Şevket Saraçoğlu’nun yaşam mottosu; “Çok çalış, zorluktan kaçma, anlamadan iş yapma”
Akılcı yöntemlerle verimli çalışmanın önemini vurgulayan Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, “En önemlisi hedefi belirlemek ve hedefe ulaşmak için çok çalışmak, vazgeçmemek” diyor.
Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, “Çok çalış, zorluktan kaçma, anlamadan iş yapma” mottosuyla ve “elindeki imkânları en iyi şekilde kullanmaya çalışma” prensibiyle hareket ediyor. Sabırla çalışıp adım adım ilerlemenin faydalarını her zaman gören Saraçoğlu, eğitim ve kariyer hayatında onu başarıya taşıyan özellikleri (açıklık, dürüstlük, empati kurabilmek, esnek olmak, katılımcı ve kapsayıcı bir anlayış benimsemek ve bu yönde çalışmak) ile her zaman çözüm odaklı olmaya önem veriyor, ekibini de çözümün parçası olması, fikirleriyle kendini aydınlatmaları için cesaretlendirmeye gayret ediyor: “Yöneticiden ziyade lider olarak ekibime yön verebilmek için çalışıyorum.”
Hangi şartlar altında olursa olsun mücadeleden asla vazgeçmeyen Saraçoğlu, özellikle de zamanın iyi kullanılması için akılcı yöntemlerle verimli çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyor: “Yaptığım her işte, attığım her adımda mantığı ön plana koymaya gayret ederim ancak burada elbette sadece rasyonel mantıktan değil rasyonalitenin duygusal mantıkla harmanlandığı bütüncül bir bakış açısından söz ediyorum. Bu bütüncül yaklaşımın, aklımı ve duygularımı dengeli şekilde yöneterek başarı yolculuğunda daha hızlı koşmama çok önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. En önemlisi ise hedefi belirlemek ve hedefe ulaşmak için çok çalışmak, vazgeçmemek…”
Global bir teknoloji şirketinde çalışmak için teknolojiye hâkim olmak, trendleri takip etmek ve Z kuşağının dilinden anlayabilmek gerektiğini vurgulayan Saraçoğlu, farklı kuşaklarla bir arada çalışmayı yöneticiler ve liderler için de çok öğretici buluyor ve yöneticilerin meslektaş adaylarıyla mümkün olduğu kadar iletişimde olmalarını öneriyor. Hızlı, esnek ve zamanında doğru kararlar verebilmenin önemini belirten Saraçoğlu, “Özellikle toplum sağlığının her şeyden önemli olduğu pandemi döneminde en büyük önceliğimiz, çalışanlarımıza güvenli ve sağlıklı bir ortam sunmak oldu. Özverili çalışmak, doğru iş bölümü ve iyi bir iletişim süreci bu tür kriz dönemlerinde önem kazanıyor” diyor.
Ankara’dan İstanbul’a
Ankara’da, 22 Mart 1964’te dünyaya “merhaba” diyen Şevket Saraçoğlu’nun babası Emekli Kurmay Albay Necati Saraçoğlu, annesi ise ev hanımı Şükriye Saraçoğlu. Çok kıymet verdiği, saygı ve sevgiyle andığı ilkokul öğretmenlerinin hayatında önemli bir yer tuttuğunu aktaran Şevket Saraçoğlu, o yıllara dair anılarını hala hatırlıyor: “İstanbul Beşiktaş Barbaros İlkokulu’nda, Boğaz kıyısında okuma şansım oldu. Ardından İstanbul Erkek Lisesi’nde 12 yaşındayken ilk yabancı öğretmen deneyimini yaşadım. Alman disiplini ve eğitimiyle yetiştirildik, başlangıçta zor olsa da insan her şeye alışıyor. Üniversitede özgürlük, büyük amfiler ve tek taraflı ders anlatımı bana çok farklı gelmişti.” İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun Saraçoğlu’nun profesyonel iş hayatı 1986’da Netaş Northern Telekom’da saha destek mühendisi olarak başlar. Telefonun tüm Türkiye’ye yaygınlaştığı yıllarda Anadolu’nun her yerini gezmek deneyimi Saraçoğlu’na iletişim ve destek konusunda ciddi katkı sağlar. Netaş’ın ardından Alarko Holding’te tekstil boya ve kurutma makineleri ile bina otomasyonu konularında çalışır. ‘Endüstri ve Binalar’ konusundaki iş deneyimi sonraki tüm iş hayatının başlangıcı olur. ‘Tekstil ve Bina’ ile başlayan otomasyon işleri çok farklı sektör ve proseslerle devam eder. Farklı prosesleri anlama; olaylara farklı açılardan bakma, sorun çözme vb. birçok konuda yetenekleri gelişir. Sonrasında Korona Şirketler Grubu bünyesinde yeni bir departman kurulumundan ve çimento fabrikaları kontrol sistemlerinden sorumlu Otomasyon Grup Yöneticisi olur.
