banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Savunma sektörünün ana sanayisi yan sanayi ile buluşuyor: SAHA EXPO Hibrit olarak Kasım’da

Savunma sektörünün en büyük kümesi SAHA İstanbul, sektörün ana ve yan sanayisini aynı çatı altında buluşturmaya hazırlanıyor. SAHA EXPO 10-13 Kasım tarihleri arasında savunma sanayi devlerini İstanbul Fuar Merkezi’nde bir araya getirecek. Sektörün ilk ‘Hibrit Fuarı’ olma özelliğini taşıyan SAHA EXPO 2021’de ulusal ve uluslararası birçok firmanın en yeni ürünleri sergilenecek. Katılımcılar geliştirdikleri yeni ürünleri uluslararası arenaya tanıtırken aynı zamanda kendilerine sunulan işbirliği imkânlarından yararlanabilecekler.

DOSYA 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 10:42
21559
Savunma sektörünün ana sanayisi yan sanayi ile buluşuyor: SAHA EXPO Hibrit olarak Kasım’da
banner625

Savunma sektörünün güçlü markası SAHA İstanbul tarafından düzenlenen ve Dergimiz KOBİEFOR’un basın sponsoru olduğu SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı, fiziksel olarak 10-13 Kasım 2021 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi’nde, sanal olarak da 15 Kasım 2021-15 Şubat 2022 tarihleri arasında düzenlenecek. Savunma sektörünün en kapsamlı buluşması olan fuarda; savunma, deniz ve havacılık sektörlerindeki en gelişmiş teknolojiler sergilenecek. Savunma sektörünün ana sanayi ve yan sanayisini buluşturmayı hedefleyen SAHA EXPO’ya bu yıl 25 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından desteklenen fuar 40 bin metrekarelik alanda, 30 ülkeden 600’ün üzerinde firmanın katılımı ile gerçekleşecek.

BAYKAR, ASELSAN, TUSAŞ (TAI & TEI), ROKETSAN, HAVELSAN, BMC, STM, KALE GROUP, FNSS, TAIS, PRATT & WHITNEY, DOWAKSA, UKRSPECEXPORT, IVCHENKO-PROGRESS ve MOTOR SICH gibi firmaların yer alacağı fuarda, başka savunma fuarlarında yer almayan; insansız silahlı ve silahsız hava aracı, helikopter, uçak, zırhlı araç, silah, roket ve mühimmat imalatı, denizaltı ve savaş gemilerinin üretimi, tank ve teçhizatları, haberleşme cihaz ve ekipmanlarının üretimi, siber güvenlik, yazılım ve donanım geliştirilmesine kadar savunma, havacılık ve uzay sektöründeki en son teknolojiler ile üretilen birçok ürün ilk defa sektöre tanıtılacak.

Saha İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, SAHA EXPO’nun en önemli farklılığını; bu alanda bulunan veya bulunmak isteyen KOBİ’lerin oluşturduğunu söyledi. SAHA İstanbul’un üyelerinin yüzde 81’nin KOBİ’lerden oluştuğunu hatırlatan Keleş, şu bilgileri verdi: “Hem ana sanayi hem yan sanayi SAHA EXPO’da buluşacak. Aynı zamanda savunma, deniz ve havacılık sektörlerindeki en gelişmiş teknolojilerin sergileneceği fuarda, katılımcılar, uluslararası üreticiler ve küresel ölçekteki ürün ve hizmet tedarikçileri ile bir araya gelecek. SAHA EXPO 2021, parça bileşen, alt sistem ve sistem üreten yüzlerce KOBİ’yi dünya çapında bilinen platform üreticileriyle bir araya getirmekte önemli bir rol oynayacak. KOBİ’lerle yerli ve yabancı platform üreticileri ve delegasyonların bir arada olacağı fuarda 10 binin üzerinde B2B/B2G görüşme yapılacak.”

