Olmuksan IP Genel Müdürü Ergun Hepvar; “Yarını unutmadan bugünü yaşa”
Olmuksan International Paper (Olmuksan IP) Genel Müdürü Ergun Hepvar, iyi bir CEO’nun belli bir vizyonu olması gerektiğini söylüyor. Hesaplı risk almayı bilmenin önemini vurgulayan Hepvar, yaşam mottosunu; “Yarını unutmadan bugünü yaşa. Bugünü tamamen yarın için feda etme” sözleriyle özetliyor.
Ankara’da, 1971 yılında dünyaya “merhaba” diyen Ergun Hepvar, aslen İstanbullu. Babası, İş Bankası’nın genel merkezine, İnşaat Emlak Grup Müdürü olarak tayin edilince Ankara’ya yerleşen ailenin tek çocuğu. Bahçelievler İlkokulu’ndaki öğretmeni Serpil Hanım’ın “Birey ol, sen kendin ol” sözünü ilke edinen Hepvar, TED Koleji yıllarında eğlence ve sorumluluk dengesini kurmayı öğrenir, hem dersleri iyidir, hem de arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirir. Lisede spora merak sarar, koşma, yüzme, tenis.
Elektroniğe çocukluğundan beri merakı olan Hepvar’ın üniversite tercihi; ODTÜ Bilgisiyar Mühendisliği olur. Tenis ve yüzmeye devam eder, derslerinin yanı sıra psikoloji ve iş hukuku gibi kredili dersler alarak geleceğine yatırım yapmayı da ihmal etmez. İş Bankası Bilgi İşlem bölümünde staj yapan Hepvar, AIESEC Öğrenci Değişim Programları ile ilk yurtdışı deneyimini edinir. Polonya’da 6 haftalık bir staj programı. Hepvar anlatıyor: “Hayatımda ilk defa uçağa bindim, ilk defa yurtdışına çıktım. Stajyer olduğum için para da kazanıyordum. Polonya’yı, Çekoslavakya’yı gezdim, oraları çok sevdim. 30-35 kişilik AIESEC grubu, uluslararasıydı. ‘Bende yüksek lisansımı yurtdışında yapayım’ fikri, ilk kez orada oluştu. Sadece İngilizce konuşup, anlaşmak ve yaşamak başlangıçta zor geliyor, sonra alışıyorsunuz.”
Ankara’dan, İstanbul’a ve ABD’ye: Üniversite mezuniyetinin ardından 1992’de Unilever Grup Şirketi olan Lever Temizlik Maddeleri A.Ş.’de Bilgi Sistemleri Analisti olarak işe başlar, İstanbul’a yerleşir. 1994 yılının Aralık ayında askerlik için ayrıldığında şirketin Bilgi İşlem Bölümü’nde Sistem Geliştirme Müdürü’dür. Askerlik dönüşü 1996’da Unilever’de tekrar işe başlar, önce Promosyon Malzemeleri Satın Alma Müdürü sonra Paketleme Malzemeleri Satın Alma Müdürü olur. 1997’de, Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’e başvuran Hepvar, bursla ABD’ye gider.
Kampüsü San Francisco şehrinde bulunan, Çiçek Çocukları hareketinin çıktığı yer olan Berkeley, yaşam stili, dünyaya bakışıyla bambaşka bir yerdir, daha özgürlükçüdür, Hepvar, ilk 6 ay ‘Ben ne yaptım?’ diye düşünür, sonrasında bu farkı içselleştirerek kendini daha yakın hisseder. 1999’da, U.C. Berkeley, Haas School of Business’dan M.B.A dereceleri alır. Aynı yıl, Ernst & Young Şirketi’nin San Francisco ofisinde Tedarik Zinciri Strateji Danışmanlığı bölümünde Kıdemli Danışman , eşi de çok iyi bir startup’ın kurucularından biri olur. Şirketin hisseleri zamanla çok kazandırır ancak 2000’de startup hisse kriziyle tüm şirketlerin değerinin bir gecede kaybolması oldukça çarpıcıdır. Hepvar, hesaplı risk almayı bilmenin önemini bu deneyimle öğrenir. 2000’de Boston merkezli C-bridge Solutions şirketinin Tedarik Zinciri Strateji Bölümü’nde Yönetici’dir. Motorola’nın cep telefonu bölümüne üretim, tasarlama ve tedarik zinciri alanında danışmanlık hizmeti veren Hepvar, C-bridge’in Londra ofisinin açılış çalışmalarında görevlendirilir. 5 aylık Londra deneyimi, öğreticidir. Anglosakson iş yapış kültürü de, Londra’daki kültürel yaşam da ABD’den oldukça farklıdır. Müzeler, konserler, tiyatrolar… Hepvar için Londra günleri çok keyifli geçer, sonrasında tekrar ABD’ye döner ve aynı şirkette çalışmaya devam eder. 11 Eylül yaşandığında Şikago’dadır.
Bambaşka bir deneyim; Apple: 2001 yılı sonunda Apple Computer Sipariş ve Stok Yönetimi Bölümü’nde Global Program Müdürü olur. Siparişlerin güncel stoklarla desteklenmesi konularında global projelerin yönetiminde görev alır. “Apple çalışması zor ve çok keyifli bir şirketti” diyen Hepvar’ın geliştirdiği proje, Apple’a ciddi bir kazanç sağlar.
