260 milyon Avroluk program geliyor
Rekabetçi Sektörler Programı, IPA II döneminde tüm Türkiye’yi kapsayacak. Program dahilinde desteklenecek projeler için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaklaşık 260 milyon Avro tahsis edildi.
Rekabetçi Sektörler Programı Tecrübe Paylaşımı ve Ağ Oluşturma Çalıştayı’na Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Lys, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları; Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, TSE Başkanı Prof.Dr. Adem Şahin, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Naci İnci, kamu, akademi ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
“88 projeye 780 milyon Avro destek sağladık”: Bakan Varank, Avrupa Birliği ile birlikte yürüttükleri Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA kapsamında Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 88 projeye 780 milyon Avro destek sağladıklarını açıkladı. Varank, önümüzdeki dönemde Ufuk Avrupa’ya ek olarak, Dijital Avrupa, Yatırım Avrupa gibi programlara da talip olduklarını ve müzakere süreçlerine başladıklarını anlattı.
260 milyon Avroluk IPA II, tüm Türkiye’yi kapsayacak: Rekabetçi Sektörler Programı, IPA II döneminde tüm Türkiye’yi kapsayacak. Program dahilinde desteklenecek projeler için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaklaşık 260 milyon Avro tahsis edildi. Rekabetçi Sektörler Programı, Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere dış ticaret açığını azaltarak ve verimliliği artırarak ülkemizin rekabet gücünü yükseltmeyi hedefliyor.
Yeni nesil kamu-startup işbirliği hayata geçti
Türkiye’nin ilk Kitle Fonlaması Girişim Sermayesi Yatırım Fonu fonbulucu GSYF ile Ankara Kalkınma Ajansı, geleceğin girişimlerine yatırım yapmak için güçlerini birleştirdi. İşbirliğiyle Ankara Kalkınma Ajansı’nın TechAnkara Dijital Proje Pazarı Ticarileştirme Programı’na başvuruları uygun bulunan girişimlere yapacağı toplam 5 milyon TL yatırım, fonbulucu kitle fonlaması sistemiyle tamamen dijitalleşecek.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik, “Bu modelin yakın gelecekte yepyeni kamu-startup işbirliklerini artıracağını ve girişimciliğin ülkemizde geliştirilerek istihdam ve üretimin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. fonbulucu Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Yıldız, işbirliği ile yatırım ekosisteminde yeni bir dönem başlayacağına inandıklarını dile getirdi. MaQasid Portföy Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Abdulkarim, 2023’ün sonuna kadar 60 milyon TL’lik bir fonlama yaparak yatırımcılık ekosistemindeki en fazla girişim şirketi bulunan portföyü oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Akbank, EBRD ve IFC ile 4 yeni işbirliği anlaşması imzaladı
Akbank, EBRD ve IFC ile KOBİ’lere yönelik iki yeni kredi anlaşmasının yanı sıra dış ticaret işlemleri ve orta ölçekli işletmelerin finansman ihtiyacını destekleyecek toplam 4 yeni anlaşma imzaladı.
EBRD ile imzalanan ve kadın girişimci KOBİ’lere yardımı hedefleyen ilk anlaşma olan TURWIB II programının 50 milyon ABD Doları ve 2.5 yıl vadeli olduğu belirtildi.
Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, “Kadın girişimcilerce kurulan KOBİ’lerimize kaynak sağlayacak bu kredi ile işyeri sahibi kadın girişimcilerimizi pandeminin yarattığı dezavantajlı rekabet ortamında desteklemeyi hedefliyoruz” dedi.