SAHA EXPO fuar alanında, dünyaca ünlü firmalar, sektörün liderleri ve sektöre yön verenler düzenlenen uluslararası panellerde bir arada olacak. Start-up firmalarının sunumlarını yapabilecekleri özel alanların da olacağı fuarda, anlaşmaları yapılmış projelerin imza törenleri de gerçekleşecek. Katılımcılar en son teknolojik savunma sanayi ürünlerinin bazılarının sunum ve lansmanlarını ilk kez SAHA EXPO 2021 Hibrit fuarında yapacak.

5 kat büyüdü
Bu yıl 5 kat daha büyük alanda gerçekleştirilecek SAHA Expo’ya, Avrupa, Amerika, Afrika, Ortadoğu, Ukrayna, Rusya, Malezya, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan dahil birçok ülkeden ziyaretçi ve alım heyeti katılacak. Bu da birçok uluslararası anlaşmanın imzalanmasına zemin hazırlamış olacak.

SAHA EXPO fuar alanı ile de öne çıkacak, fiziki fuar sanal platformla bir araya geliyor
Pandeminin getirdiği hızlı dijitalleşme sonrası fuar ve organizasyonlarında yeni dönemde şekil değiştirmesiyle başlayan hibrit organizasyonların sanal ortam buluşması SAHA EXPO’da da yerini alıyor. Savunma sanayinde son teknoloji ana ve yan sanayi ürünlerin sergileneceği SAHA EXPO’da yıllardır süregelen fiziki fuar deneyimi bu sefer sanal platformla buluşuyor. Fuar alanı bu yıl özel tasarlanmış bir teknolojik sanal ortama; gezinti yapılabilen interaktif 3 boyutlu fuar alanına sahne olacak. Bunun için alanda, Minimap ve sunum yapılabilecek odalar tasarlandı.

Fuar katılımcıları stantlarında 3D ürün, afişler, TV’lerde oynatılacak videolar, logolar ve dijital katalogda yer alacak 2D ve 3D ürün görselleri gibi fiziki bir fuarda olan tüm promosyon faaliyetlerini sergileyebilecekler. Son teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin taşındığı sanal platformda kataloglarda artık dijital hale getirildi. Bu katalogda yer alan ürünler 3 boyutlu olarak 360 derece incelenebilecek, ürünlere yakınlaşılıp uzaklaşılabilecek, ürünler ile ilgili detaylı bilgiler bulunacak. Böylelikle akıllı uygulamalar sayesinde ziyaretçiler, gezindikleri stantlarda ürünleri favoriye alabilecek, kartvizit bırakılabilecek, sosyal medya paylaşımı yapabilecekler. Bununla birlikte “BizBize” yazılımı üzerinden sınırsız sayıda video konferans ile B2B görüşmeler de gerçekleştirilecek.  SAHA EXPO sanal fuar katılımcıları ile görüşme yapmak isteyen ziyaretçiler daha detaylı firma bilgilerini doldurup toplantı talebinde bulunabilecek.
Savunma ve havacılık sanayisinde dünyanın ilk 3D hibrit fuarı olacak SAHA EXPO 2021, 15 Şubat 2022 tarihine kadar ziyaretçileri için açık kalacak. Gerçek fuar deneyimini, sanal bir ortamda ziyaretçilerine yaşatacak olan SAHA EXPO’ya, 7/24 giriş sağlanabilecek ve gerçek bir fuarda yapılabilecek tüm hizmetlerden faydalanılabilecek.

İhracatta artış
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; 2020 yılının 1 Ocak–30 Eylül tarihleri arasında sektörün toplam ihracatı, 1 milyar 520 milyon ABD doları olarak gerçekleşmişti. Sektörün ihracatı, 2021 yılının 1 Ocak–30 Eylül 2021 tarihleri arasında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 38.7 oranında artış kaydederek 2 milyar 109 milyon ABD dolarına ulaştı. Türk savunma ve havacılık sanayii sektörünün 2023 yılı ihracat hedefi 10.2 milyar dolar olarak belirlendi. 2021 yılının Eylül ayı boyunca gerçekleştiren toplam ihracat, 252 milyon 475 bin ABD Doları oldu.

