Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2022 Yılı Mali Destek Programları
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, MARKA tarafından 2022 Yılı Proje Teklif Çağrısı ve Faizsiz Kredi Desteği kapsamında Sanayide Verimlilik Dönüşümü Faizsiz Kredi Desteği Programı ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı olmak üzere 2 farklı başlıkta ilan edilen Mali Destek Programları’nı anlattı.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından 2022 Yılı Proje Teklif Çağrısı ve Faizsiz Kredi Desteği kapsamında 2 farklı başlıkta Mali Destek Programları ilan edildi. Bu başlıklardan biri Sanayide Verimlilik Dönüşümü Faizsiz Kredi Desteği Programı ve diğeri de Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’dır.
Sanayide Verimlilik Dönüşümü Faizsiz Kredi Desteği Programı
Sanayide Verimlilik Dönüşümü Faizsiz Kredi Desteği Programı’nın amacı, TR42 Bölgesi’ndeki imalat sanayinin verimlilik ve sürdürülebilirlik temelinde rekabet güçlerinin artırılmasını sağlayacak ürün-hizmet üreticisi firmaların güçlendirilmesi ve dijital/yeşil dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştırılması olarak belirlenmiştir. Programın amacına yönelik Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm olarak iki alt öncelik belirlenmiştir.
Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 20.000.000 TL’dir.
Program çerçevesinde her proje için verilecek destek asgari 750.000 TL ve azami 2.500.000 TL arasında olacaktır.
Programa KOBİ statüsündeki işletmeler başvuru yapabilecektir. Proje uygulama süresi en fazla 12 aydır.
Bu program kapsamında kredi vadesi 30 (otuz) aydır. Bu 30 (otuz) aylık sürenin ilk 6 (altı) ayı ödemesiz dönem olarak değerlendirilecek olup, geriye kalan 24 (yirmi dört) aylık dönem içerisinde, aylık taksitler şeklinde geri ödeme gerçekleştirilecektir.
Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı
Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’nın amacı, TR42 Bölgesi’nin kırsal kesimlerinde sürdürülebilir üretim-gelir modeline sahip ekonomik faaliyetlerin yaygınlaştırılması yoluyla kırdan kente göçü azaltmak ve tersine göçü teşvik etmektir.
Programın 5 önceliği aşağıda listelenmektedir:
1) Kırsal Kesimde Üretilen Tarımsal Ürünlerin Katma Değerinin Artırılması
2) Yenilikçi Tarım Uygulamaları ve Tarımda Teknoloji Kullanımının Yaygınlaştırılması
3) Tarımsal Atıkların Katma Değerli Bir Şekilde Değerlendirilmesi
4) Kırsal Turizmin Geliştirilmesi ve Kırsal Turizm Altyapısının Güçlendirilmesi
5) Coğrafi İşaretli Yöresel Ürünlerin Üretimi ve Ticarileştirilmesi.
Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde başvuru yapabilecek kurumlar TR42 Bölgesi’nde bulunan Valilikler, Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Yerel Yönetimler, İl Özel İdareleri, Belediyeler (Büyükşehir, İl, İlçe ve Belde Belediyeleri), Üniversiteler, Kooperatif ve Birlikler, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ziraat Odaları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlükleri, Devlet Su İşleri Şube Müdürlükleri, Orman İşletme Müdürlükleri’dir.
Program kapsamında sunulacak projeler asgari 12 ay ve azami 24 ay uygulama süresine sahip olmalıdır.
Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 50.000.000 TL’dir.
Program kapsamında verilecek destekler proje başına asgari 1.000.000 TL ve azami 2.500.000 TL arasında olacaktır. Hiçbir destek, projenin toplam uygun maliyetinin %25’inden az ve %90’ından fazla olamaz. Bütçenin kalan tutarı, başvuru sahibi tarafından nakdi eş finansman olarak karşılanmalıdır.
Her iki destek programı için başvurular, https://www.marka.org.tr adresinden de ulaşılabilecek https://kaysuygulama.sanayi.gov.tr bağlantısı üzerinden yapılacaktır. KAYS üzerinden başvuru formu doldurulduktan sonra ilgili destekleyici belgeler KAYS’a yüklenecektir ve başvuru aşamasında taahhütname dışında herhangi bir matbu evrak istenmeyecektir.
Destekler için sistem üzerinden son başvuru tarihi: 18 Kasım 2022’dir. Detaylı başvuru rehberleri Ajans web sitesi olan www.marka.org.tr adresinde yayınlanmış olup programlarla ilgili her türlü soru malidestek@marka.org.tr e-posta adresi üzerinden cevaplanacaktır.