‘BOLU Gelincik Hanımeli’ markası doğdu
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, ülkemizde kadın istihdamı, kooperatifçilik ve kırsal kalkınma gibi alanlarda iyi uygulama örneği olarak gösterilen ve 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Bolu S.S. Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin, ‘Kadının Emeği Birliğin Temeli’ projesini anlattı.
2009 yılında kurulan MARKA, 11. Kalkınma Planı ve 2014-2023 döneminde uygulanan Doğu Marmara Bölge Planı’nda belirlenen hedef ve öncelikler çerçevesinde bölgesel kalkınma sürecinin katalizör kurumu olarak faaliyetlerine devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz dönemde uygulama süreci devam eden gerek ulusal gerekse bölgesel kalkınma planları, nitelikli insan ve rekabetçi üretim eksenlerinde kadın istihdamının artırılmasını, kooperatifçiliğin desteklenerek yaygınlaştırılmasını ve özellikle coğrafi işaretli yöresel ürünlerin markalaştırılmasını ulaşılması gereken hedef ve öncelikler olarak belirlemiştir.
Bolu Abant, Gölcük, Yedigöller ve Kartalkaya gibi uluslararası doğa ve kış turizmi markaları ile turizm sektörünün önde gelen kentleri arasında yer almaktadır. 2021 yılında Bolu’ya gelen ziyaretçi sayısı 2.1 milyon kişiyi geçmiştir. Bolu sadece doğa ve kış turizmi markaları ile değil yöresel ürünlerin markalaşması çalışmalarıyla da ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda Ajansımızın uyguladığı programlar ile desteklenen çalışmalar neticesinde coğrafi işaretle tescillenen yöresel ürün sayısı 22’ye ulaşmıştır. Tescilli yöresel ürünlerin 13 tanesinde MARKA’nın başvuru dosyalarının hazırlanması için danışmanlık hizmeti sağlanmasına yönelik teknik destek programından yararlanılmıştır. Bununla beraber yöresel ürünlerin markalaştırılması coğrafi işaret tescili ile nihayete eren bir süreç değildir. Bilakis markalaşma sürecinin standart ve seri üretim, sertifikasyon, reklam ve promosyon gibi temel aşamaları tescil işleminden sonra başlamaktadır.
17 Şubat 2020 tarihinde 7 kadın paydaşımızın girişimi ile Bolu Merkez ilçeye bağlı Demirciler köyünde kurulan Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aynı yıl 1.370.000 TL bütçeli Kadının Emeği Birliğin Temeli projesi ile SOGEP programına müracaat etmiştir. Proje başvurusu ulusal ve bölgesel kalkınma planlarında belirlenen hedeflere ulaşmada sağlayacağı katkılar dikkate alınarak onaylanmış ve proje 1.2 milyon TL tutarında hibe destek almaya hak kazanmıştır. 2020 yılının Ekim ayında başlanan proje kapsamında Demirciler köyünde atıl durumda bulunan okul binası restore edilerek kır restoranına dönüştürülmekte, uygulama seraları ve lavanta bahçeleri kurulmaktadır.
Demirciler ve civar köylerde yaşayan kadınlarımıza etkili sunum ve pazarlama teknikleri, girişimcilik, hijyen, kooperatifçiliği geliştirme ve seracılık gibi konularda eğitimler verilmiştir. Kooperatifin ‘‘BOLU Gelincik Hanımeli’’ markası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Hâlihazır durumda kooperatif tarafından üretilen Bolu Keşi, Bolu Kızılcık Tarhanası ve Göynük Bombay Fasulyesi gibi yöresel ürünler coğrafi işaret belgesi ile tescil edilmiştir. Alıç sirkesi, Dağ Çileği ve Iza Bulguru gibi ürünlerin coğrafi işaret süreci ise devam etmektedir. Kooperatif tarafından geleneksel yöntemlerle imal edilen ürün skalası yaklaşık 30 farklı çeşitten oluşmaktadır. Yöresel ürünlerin imalat süreci HACCP ve ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi belgeleri sertifikalandırılmıştır. Yine proje kapsamında https://gelincikhanimeli.com/ adresinde web sitesi kurulmuş ve e-ticaret sektörünün hacim açısından en büyük platformlarına üyelik işlemi tamamlanmıştır. Çevrimiçi platformların yanı sıra Merkez ilçede ve TEM otoyolu üzerinde bulunan AVM ve dinlenme tesislerinde açılan satış ofisi ve stantlar aracılığıyla perakende satış faaliyetleri desteklenmektedir. Sonuç olarak proje kapsamında yürütülen faaliyetlerle 7 kadın girişimcinin kurduğu Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin üye sayısı günümüz itibariyle 47’ye ulaşmıştır ve kooperatif 4 kadınımıza sürekli istihdam sağlamaktadır.