Bulut Bilişim (Cloud) Sistemleri

Bu sayımızda son günlerde gündeme gelen bulut bilişim...
Bulut veya Cloud kelimeleri teknoloji dünyasında son günlerde konuşulan kelimeler arasına girdi. Kavram olarak ‘Bulut’ deyince çok farklı ifadeler ve açıklamalar yeraldığını görüyoruz. Bulut deyince bizler için ne anlama geldiğini sizlerle paylaşıyor olacağım.

Bulut (Cloud) Kavramı
Uygulama ve servislerin fiziki olarak dünyanın herhangi bir yerinde internete bağlı sunucular üzerinden tutulup, internete bağlı herhangi bir cihaz ile bu uygulama ve servislerin çalıştırılmasıdır.
Cloud servisleri ile internete bağlı herhangi bir cihaz ile (bilgisayar, tablet PC, cep telefonu) internetteki bir sunucuya erişiyorsunuz ve işleminizi yapabiliyorsunuz. Dosya resim, ajanda vb. paylaşım gibi işlemler olabilir. İnternetteki herhangi bir sunucu Bulut (Cloud) kavramını getirmektedir. Bu servisi veren şirketlerin sunucuları 7/24 hizmet vermek için dünyanın farklı yerlerinde futbol sahası büyüklüğünde veri merkezlerinde tutulmaktadırlar. Sunucular dünyanın her yerinde hizmet verdiği için Bulut (Cloud) kelimesi kullanılmaktadır. Onun için Bulut (Cloud) deyince, dünyanın herhangi bir yerinden almış olduğumuz internet hizmetleri ve servisleri aklımıza gelmelidir.
Bulut uygulama ve servislerine örnek olarak Google Mail, Apple MobileMe, Ubuntu One, Picasa, Flickr, Google Maps verebiliriz. Bu uygulama ve servislerin hepsi web tabanlı olduğundan kolayca tüm cihazlardan erişilebilmektedir.

Bulut Servisleri
Bulut servisleri 3 farklı şekilde sunulmaktadır. Bu servislerin Türkçe karşılıkları olmadığı için İngilizce karşılıklarını kullanıyor olacağım.

IaaS - Infrastructure (as a Service)

Yalnızca sunucunun donanım, depolama ve ağ bağlantısı olarak sunulduğu modeldir. Servis olarak network ve internet altyapısının sağlandığı ve altyapının hosting firması tarafından yönetildiği modeldir. Fiziki sunucular hosting firması veya müşyeri tarafından sağlanabilir. Müşteri uygulamalar aracılığıyla fiziki sunucunun üzerinde çalışan işletim sisteminin yönetiminden sorumludur.

PaaS - Platform (as a Service)

Müşteri olarak yalnızca uygulama ve verilerin yönetildiği modeldir. Bunun dışındaki tüm hizmetler çalışma zamanı ile ağ bağlantısı dahil her şey platform satıcısı tarafından sağlanmakta ve yönetilmektedir.

SaaS - Software (as a Service)

Müşteri olarak yalnızca kullanıcı adı ve şifresi olarak sunulan hizmettir. Uygulamalar ve bunların tutulduğu bilgiler dahil her şey satıcı tarafından sağlanmaktadır. Ücretsiz uygulamalara Facebook, Gmail, Hotmail gibi örnekler verebiliriz.