banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Sektör inşaat sezonuna hareketli başladı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin 2022 Mart sonuçları açıklandı. Mart’ta mevsimsellik ve öne çekilen taleplerin etkisiyle faaliyetlerde yaşanan hareketlilik, beş aylık aradan sonra Bileşik Endeks’in yönünü yukarıya çevirmesini sağladı.

DOSYA 01.05.2022, 00:01 25.05.2022, 09:14
22704
Sektör inşaat sezonuna hareketli başladı
banner625

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mart’ta 0.72 puan artarak 74.96 puana yükseldi. Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yüksek enerji, maliyet ve fiyat artışları, hareketlenmeye çalışan sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm bu gelişmelerin gölgesinde faaliyetler yılın ilk iki ayına göre hareketlendi. Faaliyet Endeksi mart ayında bir önceki aya göre 4.1 puan arttı.

Güven Endeksi sınırlı ölçüde geriledi
Yeni belirsizlikler ve risklerle sınırlanan Güven Endeksi mart ayında kırılganlığını koruyarak, sınırlı düşüş gösterdi. İlkbaharın ilk ayında faaliyetlerde yaşanan hızlı hareketlenmeye rağmen yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlikler güven kaybına yol açtı. Kırılgan yapıya sahip Güven Endeksi mart ayında bir önceki aya göre 0.34 puan azalarak zayıflamaya devam etti. Bu dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin sınırlı ölçüde gerilediği görüldü.

Beklenti Endeksi değişmedi
Yılın ilk iki ayında yaşanan gerilemenin ardından Beklenti Endeksi Mart’ta değişmeyerek, durağanlığa geçiş yaptı. Beklenti Endeksi’nin Mart’ta değişmemesi aynı zamanda faaliyetlerde görülen hareketlenmenin beklentileri henüz desteklemediğini de gösteriyor. Ekonomiye ve sektöre ait alt göstergelerin sınırlı olarak gerilediği Mart’ta iç pazar beklentileri değişmezken, dış pazar beklentilerinde ise sınırlı iyileşmeler gerçekleşti. Önümüzdeki üç aya yönelik üretim beklentisi mart ayında önemli ölçüde artarken, sektörün yüksek sezondan ümitli olunduğunu da gösteriyor.

Hedef, SKA’ya ulaşmada aktif katılımlarını teşvik edilmesi
İnşaat malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), ÇEDBİK (Çevre Dostu Binalar Derneği) ortaklığında, Avrupa Birliği Başkanlığı’nın koordinasyonu ve desteği ile hayata geçen ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar’ isimli AB projesi kapsamında, inşaat, çevre, sürdürülebilir kalkınma, mimarlık ve enerji verimliliği alanlarında çalışan sivil toplum örgütleri, ilgili kamu kurumları ve yerel yönetim temsilcileri “Diyalog Günü”nde buluştu. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları odağında sektörün önündeki engelleri ve çözüm önerileri çalışıldı. Projede, sektör paydaşlarının bir araya gelmesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmesi ve SKA’ya ulaşmada aktif katılımlarını teşvik etmeleri hedeflendi.
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Prof.Dr. Ece Ceylan Baba, “17 Küresel Amacın tamamına etki eden inşaat sektörü, özellikle sürdürülebilir şehirler, sürdürülebilir üretim ve tüketim, iklim, su, enerji ve altyapı konularındaki amaçların gerçekleştirilmesindeki en önemli sektörlerden biri olarak kabul edilmektedir” dedi.
ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Emre Ilıcalı “Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde özellikle sürdürülebilirlik kısmında biraz geride kaldığımızı görüyoruz. Sürdürülebilirlik konusunun kurumsal sosyal sorumluluk projesi olmaktan çıkması ve özel sektörde olmazsa olmaz ve iş yapış şeklini değiştirecek bir konu olduğunun anlaşılması lazım” diye konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve UN-SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilgili bir sunum yaptı ve UN-SDSN’nin (Sürdürülebilir Kalkınma için Bilimsel Yaklaşımlar ve Çözümler Ağı) bu kapsamda yaptığı çalışmalara değindi.
Abdullah Gül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Burak Uzal Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın inşaat sektörüne yansımalarını, bizleri nelerin beklediğini ve hangi alanlara öncelikli eğilmemiz gerektiğini, hem inşaat sektörü ve müteahhit faaliyetleri tarafında hem de inşaat malzemeleri sanayisi tarafında değerlendirdi.
Uzman Tuğçe Zeynep Çiftçibaşı Güç ile Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Selahattin Ciritci ‘Diyalog Günü’ formatı hakkında bilgilendirme yaptı.

Yorumlar (0)