Baş Ağrınızı Önemseyin: 7’den 77’ye Baş Ağrıları

MedAmerikan Tıp Merkezi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Demet Yandım Kuşçu ile “baş ağrısı” üzerine konuştuk.Baş ağrısı, toplumda çok sık olarak karşılaşılan ve nörolojik hastalıklar dışında birçok sistemik hastalığın da habercisi olabilecek bir yakınmadır. Baş ağrısı sıklığı toplumda yüzde 90’lara ulaşmaktadır.

Kaç çeşit baş ağrısı vardır?
Uluslararası Baş Ağrısı Derneği, baş ağrılarını 14 ana grup ve birçok alt grup olarak sınıflandırmıştır. Başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan, doğrudan baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan ağrılar, primer baş ağrılarıdır. Bunların büyük çoğunluğu migren ve gerilim tipi, daha az sıklıkla da trigemino-otonomik denilen küme tipi ve benzeri baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise %10 oranında görülen, belli bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan ağrılardır. Beyin damar hastalıkları (kanama, damar tıkanıklığı), sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, travma, baş-boyun damar hastalıkları, göz hastalıkları, enfeksiyonlar, sinüzit ve menenjit gibi hastalıklara eşlik edebilir.

Migren nedir? Belirtileri nelerdir?
Migren genellikle 20-40 yaş arasında ortaya çıkan, 4-72 saat süren ve tekrarlayan baş ağrısı ataklarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla görülür. Genelde ağrı başın tek tarafında (bazen enseden veya tüm başı tutacak şekilde), zonklayıcı özellikte, orta veya şiddetli tarzdadır. Bulantı, kusma olabilir. Işıktan, sesten ve kokudan rahatsız olma sıklıkla eşlik eder. Baş hareketleri ve fiziksel aktiviteyle ağrı artar. Bazen ağrı öncesi veya ağrıyla beraber kısa süreli, geçici görme bozuklukları, duysal yakınmalar ve başka kısmi nörolojik bulgular auralı tipinde olabilir. 45-50 yaşlarından sonra migrenin ciddi şekilde azaldığı görülmektedir.

Migren çocuklarda görülür mü?
Tüm migrenlilerin %10-15 kadarında hastalık çocukluk çağında başlar. Migrenin çocukluk çağında görülme oranı ise %3-5 civarındadır. Bu oran ilkokul çağında %10 iken, ergenlik sonrası %15’lerin üstüne çıkar. Kısa süreli baş ağrısı ve baş dönmelerinin çocuklukta nöbet ile karışabileceği de akılda tutulmalıdır.

İleri yaşlarda görülen baş ağrıları hangileridir? Tehlikeli midir?
İleri yaşlarda başlayan baş ağrılarında öncelikle altta yatan bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır. Migren yaşla birlikte azalma gösteren bir hastalıktır ve ileri yaşlarda başlama oranı çok düşüktür. Özellikle ileri yaşta başlayan ve baş ağrısı nedeni olabilen hastalıklardan “temporal arterit” denilen özel bir damar enflamasyonuna bağlı baş ağrısı ve gece uykuda gelen “hipnik” baş ağrıları bu yaş grubunda akla gelmelidir. 50 yaş üzerindeki bir hastada yeni ortaya çıkan baş ağrıları varsa, mutlaka doktora danışılmalıdır.

Baş ağrısı ne zaman uyarıcı olmalıdır?
10 yaş altı veya 50 yaş üstünde ilk kez ortaya çıkan baş ağrısı varsa,
- Ani başlayan çok şiddetli baş ağrısı varsa,
- Ağrı sürekli ve artan şiddette ise,
- Varolan ağrıların sıklığı ve şiddeti artıyorsa veya şekil değiştiriyorsa,
- Pozisyonel baş ağrısı yani sadece yatınca veya kalkınca ağrı varsa,
- Tek/iki taraflı, tedaviye cevapsız, devamlı ağrı varsa,
- Travma sonrası başlayan ağrılar varsa,
- Kan sulandırıcı kullananlarda yeni başlayan baş ağrısı varsa, bu ağrılar uyarıcı olmalıdır.