HABER

DEİK 6. Ticari Diplomasi Ödülleri: 2025’te ihracata 33 milyar lira destek

DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Ticari Diplomasi Ödülleri töreninde 7 kategoride üstün performans gösteren 15 DEİK İş Konseyi’ne ödül verildi. Ticari Diplomasi Onur Ödülü verilen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat; Eximbank’ın sağladığı ihracat kredisi ve ihracat sigortasında 2025’te 50 milyar doların üzerine rahatlıkla çıkacaklarını, bu yıl Ticaret Bakanlığı’na ayrılan 56 milyar lira bütçenin 33 milyar lirasını ihracatlarını artırması için ihracatçılara tahsis edileceğini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İş Konseyleri 2024 Yılı Olağan Mali Genel Kurullarını İstanbul’da gerçekleştirdi. 152 İş Konseyinin faaliyetlerinin görüşüldüğü Genel Kurulların ardından bu yıl 6.’sı düzenlenen DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni’ne T.C.  Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK İş Konseyi Başkanları ve Türk iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri töreninde, 2024’te gerçekleştirdikleri küresel ticari diplomasi faaliyetleriyle 7 kategoride üstün performans gösteren 15 DEİK İş Konseyi’ne ödül verildi. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a ise Ticari Diplomasi Onur Ödülü verildi.

“Sanayi üretimi yönünü yukarı doğru yükselişe çevirdi”
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre yıllıkta da aylıkta da sanayi üretiminin artık yönünü yukarı doğru yükselişe çevirmiş durumda olduğunu, enflasyonda %75.5’lardan %44.5’lara tam 31 puanlık gerileme kaydedildiğini, 1-2 ay süre zarfında %30’lu rakamları enflasyonda konuşuyor olacağımızı ve enflasyonda aşağı doğru gidişin devam edeceğini söyledi. Bakan Bolat, yeni süreçte Suriye ile ticaret ve yatırım ilişkilerimizin daha fazla derinleşeceğini, hızla gelişeceğini, ülkenin yeniden imar ve hayatın normalleşmesi konularında en kritik rolü, güçlü kamu ve özel sektörüyle Türkiye’nin oynayacağını vurguladı: “Suriyeli muhatabım İktisat, Ticaret ve Sanayi Bakanı ile de telefon görüşmesi yaptık ve yakın zamanında Suriye’ye ziyaret gerçekleştireceğiz.”
Eximbank’ın 2025 hedefi; 50 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası: Bakan Bolat, “Eximbank, ihracat ve restoran kredisi veriyor. 18 ay içinde Eximbank’ın sermayesini 13.8 milyar liradan 55.3 milyar liraya çıkararak tam 4 kat artırdık. İhracat reeskont kredisi maliyeti tam 6 puan indirilerek %29.85’e düşürüldü. Eximbank, 2024’te yaklaşık 49 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası sağladı. Bu yıl 50 milyar doların üzerine rahatlıkla çıkacağız. Bu noktada İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin (İGE) de yaklaşık 100 milyar liralık ihracat kredisi kefaleti sağladığını iftiharla söylemek istiyorum” diye konuştu. 
