banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Fornax Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü Cihan Balaban’ın başarısının sırrı: “Pozitif olmak”

Fornax Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü, Metalurji ve Malzeme Yüksek Mühendisi Cihan Balaban; kendisini güleryüzlü bir insan olarak tanımlıyor. Bunun her alanda faydasını gören Balaban’ın başarısının sırrı, yaşam mottosunda gizli; “Pozitif olmak.”

CEO 01.01.2022, 00:00 29.01.2022, 13:57
19165
Fornax Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü Cihan Balaban’ın başarısının sırrı: “Pozitif olmak”
banner625

İstanbul’da 1981’de Dünya’ya ‘merhaba’ diyen Cihan Balaban, Fenerbahçe Lisesi ve  Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü mezunu (2002). Aynı yıl Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde yüksek lisansa başlar, 2003’te aynı bölümde araştırma görevlisi olur, YTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bünyesindeki Balkan İleri Döküm Araştırma Merkezi’nde çalışmaya başlar. 2005’te doktora eğitimine başlar, 2008’de aldığı kararla özel sektöre geçer. Isıl işlem ağırlıklı olarak endüstriyel fırın sektöründe yaklaşık 10 yıllık deneyiminin ardından 2019’da 3 ortak olarak Fornax Mühendislik ve Yazılım San. Tic. A.Ş.’yi kurar.
Cihan Balaban, öğretmenlerinin kendisine çizdiği vizyonu şu sözlerle aktarıyor: “YTÜ’de araştırma görevlisi olduğum dönemde değerli hocam Prof.Dr. Nilgün Kuşkonmaz ve hem Fakülte Dekanı hem de Merkez’in Müdürü olan rahmetli Prof.Dr. Nihat Kınıkoğlu hem akademik alan da, hem de özel sektörde ilerlememde bana büyük oranda vizyon katmışlardır. Nihat hocamız bize hep, ‘Hepinizin kendi dökümhanesi olacak, hepiniz kendi işinizle uğraşacaksınız’ derdi, öyle bir hayali vardı, dökümhanem olmadı ama, onun kattığı vizyonla endüstriyel fırın sektöründe iyi bir firmanın ortaklarından biri oldum.”

İş ve özel hayatın dengesi: “Güleryüzlü bir insanım. Bununda her alanda faydasını gördüm diyebilirim” sözleriyle kendini tanımlayan Balaban’ın yaşam mottosu; “Pozitif olmak.” Profesyonel hayatta iş ve özel hayatın dengede olması gerektiğine inanıyor: “İşin sürdürülebilirliği açısından yoğun bir tempoyla çalışmanın yanında, çalışmanın asıl gayesi olan ailenize de özel bir vakit ayırabilir olmanız gerekiyor. Günümüzde birçok kurumsal firma çalışanlarının aileleriyle geçirdikleri zamanları artırmaya yönelik çalışmalara başladı. Bizler de mümkün olduğu kadar çalışanlarımızın aileleri ve sevdikleriyle geçirdikleri zamanları artırmaya yönelik çalışmalarda bulunuyoruz.”
Balaban, Pandemi sürecini şirket olarak nasıl yönettiklerini şöyle özetliyor: “Birçok firma gibi Fornax olarak biz de sürecin en başından beri hibrit çalışma modelini benimsedik, müşteri ziyaretlerimizi haftada 2 gün olacak şekilde ayarlamaya çalıştık. İşimizin en büyük kısmı saha çalışmaları olduğundan, burada bilgi birikimimiz ve tecrübemizin çok faydasını gördük. Hem müşterilerimizin hem de kendi personelimizin sağlığını ön planda tutarak mümkün olan en az temasla işlerimizi ilerletebildik.”
Balaban, 2021’in tüm imalatçılar için üretimlerinin arttığı bir yıl olduğunu belirterek, şunları ifade ediyor: “Bu artış bizlerin de özellikle SCADA ve MES çözümlerimizde müşteri sayımızın artmasında etken oldu. Buna karşın 2022 yılı biraz zorlu geçecek gibi duruyor. Bu nedenle kısa vadede paket programlarımızın geliştirilmesine öncelik verip ihracata yönelmek en öncelikli hedeflerimiz arasında.”
Meslek örgütlerinin gücüne inanan, bu nedenle ilk üye olduğu kurumun Metalurji Mühendisleri Odası olduğunu söyleyen Balaban, Odada bir dönem Yönetim Kurulu Üyeliği de yapmış. Firma olarak bir dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığı MISAD’da (Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği) halen Yedek Yönetim Kurulu Üyesi ve EFSİAD (Endüstriyel Fırın Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) Üyesi.
İngilizce ve hayatta kalacak kadar Almanca biliyor. Kendi işi dışında hobi olarak tarımla ilgileniyor. “Çok keyifli bir alan herkese tavsiye ederim” diyen Balaban, iş hayatı nedeniyle Dünya’da çok fazla ülke ve şehri dolaşma imkanı buluyor, mevcut iş kolu nedeniyle Almanya’nın neredeyse tamamını dolaşmış. ABD’ye de iş seyahatleri gerçekleştirmiş, ancak en çok İtalya’nın hemen hemen tüm şehirlerinden her zaman etkileniyor. Sıkı bir KobiEfor okuyucusu, en beğendiği dergiler arasında HBR (Harvard Business Review) Türkiye öne çıkıyor. Hafta içi klasik, haftasonları out-door giyim tarzını tercih ediyor, evli, 10 yaşında bir kız, 3 yaşında bir erkek evlat babası.

Yorumlar (0)