COVID-19 Pandemisinin Turizm Sektörüne Etkileri
Turizm sektörünün yoğunlaştığı illerimizden İstanbul ve Antalya’da COVID-19’un etkilerini gösteren bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
İlki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi’nce yapılan, “Pandeminin İstanbul Turizm Sektörüne Etkileri Araştırması 2020”, 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nde açıklanan araştırmada yer alan veriler.
Veriler özetle şöyle;
İşletmelerin yüzde 42’si 10 yıldan eski.
Haziran-Ağustos 2020 tarihleri arasında görüşülen 246 turizm sektörü temsilcisinin yüzde 7.4’ü faaliyetini bir yıldan daha kısa bir süredir, yüzde 33.3’ü 2-5 yıl arasında, yüzde 17.3’ü 6-10 yıl arasında ve yüzde 42’si 10 yıl ve üzeri bir süreden beri devam ettirdiğini belirtti.
Bu işletmelerden yüzde 52.3’ü 1-5 kişi, yüzde 28’i 6-15 kişi, yüzde 15.2’si 16-50 kişi ve yüzde 4.5’i 50 ve üzerinde kişi istihdam ediyor.
Sektörün yüzde 85.5’inin ciro kaybı yüzde 75’in üzerinde.
COVİD-19 krizi sebebiyle, temsilcilerin yüzde 1.6’sı yüzde 25 ve altında, yüzde 1.6’sı yüzde 25-50 arasında, yüzde 11.3’ü yüzde 50-75 arasında ve yüzde 85.5’i yüzde 75 ve üzerinde ciro kaybı yaşadığını ifade etti.
Yüzde 72.2’si finansal yardımsız üç ay dayanabilecek.
Turizm anketine katılan temsilcilere, “Mevcut durumu göz önüne alarak finansal yardım olmadan operasyonlarınıza kaç ay devam edebilirsiniz?” sorusu yöneltildi.
Katılımcıların yüzde 72.2’si 0-3 ay, yüzde 17.5’i 4-6 ay arası, sadece yüzde 2.1’i bir seneden fazla devam etmenin mümkün olduğunu belirtti.
Pandemi sonrasında, doğa ve sağlık turizmi artacak.
“COVID-19 sonrası pazar payı açısından karşılaştırıldığında, pazarlarda nasıl bir değişim bekliyorsunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 40’ından fazlası doğa ve sağlık turizminin payının artacağını; büyük çoğunluğu ise MICE (kongre ve etkinlik turizmi), gastronomi, eğlence, alışveriş, kruvaziyer, deniz ve spor turizminin payının azalacağını öngördü.
Destekler yoluyla işletmelerin devamlılığının sağlanabileceği öngörülüyor. Desteği, maddi anlamda para yardımı, personellerinin ücretinin karşılanması, kredi ve hibe desteğinin gerekliliği olarak değerlendirdiler. Orta vadede ekonomik anlamda işletmelerin talebi, öncelikli olarak vergi muafiyeti ve borçların yapılandırılması yönünde oldu.
COVİD-19’un İstanbul’da turizm sektörüne etkileri özetle bunlar.
İkinci bilgi ise; Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından pandemi nedeniyle bu yıl webinar üzerinden gerçekleştirilen “Devlet Destekleri Zirvesi”nde Başkan Davut Çetin’in gündeme getirdikleri…
“Antalya turizmi, güvenli turizm sertifikasıyla bir başarı göstermiş, 2.5 milyon civarında yabancı ziyaretçiyi ağırlamıştır, ancak dünya koşulları nedeniyle ziyaretçi sayımız yüzde 82 oranında azalmıştır. Haziran ayı SGK verilerine göre ülkemizde 4a çalışan sayısı bir yılda 295 bin azalmıştır, bunun 148 bini veya yarısı Antalya kaynaklıdır. Bu dönemdeki kredi paketleri, kısa çalışma ödeneği, vergi ve prim ertelemesi gibi önlemler işletmelerimizin ayakta kalmasını sağlamıştır. Bununla birlikte Antalya’da turizm ve turizme bağlı işletmeler için zorluklar devam etmektedir. Şimdi önümüzdeki büyük mesele vergi, prim ve kredi ödemeleridir. Ödeme gücünü kaybetmiş işletmeler ödemelerin yeniden ertelenmesini, pandemi desteklerinin devam etmesini beklemektedir. Şu anda halen açılamamış veya ciddi oranda kapasite kaybetmiş işletmeler kira ve genel gider desteğine de ihtiyaç duymaktadır.
Ödemelerin ertelenmesi dışında üyelerimizden sürekli olarak KDV indirimi ve düşük faizli kredi talebi gelmektedir. Bir başka meselemiz kamu kurumlarının özel sektöre borçlarıdır” diyor Davut Çetin.
Turizm sektörünün yoğun olarak konuşlandığı şehirlerimizden İstanbul ve Antalya’da “COVID-19 pandemisi”nin sektöre etkilerinden bir kesiti özetle bunlar.