1992’de kurucu ortağı olduğu şirket, 1993’te Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri’nin Türkiye distribütörü olur, böylece teknoloji devi Mitsubishi Electric markasıyla yolu kesişir. 2013’te şirket, Mitsubishi Electric Corporation ve Mitsubishi Electric Europe B.V. tarafından satın alınır. Saraçoğlu, bu süreçte, endüstri ve altyapı konularında birçok başarılı projeye imza atmanın yanı sıra çok sayıda değerli meslektaşını da yetiştirme fırsatı bulur. Bilgi ve becerilerini istekli ve başarılı gençlere aktarmak, her zaman öncelikleri arasında yer alan Saraçoğlu, satın alma sonrasında Mitsubishi Electric Turkey Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü olur. 1 Nisan 2017’den beri ise Mitsubishi Electric’in Türkiye Başkanı.
Şirket ve çocuk birbirine benzer
Şevket Saraçoğlu’nun olmazsa olmazları; iş hayatı, ailesi, eşi, çocukları ve kendine ayırdığı zaman. Hepsine zaman ayırıyor. Tek bir alandaki başarının yeterli olmayacağını düşünen Saraçoğlu, bu alanlarda temel iki taşın; iş hayatı ve özel hayat olduğunu söylüyor: “Eşim Dr. PhD. Akile Saraçoğlu ile 1998’de evlendim. İş hayatının yanı sıra bu yoğun tempoda aile kurup yürütmek de önemli bir başarı. Eşinizin anlayışı ve size desteği önemli. Özel hayatta başarı yalnızca sizin elinizde değil. Her aşamada günün ve dönemin önceliklerini anlayıp size destek verecek kişiler çok önemli. Çocuk yetiştirmek ise başlı başına zor bir iş. Aslında şirket ve çocuk birbirine benziyor, ikisi de yoğun ilgi ve destek bekliyor. Gökçe ve Emre; üniversitede okuyan kızım ve ortaokulu bitiren oğlum var. Onlara örnek olmaya çalışıyorum bu konuda şanslıyım ki kızım mesleki açıdan peşimden geliyor.”
Çevreci yaklaşım: Evden uzaya kadar çok sayıda sektörde ileri teknoloji çözümleriyle öne çıkan, bu yıl Japonya’da ticari faaliyetlerine başlamasının 100. yıl dönümünü kutlayan Mitsubishi Electric’in Pandemi’de de faaliyetlerine hız kesmeden devam ettiğini, çalışanlar, iş ortakları ve toplum sağlığına öncelik verdiğini kaydeden Saraçoğlu, önümüzdeki dönemde, ileri robot teknolojileri alanında da yeni nesil ürün ve çözümler geliştirmeye devam edeceklerini, ‘Ucuz ve Temiz Enerji’ alanında çevreyi ve doğal kaynakları korumaya yardımcı olacak teknoloji ve sistemler geliştirmeye odaklanacaklarını da açıklıyor. Türkiye için yeni olan kontrol sistemleri ve uygulamaları geliştirmek ve birçok genç mühendisi bu konuda yetiştirmek, Saraçoğlu’nun ajandasının ilk sıralarında.
İleri düzeyde Almanca ve İngilizce bilen Saraçoğlu, tatile eşi ve çocuklarıyla gitmeyi çok seviyor: “Türkiye dünyadaki tatil cenneti. Her noktası ayrı güzel, yazın deniz ve kışın kar tatillerinde Türkiye’yi tercih ediyoruz. Farklı kültürler ve gelişmiş ülkelere seyahat etmekten de hoşlanıyorum. Kyoto, Tokyo, Boston, San Francisco, Düsseldorf, Nürnberg, Londra ve Edinburgh en beğendiğim ve severek gittim şehirler. Elektronik ürünlere ve yeni teknolojilere ilgi duyuyorum. Sağlıklı yaşam için mümkün olduğunca çok yürümeye çalışıyorum. Yeni fikirler bulmak istediğim, çözmek istediğim konular olduğunda yürüyüş benim için çok kurtarıcı oluyor, daha berrak bir zihinle çalışmamı sağlıyor. Kitap okumak da çok önemli, günümüzün bilgi kaynağı interneti yoğun kullanıyorum. Müzik ve sinema, sanat gösterileri ilgimi çekiyor ve katılmaya çalışıyorum. Tabii pandemi dönemi bu tür etkinlikleri bitirdi.”
İstanbul Erkek Lisesi Derneği ve İTÜ Mezunlar Derneği ve Elektrik Mühendisleri Odası Üyesi. Kurucusu olduğu şirkette İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi’ne Otomasyon Laboratuvarı kurmuş, şimdi de Mitsubishi Electric Turkey olarak farklı üniversitelere destek oluyor. Gündemi ulusal basın, ekonomi, iş dünyası dergileri ve sektörün öncü dergilerinden, günlük haberleri dijital medyadan takip ediyor. Okurken kendine notlar almayı ve zaman zaman bu notları gözden geçirmeyi değerli buluyor. Bilim kurgu filmlerini seviyor. Favori yazarları; Ahmet Ümit ve Stephen King. Yakın tarihle ilgili kitaplar da ilgisini çekiyor: “Özellikle Cumhuriyet Tarihi ve bunu başarmak için verilen çabalar çok önemli, katkı veren herkesi minnetle anıyorum.” Pandemi öncesinde ağırlıklı klasik giyimi tercih etse de Saraçoğlu, Pandemide casual giyim tarzını da tercih etmeye başladığını belirtiyor.