görüşlerimizi sunuyoruz. Açık Bankacılık, Kripto Varlık, Ödeme Hizmetleri Regülasyonu, Dijital Bankacılık ve Mali Suçlarla Mücadele olarak belirlediğimiz çalışma gruplarımız toplumun ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak ve ihtiyaçlara katkı sağlayacak gündemlerle çalışmalarını sürdürüyor.
Bu sene açıklanan Ekonomik Reform Eylem Planı’nda finansal kapsayıcılığın artırılması ana hedeflerden biri olarak gösterilmişti. TOBB Finansal Teknolojiler Meclisi olarak bu çerçevede ‘Dijital Bankalar’a dair mevzuat çalışmasının ve ardından yürürlüğe giren yönetmeliğin finansal kapsayıcılık hedefinin önemli bir parçası olarak görüşe açılmasını memnuniyetle karşıladık. BDDK’nın son yayımladığı yönetmeliği ve Merkez Bankası’nın ödeme ve e-para kuruluşları için yayımladığı yönetmelikle beraber değerlendirirsek; Türkiye’de ibrenin finansal istikrar tercihinden yana kaydığını söyleyebiliriz. Finansal kapsayıcılığı artıracak, kayıt içi ekonomiyi büyütecek ve rekabeti güçlendirecek bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz.
Türkiye, finansal teknoloji şirketlerinin ürün geliştirmesi için muhteşem bir altyapıya ve daha da önemlisi güçlü yetenek havuzuna sahip. TOBB Türkiye Finansal Teknolojiler Meclisi olarak kamu ve özel sektör arasında işbirliği ve istişareyi arttırırken inovasyonu ve finansal kapsayıcılığı artıracak düzenlemeler üzerine yoğun bir ajandayla çalışıyoruz. Türkiye’den global ölçeğe sahip ve rekabet edebilecek Fintek şirketlerinin çıkması için gerekli olacak regülasyonlara odaklanıyoruz. Dijital banka, servis modeli bankacılığı, açık bankacılık, alternatif finansal çözümler ve kripto varlıklar gibi konular öncelikli olarak odaklandığımız alanlar. 2022 yılı tüm bu alanlarda finansal kapsayıcılığı ve inovasyonu arttıracak düzenlemeler bizleri bekliyor.”

TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık:
“Ülkemizde yeni FinTech şirketleri kurulmaya hızla devam ediyor”
“Bildiğiniz gibi FinTech sektörünün temelini, Birliğimize üye ödeme ve elektronik para kuruluşları oluşturuyor. Üyelerimiz gerek işlem hacmi ve sermaye yapısı, gerekse de mevzuat çerçevesinde üstlendikleri görev ve sorumlulukları yerine getirmedeki başarıları noktasında sektörün açık ara lideri konumundalar. Bugün itibarıyla, Birliğimizin üyesi 56 şirket sektörde faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla 10 milyondan fazla bireyin ve 100 binden fazla işletmenin hayatına dokunan, çözüm üreten, rekabeti zenginleştiren bir sektörden bahsediyoruz. Artan dijitalleşmenin kaçınılmaz sonucu olarak sektörümüze olan ilgi her geçen gün giderek artıyor. Bireyler farkına varmasa bile fatura öderken, para gönderirken veya e-ticaret sitesinde alışveriş yaparken FinTech şirketlerinin hizmetlerinden yararlanıyorlar. Bunun doğal sonucu olarak ise ülkemizde yeni FinTech şirketleri kurulmaya ve sektöre sermaye yatırımlarını çekmeye hızla devam ediyor. Bu anlamda, ödeme hizmetleri ve elektronik para sektörü olarak, 2021’in sektörümüze olan ilgi ve sektörün gelişimi bağlamında son derece başarılı geçirilen bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.
2022 yılında üyelerimiz ve kamu nezdinde yarattığımız sinerjiyi her geçen gün daha da artırarak FinTech sektörünün gelişimi için sorumluluk bilinciyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamda, Birliğimizin 2022 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı en büyük hedefler arasında üyelerimizden gelecek verileri konsolide ederek sektör raporlarını açıklamak yer alıyor. Bunun için TÖDEB Veri Transfer Sistemi’ni hayata geçirmeyi ve 2022 yılında ilk defa sektör verilerini kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz.
