Değişen KOSGEB, KOBİ’leri Dönüştürecek
Türkiye ekonomisi yeni bir döneme geçiş bağlamında ve “yerlilik” temelinde “yüksek katmadeğerli üretim ekonomisi”ne geçerken aynı zamanda bu süreci yönetecek kurumlar da kendi içinde değişip dönüşüyor.
Türkiye’nin yapısal koşullarında ‘teknolojik dönüşüm’ün belli bir model çerçevesinde tabana (KOBİ’ler) yayılmasıyla mümkün olabileceğini biliyoruz.
Bu durumda KOBİ’lerin endüstriyel dönüşümünü destekleyen kurum olarak KOSGEB öne çıkıyor.
Dergimizin misyonu KOBİ’leri dönüştürmek olduğu için dönüşüm süreçlerini yakından izliyoruz. Bu sayımızda, 2020 yılına yeni bir vizyonla girdiğini yakından bildiğimiz KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt ile bir röportaj gerçekleştirdik. Sayın Uzkurt, bize KOSGEB’in 2020 vizyonunu ve sanayici KOBİ’lere sundukları ve sunacakları yeni hizmetler ile destekleri özetledi. Bu nedenle okurlarımızın ‘kapak dosyamızı’ dikkatle incelemesini öneriyorum.
KOSGEB’in yeni destek ve teşvik vizyonunda, uluslararası pazarlara yönelik yenilikçi, teknolojik ve katmadeğeri yüksek ‘yerli’ ürün üreten ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler, stratejik bir önem atfedilerek öncelikli ve imtiyazlı bir konuma yerleştiriliyor. Burada amaç; “Yüksek katmadeğerli teknolojik üretimin KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılması, KOBİ’lerimizin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha rekabetçi kılınması” olarak tanımlanıyor. Bu durumda sağlanan ve sağlanacak olan destek modelleri de değişiyor: Yeni model veriye dayalı bilimsel ve rasyonel değerlendirmeleri esas alacak; teknoloji tabanlı girişimcilerimizin sayısı artırılacak. Örneğin; 90-100 adet ithal teknolojik üründe (ara malı) yerli KOBİ üretimi sağlandığında cari açığımız 25-28 milyar dolar azalmış olacak. Unutmayalım, Türkiye ekonomisinin müktesebatında bu kalkınma anlayışı mevcuttur ve bugünkü OSB (Organize Sanayi Bölgesi) birikimimiz bu yaklaşım temelinde ortaya çıkarak gelişmiş ve bugüne ulaşmıştır.
Günümüz koşullarında böyle bir ikameci “milli üretim hedefi”nin gerçekleştirilmesi, sağlanan teşvik ve desteklerin uygulamada yeni bir sistem içine alınmasını zorunlu kılar -ki KOSGEB’in yeni vizyonunda bu var-. Bu ihtiyaçtan dolayı KOBİ rehberliği ve teknik danışmanlık sistemi devreye alınıyor. Büyük işletmelerle küçük işletmeler arasında işbirliği modelleri destekleniyor. Yeni bir finansman modeline geçiliyor.
KOSGEB, KOBİ’lere hizmeti teknoloji ile kendi yapısında da güçlendirmek amacıyla e-Devlet üzerinden hizmet vermeye başladı. Verdiği hizmetleri bürokrasiden arındırıyor. E-ortamda e-Devlet üzerinden, ‘KOSGEB e-Akademi’ adıyla uygulamalı girişimcilik eğitimleri veriyor. Bölgesel ve sektörel bazlı destek modelleri geliştiriyor. Kapsamlı bir KOSGEB Girişimcilik El Kitabı yayınladı. Hatta desteğin, her KOBİ’nin kendine münhasır olacağı bir modele gidildi. Bunu, KOSGEB’in 2020 vizyonu ile KOBİ’lere sunacağı yeni hizmet kalemleri arasında görüyoruz. Kurum “KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporu” hazırlayacak. Biliyoruz, KOBİ’lerimiz ‘geleceği planlamada’ genellikle zayıf kalmaktadır. KOSGEB’in hazırlayacağı KOBİ’ye özel değerlendirme raporu firma özelindeki sağlıklı planlamayı mümkün kılacak; bu raporlar muhtemelen 2020 yılında KOBİ Rehberlik ve Teknik Danışmanlığı Sistemi’ne entegre edilerek KOBİ’lerin yol haritalarını belirlemelerinde etkin rol üstlenecektir.
Bu noktada önemli gördüğüm bir hususu kaydetmeliyim. KobiEfor Dergisi olarak KOBİ’ler yararına gelişmelerin “tabana yayılması”nın ayrı bir uğraş gerektirdiğini yakından biliyoruz. Teşvik ve destek hizmetlerinin sonuç odaklı olarak tabana yayılması, KOBİ’lerin ayağına gitmekle mümkün olmaktadır. AB Çerçeve Programları’nı bu yöntemle Türkiye’de KOBİ’lere taşıdık. TOSYÖV ile işbirliği yaparak teşvik ve destekleri, sistem reformlarını, uygulamaları yöneten uzmanlarla birlikte, bölgeler ve kentler özelinde KOBİ’lere ve girişimcilere ulaştırdık, ulaştırıyoruz. Kaynakların etkin ve verimli kullanımı için destek ve teşviklerin ‘Tek durak, tek ofis’ mantığı ile kurumsallaşması ve mevzuatın sadeleşip basitleştirilmesinin KOBİ’lere ve girişimcilere çok yararlı olacağının altını çizmek istiyorum.
Dergimizin zengin müktesebatına güvenerek şunu söyleyebilirim: KOSGEB KOBİ’lerin acil dönüşüm ihtiyacını karşılayacak adımları atmış bulunmaktadır. Sanayi KOBİ’lerimiz kendilerine uzatılan bu eli tutacak ve dönüşerek küresel rekabet gücüne ulaşacaklardır.