Bakan Bolat, geçen yıl Ticaret Bakanlığına ayrılan 38 milyar liralık bütçenin 24 milyar 700 milyon lirasıyla ihracatçılara ödeme yaptıklarını aktardı: “Bu yıl için 56 milyar lira bize bütçe ayrıldı ve 33 milyar lirası mal ve hizmet ihracatçılarımıza ihracat faaliyetlerini artırması için tahsis edilecek.”
“Dış ticaret açığını 24 milyar dolar düşürerek 82.2 milyar dolara kadar indirdik”: 2024’te mal ihracatının yıllık %2.5 artışla 262 milyar dolara ulaştığını, dış ticaret açığını da tam 24 milyar dolar düşürerek 82.2 milyar dolara kadar indirdiklerini, ihracatın ithalatı karşılama oranınınsa 5.5 puan artışla %76.1’e yükseldiğini söyledi: “Bu başarılarımızın daim olması ve dış ticaretimizin gücünü ve uluslararası ticarette artan ağırlığını artırmak için bizler de Hükümet ve Ticaret Bakanlığı olarak, çalışmalarımızı büyük bir fedakarlıkla yürütüyoruz. 2024’te ulaştığımız başarılarda Türk özel sektörünün dış dünyadaki temsil yüzü olan DEİK’in Ticaret Bakanlığımız ile koordineli biçimde yürüttüğü ticaret diplomasisi faaliyetlerinin önemli payı bulunuyor. DEİK bünyesinde 6’sı sektörel ve 2’si özel amaçlı olmak üzere toplam 152 İş Konseyi altında başkanlarımız ve yürütme kurulu üyelerimiz, dönüşen küresel ekonomide Türk iş çevrelerine yol gösterme vazifesini layıkıyla yerine getiriyor.”
23 ülkeyle STA, 6 ülkeyle tercihli ticaret anlaşması: Bakan Bolat, Birleşik Krallık ile STA’yı ve hizmetler sektörüne genişletme müzakerelerini sürdürdüklerini anlattı: “Körfez İşbirliği Konseyi ile 15 sene sonra tekrardan anlaşmasına başladığımız Serbest Ticaret Antlaşması müzakerelerinin iki turunu tamamladık. Kuzey Makedonya’daydık, STA’nın tarım ürünleri konusunda müzakerede mutabakata vardık. Yeni nesil STA’lar çalışması içindeyiz. Maldivler ile tercihli ticaret anlaşması imzalarken, Azerbaycan’la tercihli ticaret anlaşmamızı genişlettik. Özbekistan’la tercihli ticaret anlaşması için müzakereler devam ediyor. 23 ülkeyle STA, 6 ülkeyle de tercihli ticaret anlaşmamız yürürlüktedir. 2025’in ilk programını Bangladeş’te gerçekleştirdik ve Slovenya’yla Ankara’da, Hollanda’yla İstanbul’da DEİK ile beraber JETCO forumumuz var. Suriye ve Ukrayna ile de yakında ziyaretlerimiz kapsamında JETCO toplantıları ve yeniden imar toplantıları yapılacak.”