Sektörün nitelikli personel istihdamına katkı sağlamak adına eğitim programları düzenleyerek, yeni nesillerin sektöre ilgisinin daha da artmasını sağlayacak çalışmalar yürüteceğiz. Ek olarak üyelerin şube ve temsilci bilgilerinin alınması, temsilci başvuru formları ve temsilcilik sözleşmelerinde yer alacak asgari unsurların belirlenmesi, tek seferlik ödeme işlemleri ve elektronik para ihracı kapsamında verilen dekontların içeriklerinin belirlenmesine yönelik çalışmaları da tamamlayacağız.
2021’in sektörümüze olan ilgi ve sektörün gelişimi bağlamında son derece başarılı geçirilen bir yıl olmasında mevzuatsal gelişmelerin de payı büyük. Nitekim mevzuat değişikliklerinin sektöre etkilerini 2022 itibariyle daha çok gözlemleyebileceğimiz Açık Bankacılığın ödeme hizmetleri mevzuatına dahil edilmesi, ödeme hizmetlerinde ulusal bir karekod standardı geliştirilmesinin mümkün kılınması, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına da para transferine konu müşteri hesapları için IBAN oluşturabilme yetkisi verilmesi, FAST uygulamasının devreye alınması ve üyelerimizin FAST Sistemi’ne erişim ve entegrasyonunun mümkün kılınması gibi son derece önemli düzenlemeler girdi hayatımıza 2021’de. 2021’in son günlerinde ise uzun süredir merakla beklenen Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ve ilgili Tebliğ yayımlandı. Dolayısıyla 2021, atılan mevzuatsal temeller bağlamında, sektörümüz açısından olumlu geçecek yeni bir yılın da habercisi oldu aynı zamanda.
TÖDEB, ödeme hizmetleri ve elektronik para alanında mesleki gelişimi sağlamak amacıyla sektöre yönelik bilgi birikimini artırmak, farklılaştırılmış deneyimler ve inovatif çözümlerin yaygınlaşmasını temin etmek ve ödeme alanındaki faaliyetlerin gelişimini sağlamak misyonuyla kuruldu. Bu anlamda temel hedefimiz, mesleğin gelişmesini sağlamak. Bu çerçevede eğitim, tanıtım ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, sektörün insan kaynağı ve bilgi birikimi olarak kendini geliştirmesini desteklemek temel önceliklerimiz arasında.
Ayrıca, TÖDEB olarak şu üç diğer hususa da oldukça önem veriyoruz. Bunlardan ilki, inovatif çözümlerle sektördeki rekabet ortamının zenginleşmesi ve işbirliği ortamının oluşması için çalışmak. İkincisi, finansal sektör gelişmelerini yakından takip ederek bilgi paylaşımı ve aktarımları yapmak suretiyle sektörün gelişimine katkıda bulunmak. Üçüncüsü ise sektörde güven ortamını tesis edebilmek, sürdürebilmek ve bu anlamda sektördeki güven ortamını daha da yeşertecek, aynı zamanda sektörün önünü açacak nitelikteki düzenlemelerin ülkemiz mevzuatına kazandırılabilmesini teminen düzenleyici ve denetleyici otoriteler ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve önerilerimizi aktarmak.”

Figopara Gelirden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bulut Arukel:
“Tedarikçilerin nakde erişimini hızlandırıyoruz”
Figopara Gelirden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bulut Arukel, “2021 yılını müşterilerimiz, iş ortaklarımız ve birlikte çalıştığımız finansal kuruluşların da katkılarıyla 18 katlık bir büyüme ile kapattık. 10.000’in üzerinde müşteriye ulaşarak 2.5 milyar TL’nin üzerinde finansmana aracılık ettik. 2022 yılında ise yüzde 300 büyüme hedefliyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz Pandemi sürecinde KOBİ’lerin ve şirketlerin finansmana erişimi en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıktı. Biz de bu dönemde işletmelerin ve çok fazla tedarikçi ile çalışan büyük şirketlerin tedarikçilerinin ihtiyacı olan finansmana kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşmaları için alıcı garantili dediğimiz Tedarikçi Finansmanı ve Figo Kolay Finansman’ı hayata geçirdik” açıklamasını yaptı.