Ar-Ge yatırımında ilk 20 şirket arasında ise 7 savunma sanayi kuruluşu
Ar-Ge’ye en çok para harcayan ilk 20 şirket arasında ise 7 savunma sanayi kuruluşu bulunuyor. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın konuyla ilgili verdiği bilgiler şöyle: “Ar-Ge’ye yatırım, sektörün gelişimi için kritik bir konu. Baktığımızda; 2002-2019 arasında savunma ve havacılık cirosu 10 kat, ihracatı 12.4 kat artarak 2019 yılı itibariyle Türkiye savunma harcamalarının 20.4 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Bu rakam, dünya toplamı olan 1.9 trilyon doların yüzde 1’ine denk gelmektedir. Sektördeki toplam istihdam ise 73 bin 771 kişiye ulaştı.

Öte yandan dünyada en fazla ciro yapan ilk 100 savunma sanayii şirketi listesinde; ASELSAN 2.2 milyar, TUSAŞ 1.9 milyar, BMC 533 milyon, ROKETSAN 515 milyon, STM 485 milyon, FNSS 374 milyon, HAVELSAN 295 milyon dolar ile 7 Türk şirketi bulunuyor. Yine aynı dönemde Ar-Ge harcamaları 34 kat artarak, yürütülen Ar-Ge projelerinin bütçesi 3.5 milyar TL’ye ulaştı. Bu çerçevede; 18 üniversitede 230 kişi, 13 araştırma kurumu ve enstitüde 438 kişi, 60 firmada 2371 kişi Ar-Ge proje paydaşları olarak çalıştı. Proje başlama kararı alınan 36 proje, Ar-Ge geniş alan çağrısına çıkılma kararı alınmış 17 Ar-Ge projesi bulunuyor. Halihazırda yürüyen ve tamamlanmış proje sayısı ise 104, yapılan harcama miktarı ise 3.5 milyar liradır.”

Saha İstanbul’un yüzde 81 KOBİ
Saha İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği olarak yaklaşık 6 yıl önce kuruldu. Saha İstanbul; Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünün, yerlilik oranının arttırılması, henüz sahip olmadığı kritik teknolojilere kavuşturulması ve uluslararası rekabette üst seviyelere taşınması için üyelerinin teknolojik ve sektörel yetkinliklerini geliştirmek, üyeleri arasındaki işbirliğini destekleyerek güçlü bir ekosistem oluşturmak misyonuyla hayata geçirildi. Bugün yüzde 81’i KOBİ ölçekli işletmeler olmak üzere 650 üyeye ulaştı.

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, SAHA İstanbul’un kuruluş amacı olan savunma sanayinde yerlilik oranının arttırılması hedefine uygun olarak yürütülen çalışmaların sonuç verdiğini belirterek, “Türkiye’nin savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 20’lerden yüzde 70’lere ulaştı. Kümelenme ayrıca 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında; savunma ve havacılık yurt dışı satış gelirlerinin 6.2 milyar dolara, savunma ve havacılık sanayisi cirosunun 19.7 milyar dolara ve nitelikli istihdamının 81.5 bine ulaşması hedefinde katkı sağlıyor” dedi.

Bayraktar şöyle anlattı: “Savunma Sanayii Başkanlığımızın önderliğinde şu an yaklaşık 150 yeni Savunma Sanayisi projesi devam ediyor. Projelerin sözleşme değeri 2002’de 5.4 milyar dolarken 2018’de 10 kattan fazla artarak 60 milyar dolara ulaştı. İçinde bulunduğumuz sene itibariyle bu rakam tahmini 80 milyar dolar civarında. Yine, doğrudan askeri sanayiye üretim yapan şirket sayısı 2002’de 56 iken, bugün sayı 1500’ü buluyor. Özellikle projelerde alt yüklenici olarak özellikle KOBİ’lerin kullanılması bu sayıyı arttırıyor. Mesela bu sayı 2019’da 600’e ulaştı. 2017 ile kıyaslandığında KOBİ sayısındaki artış yüzde 280, büyük şirket sayısındaki artış yüzde 242 oranında. Yerli üreticilerimiz ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ hedefinde hareket etmeye devam ettikçe, bu oranlar ve katmadeğerli yerli ürünler de artmaya devam edecek.”

Yorumlar (0)