Türkiye’de, 2003’te TNT Lojistik’te (yeni ismiyle Ceva Lojistik) Teknoloji ve Süreçlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak işe başlar, aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Önce kendisini “sudan çıkmış balık” gibi hisseden Hepvar, çabuk uyum sağlar. ABD’de global bir pazarla çalıştıktan, Asya ve Avrupa operasyonlarını yönettikten sonra TNT’de yerel pazara bakmak değişik bir deneyimdir.
Sabancı tecrübesi: 2005’te, Sabancı Holding’e CIO (Chief Information Officer) olarak katılır, Sabancı Grubu bünyesinde Bilgi Teknolojileri fonksiyonunun yönetiminin yeniden yapılanması konusunda CEO ve Grup Başkanlıklarına bağlı çalışır. 2010’da Akçansa Çimento Lojistik, Satınalma ve Alternatif Yakıt İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı’dır. “Sabancı Holding’de skala yönetmeyi öğreniyorsunuz, Apple’da dünya operasyonlarını” sözleriyle iki iş deneyimi arasındaki farkın kariyerine katkısını özetleyen Hepvar, 2013’ten bu yana Olmuksan International Paper (Olmuksan IP) Genel Müdürü. “Olmuksan olarak oluklu mukavva pazarını neredeyse biz kurduk” diyen Hepvar, Olmuksan’ın 50 yıldır pazar lideri olduğunu söylüyor. Hepvar, OMÜD (Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Üyesi.
Ergun Hepvar, ilk patronu Mehmet Kebapçı’nın hayatındaki önemine de değiniyor: “Hayatımda önemli bir insandır, bana neye, nasıl bakmam gerektiğini, çalışanı sahiplenmeyi, onları yetiştirmek için samimi ve gerçek bir efor sarf etmeyi, belli riskleri göğüslemeyi bilmeyi, iş hayatını öğretti.” “Polonya’daki staj deneyimi, belirsiz durumları yönetmeyi öğrendiğim yer Unilever’in verdiği tecrübe çok değerli. C-bridge’ın Londra ofisi. Hiç bilmediğim bir ortamda şirket kurup, temsil etmek… Apple ise bambaşka; gece saat birde Asya, Avrupa ve Amerikalılar’la telekonferans yapıyordum” sözleriyle hayatının dönüm noktalarını özetleyen Hepvar’ın yaşam mottosu; “Yarını unutmadan bugünü yaşa. Bugünü tamamen yarın için feda etme.”
Her zaman gelişim: Hepvar, başarısının sırrını da paylaşıyor: “Değişik perspektiflere çok meraklıyım, bir resmin yandan ve arka tarafından da nasıl göründüğüne bakarım. Bir başarının üzerine yeni bir başarı eklemeyi seviyorum. Hayatı otomatik pilotta yaşamam. Bana her zaman gelişim lazım. Bir işi kafaya taktığım zaman genelde başarıyorum. 1200’ün üzerinde çalışanımızla 5 bin kişilik bir ekosistem, sizin aldığınız kararlardan direkt olarak etkilenebiliyor. Ciddi bir sorumluluk. İşimizin dinamizmini seviyorum. Herşeyi bilmek zorunda değilsiniz, ekibinize ve insanlara güvenmek zorundasınız. Bu noktada başkalarının aldığı kararların sonuçlarıyla yaşayabiliyor olmanız lazım.”
Hatanın insanın parçası olduğuna inanan Hepvar, hiç hata yapmayan insanın fırsat, yenilik ve riski kaçırdığını düşünüyor. Ancak aynı hatanın sürekli tekrarlanmasında suiistimal bulunduğuna inanıyor. Enerjisi çok yüksek. Ekibindeki insanların hareketli olmasını, inisiyatif almalarını bekliyor. Çok meraklı, sürekli öğrenmek istiyor, risk almaktan çekinmiyor. Hedefe kilitlendiğinde sonuna kadar gidiyor ancak pragmatist de her işte ölümüne ısrarcı olmuyor, hızlı karar alıyor.
Ergun Hepvar’a göre iyi bir CEO’nun belli bir vizyonu olmalı: “Vizyonu uygulatabilecek bir liderliği olmalı. Vizyonuna ve yaptığına değer vermeli. Kendini tamamlayabilecek, stratejisini hayata geçirecebilecek bir ekip oluşturmalı. Şirket sağlıklı bir organizma olmalı.”
Maket yapmayı, onarımı, dalışı seven Hepvar, deniz akvaryumlarına da çok meraklı. Hepvar’ın tutkusu; yelken. Haftada 3 gün yüzüyor, sabahları erkenden 35 dakika, 1.5 kilometre. Güne saat 6:30’da başlıyor. Kıyafet tercihi; casual. Hürriyet, Dünya, The Wall Street Journal, yelken, denizcilik ve oluklu mukavva sektörü ile ilgili dergileri düzenli takip ediyor, kitap ve özellikle roman okumayı seviyor.