Başarı Disiplin İster
Sporcuları ve özellikle uluslararası alanlarda başarı gösteren ve sporculuğu bir yaşam biçimi olarak kabul etmiş sporcuları merak eder misiniz? Onlar kimdir? Ne yaparlar? Nasıl anrenman yaparlar? Neleri yaşamlarının merkezine alır ve her gün sıkı bir disiplin içerisinde çalışırken nelerden kaçınır ve uzak durmaya çalışırlar? İç dünyaları, başarıya ve başarısızlıklara olan tavırları nasıldır diye hiç düşündünüz mü?
Eğer yakınlarınızda, ailenizde sporcu yoksa veya siz bir elit sporcu değilseniz onları anlamak ve onları anlatmak ayrı bir çaba ister.
İsterseniz elit düzeyde hem oyunculuk, hem de antrenörlük yapmış biri olmanın yanı sıra bir spor bilimcisi, mentor olarak uluslararası alanda yarışan ve birçok spor dalı ve takımda yer almış birisi olarak sizlere hayat, sporculuk, sporcu ruhu, başarı, ekip ruhu ne, bilgilerimi paylaşmak istiyorum.
Sporcular çok özel ve farklı bireylerdir. Genetik yapılarının yanı sıra kişilik ve karakter özellikleri de kendine özgüdür. Dinamik, kocaman tutkuları ve hayalleri olan ve sürekli daha iyinin peşindeki sıra dışı insanlardır. Yaptıkları sporla özdeşleşirler adeta. Daha iyiye ve mükemmele ulaşmak için sürekli arayış halindedirler. Gözlerini, kulaklarını, duygularını ve zihinlerini ve tüm kaynaklarını hayallerine ulaşmak için olağanüstü şekilde kullanırlar. Onlar kendi bedenlerini mükemmel bir enstrüman olarak görür ve bedenlerini, hız, güç, dayanıklılık, esneklik, kıvraklık ve estetik olarak ileri düzeyde performans göstermek için hazırlarlar.
Sporcuların beyinleri de farklı çalışır. Cesaret, soğukkanlılık, pes etmemek, hızlı karar verebilmek, yardımlaşmak, başkası için mücadele etmek, bıkmadan usanmadan geceyi gündüze katarak çalışmak rutin işlerinin başında gelir.
Antrenman bilimi de antrenmanı sporcuları yarışmalara hazırlamak için yapılan, psikolojik, fizik, kondisyon ve teknik çalışmaların bütünü olarak kabul eder. Yani sporcu kendi spor branşına özgü, teknik becerileri en üst düzeyde yapmak için çalışırken aynı zamanda kondisyon, yani güç, dayanıklılık, sürat, hız gibi çalışmalar yaparak kendi spor branşına özgü becerileri kazanmak zorundadırlar.
Bu çalışmaların yanı sıra psikolojik performans danışmanları (mentor) ile psikolojik becerileri geliştiren çalışmalar yaparak zihinsel yönden de mükemmel hale gelene kadar çalışmak zorundadırlar.
Spordan iş dünyasına veya hayatın kendisine geçersek, insan ne ve kim olursa olsun başarı için kendini, kendinin en iyi haline getirmek zorundadır ve bu da bir zorunluluktur. Öğrenme ve gelişme yolculuğu uzundur ve o kadar da önemlidir. İnsanın başarılı olması için sporcu olmasına gerek yok belki ama sporcu gibi çalışmak ve kendini işine odaklamak zorunlu bir olgudur.
Başarılarınızın daim olması dileklerimle.