Bulut Arukel, Figopara’nın 2022 yılı hedeflerini şöyle özetledi: “2022 yılında Figopara hem Tedarikçi Finansmanı hem de Figo Kolay Finansman tarafında büyümeye devam edecek. Alıcı garantili iş modelimiz olan Tedarikçi Finansmanı’nı şu an Türkiye’nin büyük şirketleri arasında yer alan ve çok fazla tedarikçi ile çalışan 40’tan fazla şirket kullanıyor. 2022 yılı sonu hedefimiz 100 şirkete ulaşmak. Bu iş modelimizi sadece tedarikçi finansmanıyla sınırlamıyoruz. Şirketin ERP’sinden tedarikçinin sisteme dahil edilmesine kadar ki tüm sürecini uçtan uca yönetiyoruz. Figopara üzerinden tedarikçi finansmanını yöneten işletmeler piyasadaki geleneksel yöntemlerin haricinde tedarikçilerine yaklaşık yüzde 45’e kadar finansman avantajı sağlıyorlar. Hem tedarikçileri daha ucuza finansman buluyor hem işletmeler vade uzatma imkânı sağlıyor ve bu süreci yönetirken ekstra bir teknoloji, sistem ya da personel yatırımı yapmadan kendi ERP sistemi üzerinden yönetebiliyor. Bu yıl tedarikçinin finanse edilmesi, ödemelerin daha kontrollü olması, nakit akışının daha iyi yönetilmesi ve tedarikçilerin alacaklarını daha etkin bir şekilde planlanması çok daha kritik olacak. Biz de Tedarikçi Finansmanı hizmetimizle işletmelerin tedarikçilerinin tek noktadan bankalar aracığıyla tedarikçilerin, ihtiyaç duyduğu zamanda nakde ulaşmasını sağlayan alternatif bir finansman modeli olmaya devam edeceğiz.”

Norma;  Ön kayıt oluşturan 1000 kullanıcıya ulaştı
Küçük işletmeler ve freelancerlar için finansal yönetim deneyimini değiştirmek isteyen Norma, platformu kullanıma açmak için son hazırlıklarını yapıyor. Ücretsiz finans ve ön-muhasebe hizmetinin entegre çalıştığı bir sistemle zaman ve maliyet avantajı sağlayan Norma, iki haftada bekleme listesine giren 1000 kullanıcının ön kaydını alarak işletmelerin ihtiyacını doğru belirlediğini gösterdi.
Kendi işini yönetenlerin finans platformu olmayı hedefleyen Norma, liderliğini Global Founders Capital’in gerçekleştirdiği, Fibabank yatırım fonu Finberg ve Hanzade Doğan’ın Londra’da kurduğu teknoloji yatırımları platformu D4 Ventures’ın da aralarında yer aldığı fon grubundan toplamda 2 milyon dolar yatırım almıştı. Ürün geliştirme aşamasında özellikleri, yetkin ekibi ve pazardaki potansiyeli ile uluslararası fonların dikkatini çekmeyi başaran Norma’nın doğru iş modeli, yatırımcılar kadar işletme sahipleri ve freelancerların da dikkatini çekti. Norma platformunun kullanıma açılması için son testler yapılıyor.
Kendi işini kurmuş ya da kurmakta olan işletmelerin finansal süreçlerini kökten değiştirmeyi hedeflediklerini belirten Norma Kurucu Ortağı Hakan Gonca, “Hem ülkemizde hem de dünyada bankacılık ürünleri, bireysel kullanıcılara ve büyük şirketlerin ihtiyaçlarına odaklanırken; en çok ihtiyacı olan küçük şirketler göz ardı ediliyor. Bu işletmelere sunulan mevcut ürünlerde de segmentasyon ve fiyatlama değişmiyor. Norma olarak, bu işletmelerin ihtiyaçlarına odaklanarak, yeni nesil bir bankacılık deneyimi sunuyoruz. Kendi işini yönetenlerin ve küçük işletmelerin en sık karşılaştıkları ve çözüme ihtiyaç duydukları sorunlara odaklanarak, terzi işi diye nitelenen özel çözümler sağlıyoruz” dedi.
Norma’nın iş modeliyle pazarda benzersiz olduğunu belirten Gonca, Türkiye’de bankacılık, ön muhasebe ve finansal danışmanlık hizmetlerini tek platformdan sunan ilk uygulama olacaklarını kaydetti: “Bu hizmetleri de birbirine entegre olarak kullanıcıların hizmetlerine sunarak üyelik, ödeme ve entegrasyon gerektirmeyen bir deneyim yaratıyoruz.”
Norma; platformunu Norma Card’ı ve finansal danışmanlık hizmetlerini önümüzdeki haftalarda kullanıcılarla buluşturmayı planlıyor. Norma, freelancerlar, serbest meslek erbapları ve mikro işletmeler için geliştirdiği kurumsal hesap, finansal servisler ve ön muhasebenin entegre çalıştığı yeni nesil dijital bankacılık ve finansal yönetim hizmetlerini, kullanıcıların güncel ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmeye devam etmeyi hedefliyor.

Yorumlar (0)