“Ülkemizin gücüne güç katan iş dünyamızın her daim yanındayız”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “Son dönemde istihdam ve iş gücüne katılımdaki yükseliş dalgası, 2024 yılı boyunca da ivmesini kaybetmeden sürmektedir” dedi. İş gücüne katılımın artması, işsizliğin tek hanelerde seyretmesi, gençlerimizin,  kadınlarımızın ve dezavantajlı grupların istihdama kazandırılması bizim öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan, Türkiye’nin; artık kabuğunu kırmış, bölgesinde ve dünyada oyun kuran bir ülke haline geldiğini kaydetti: “Uluslararası arenada Türkiye büyüdükçe, iş dünyamız da büyümekte, ülkemizi yurtdışında en iyi şekilde temsil eden firmalarımızın sayısı arttıkça ülkemizin gücü de artmaktadır. DEİK gibi özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından yürütülen bu ticari hamleler, yatırım-üretim-istihdam kapasitemizi sınırlarımızın dışına başarıyla taşımaktadır. Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere bizler de ilgili tüm Bakanlıklar ve kamu kurumları olarak, tüm imkanlarımızla, ülkemizin gücüne güç katan iş dünyamızın her daim yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz.”

“Bu yıl ilk kez Türkiye-GCC Grand Forumu’na ev sahipliği yapacağız”
DEİK Başkanı Nail Olpak, “DEİK’in kırkıncı yılında da Ticari Diplomasi faaliyetlerinde olgunluğa eriştiğini, ülkemizde ve dünyadaki algısının da bu doğrultuda arttığını görmek mutluluğumuzu artırıyor. 1985’te kurulan ilk İş Konseyimiz Türkiye-ABD İş Konseyi’nden başlayarak, bugün Bulgaristan’dan Kanada’ya, Etiyopya’dan Kolombiya’ya, Endonezya’dan Finlandiya’ya kadar tüm dünyada 152 İş Konseyi’ne ulaştık. En çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülke, aynı zamanda en çok etkinlik yaptığımız ilk 10 ülke. İhracatımızın %98’ini, İş Konseyimiz olan ülkelere yapmışız. En çok ihracat yaptığımız ülkelerle, İş Konseyi performansı en yüksek olan ülkeleri de kıyasladık ve gördük ki performansı en yüksek 10 İş Konseyimiz, aynı zamanda ilk 20’ye giren ülkelere ait” diye konuştu. Olpak, geçen yıldan bu yana yurt içi ve dışında, Cumhurbaşkanı, Ticaret Bakanı, bakanlar ve yetkililerin de katıldığı 2200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirdiklerini, yaptıkları Üye Memnuniyet Anketi ile üyelerinin memnuniyetini %82 olarak tespit ettiklerini aktardı: “Dış ticaretimizi dengelememiz gereken bölgelerin başında Asya Pasifik geliyor. Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Eylem Planı’ndaki 18 ülkeden 11 tanesi bu bölgede. Yakından takip ettiğimiz Çin’in Kuşak ve Yol projesi kapsamında ülkemizin en iyi şekilde konumlanması önemli. ASEAN ile ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek amacıyla DEİK/Türkiye-ASEAN İş Konseyi’ni kurduk. Avrupa’yı daha yakından izlemeye devam edeceğiz. Dış ticaretimizin %50’sinden fazlasını yaptığımız ve son 20 yıldaki doğrudan yatırımların %70’ine sahip ortağımızın ticari sağlığı önemli. ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için çok boyutlu faaliyetlerimizi bir diğer başlığımız. Afrika Kıtası ticaret ve yatırım fırsatları büyük olan bölgemiz. Ekim’de, Ticaret Bakanlığımızın ev sahipliğinde 5.’sini düzenleyeceğimiz Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu (TABEF) ile tüm Afrika ülkelerinin iş dünyası temsilcilerini bir araya getireceğiz. Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin ekonomilerini çeşitlendirme vizyonları devam ediyor. Suudi Arabistan, İran ve Irak ile gelişen ilişkilerimize odaklanıyoruz. Suriye’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz, daha fazla iş birliğine hazırız. Bu yıl ilk kez Türkiye-GCC Grand Forumu adıyla nitelikli bir buluşmaya daha ev sahipliği yapacağız.”

Ticari diplomasi ödülleri
2024 yılı Ticari Diplomasi Ödülleri, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve DEİK Başkanı Nail Olpak tarafından takdim edildi. Bakan Bolat’a, DEİK Başkanı Olpak tarafından Ticari Diplomasi Onur Ödülü takdim edildi. 6. DEİK Ticari Diplomasi Ödülleri’nde, bu yıl ilk kez Kadın Vizyonu kategorisinde, iş dünyasında kadınlara güç katan çalışmalarıyla takdir toplayan İş Konseylerine iki ödül verildi.
Ödül alan DEİK İş Konseyleri şöyle; •⁠  ⁠Kaynak Geliştirme Kategorisi: DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi, •⁠  ⁠Üye İlişkileri Kategorisi: DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi, DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi, DEİK/Türkiye-Paraguay İş Konseyi, •⁠  ⁠Kadın Vizyonu: DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi, DEİK/Türkiye-KKTC İş Konseyi, •⁠  ⁠Medya Görünürlüğü Kategorisi: DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi, DEİK/Türkiye-Tanzanya İş Konseyi, •⁠  ⁠Networking Kategorisi: DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi, DEİK/Türkiye- Avustralya İş Konseyi, •⁠  ⁠Diaspora Kategorisi: DEİK/Türkiye-Romanya İş Konseyi, DEİK/Türkiye-Güney Afrika İş Konseyi, •⁠  ⁠Üstün Performans Kategorisi: DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi, DEİK/Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi.