banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir;

Sakarya, ülkede inovasyon ve teknoloji liderlerinden biri olmayı hedefliyor

AYIN KONUĞU 01.04.2020, 08:00 28.04.2020, 10:06
16138
Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir;
banner625

İhracatın ithalatı karşılama oranıyla 1. sırada yer alan, otomotiv sektörünün lokomotiflerinden Sakarya, 156 ülkeye yaklaşık 3 milyar dolar ihracat yapıyor.  Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, “Sakarya’nın inovasyon ve teknoloji liderliğinde ülke genelinde üst sıralarda yer alması hedeflenmelidir” diyor.  Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya’daki kurum/kuruluşların birlikte hareket ederek, sanayi alanında önceliklerin belirlenmesi ve bu doğrultuda gelen yatırımların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, ilin gelecek vizyonunu şu sözlerle çiziyor: “OSB’ler, KSS’ler ve Endüstri Bölgeleri ile şehre değer katacak, ileri teknoloji kullanan yatırımlar Sakarya’ya çekilmelidir. Sakarya’da sanayi ve üniversite işbirliği en üst noktaya taşınmalı, inovasyon ve teknoloji liderliği konularında ülke genelinde üst sıralarda yer alması hedeflenmelidir. Sakarya ili topraklarının yarıya yakın bir bölümü tarıma elverişli durumdadır. Tarımda ileri teknoloji kullanan uygulamalara geçmek, verimliliği ve üretimi arttıracaktır. Sakarya’yı merkez haline getirecek yeşil hayvancılık OSB’lerinin kurulması beklenmektedir.
Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Limanı Demiryolu Bağlantısı Hattı ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin faaliyete geçmesiyle Sakarya lojistik anlamda bölgesel ve ulusal ölçekte önemli avantajlar elde edecektir. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi ve Karasu Limanı faaliyete geçmiştir. Ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapılması öngörülen hat, batıdan Ankara-İstanbul demiryolu hattına, doğudan ise Zonguldak-Çankırı-Kayseri demiryolu hattına bağlanacaktır. Böylece söz konusu limanlardan ve fabrikalardan çıkan yükler, demiryolu ile Türkiye’nin dört bir yanına taşınabilecektir. Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi’nin hizmete girmesinin ardından Marmara bölgesindeki limanlardaki yoğunluğun bir kısmının Batı Karadeniz limanlarına kaydırılması da planlanmaktadır.”
156 ülkeye yaklaşık 3 milyar dolar ihracat: Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, ekonomisi; tarım (yüzde 17), sanayi (yüz de 24) ve hizmet (yüzde 59) sektörüne dayanan, demiryolu, karayolu ve Karasu Limanı üzerinden ülkenin en önemli şehirlerine ve limanlara oldukça yakın bir mesafede yer alan Sakarya’nın iklim ve tabiat şartlarının da elverişli olması sebebiyle hem tarım hem de sanayi yatırımları için oldukça elverişli bir konumda yer aldığını söylüyor. Nayir, ilin ekonomi profilini şöyle özetliyor: “İller sıralamasında; 2019 yılı ihracatımız 5.267.999.000 dolar ile 7., ithalatımız 2.972.341.000 dolar ile 8. ve dış ticaret hacmi 8.240.340.000 dolar ile 7. sıradadır. 2019 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 177’dir. Dış ticaret hacmi yüksek iller arasında ihracatın ithalatı karşılama oranı bakımından 1. sıradadır. Türkiye’nin otomotiv sektöründe lokomotif illeri arasında yer alan şehrimiz 156 ülkeye yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Otomotiv sanayinin yanı sıra ilimizde kanatlı hayvancılık, makine imalatı, dış mekân süs bitkiciliği, raylı sistemler, savunma sanayi, ambalajlı içme suyu ve orman ürünleri sektörleri önde gelen ve ihracatımıza katkı sağlayan sektörlerdir. 2019 yılı itibariyle Sanayi Sicil Bilgi sistemine kayıtlı firma sayısı 1.455, bu firmalarda çalışan sayısı 76.657.”
Vali Nayir, Sakarya’nın coğrafi konum, ulaşım olanakları, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinde, ekonomideki payı ve uygun yatırım koşullarıyla Türkiye’nin önemli illerinden biri olduğunu vurguluyor: “Ulaşım akslarında yer alması, karayolu, deniz ve demiryolu ağına sahip olması, önemli merkezlere ve pazarlara yakınlığı, tarım ve sanayinin birlikte gelişme potansiyelinin olması, sanayi altyapısının güçlü olması, meslek liseleri ve üniversiteleriyle iyi bir eğitim altyapısına, yetişmiş nitelikli işgücüne sahip olması, uygun iklim şartları, ucuz arazi varlığı dolayısı ile yatırımcılar açısından caziptir. Otomotiv ve metal, savunma sanayi, raylı sistemler, makine, gıda vs. sektörlerinde yatırımcıyı çağırmaktadır. Asıl hedefimiz bu dallarda yüksek teknoloji kullanan firmaların ilimizi tercih etmeleridir. Kamu ve özel yatırımlarla birlikte sürekli büyüme trendine sahip Sakarya, son yıllarda sayısı artan OSB’leri ve büyük ölçekli yatırımlarla yeni iş imkânlarını da ilimizin değerli çalışanlarına da sunmaktadır. Kocaeli ile sınır olması ve hatta doğal bir sınırının bulunmaması, Sakarya’da yaşayan insanlar için iş imkânlarını genişletmekte ve bu durum işgücü istatistiklerine de olumlu yansımaktadır. İlimizde işgücü piyasalarını canlandırmaya yönelik aktif istihdam politikaları uygulanmaktadır. Şehrimizin doğal güzellikleri bizim en büyük zenginliğimizdir.”
Sakarya, İstanbul ve civar illerden büyük bir sanayi göçü alıyor. Bu nedenle ilde yeni OSB’lerin kurulma çalışmalarına hız verdiklerini aktaran Vali Nayir, Sakarya’da; Sakarya 1. OSB, Sakarya 2. OSB, Sakarya 3. OSB, Karasu OSB, Ferizli OSB, Kaynarca Mobilya İhtisas OSB, Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB, Ferizli Otomotiv ve Metal İhtisas OSB olmak üzere toplam 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunduğunu, ihracat yapan firmaların çoğunun OSB’lerde üretim yaptığını vurguluyor ve ildeki kalkınma temelli projelere ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:
“Tüzel kişiliği onaylanan Ferizli Otomotiv ve Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma çalışmalarına başlanacaktır. Yaklaşık 300’e yakın firma faaliyet gösterecektir. 15.000 istihdamın olması planlanmaktadır. OSB tam kapasiteyle faaliyete başladığında, 1 milyar dolar ihracat hedeflenmektedir. OSB’de yer alması planlanan sanayi kuruluşlarının büyük bir çoğunluğu ihracata yönelik ürünler üretip, ülke ve şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacaktır. OSB’de otomotiv ve otomotiv yan sanayi, metal ve metal yan sanayi, paslanmaz çelik ve döküm imalatı, alüminyum profil, boru ve profil imalatı, bisiklet ve motosiklet imalatı ve yedek parça, metal ürünlerinden imal edilecek eşya, makine, elektrikli ve elektronik ürünler üreten firmalar yer alacak.
TÜVASAŞ, ilk Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti tasarım çalışmalarına devam etmekte, Milli Tren’i yerli imkanlarla imal etmeye hazırlanmaktadır. TÜVASAŞ’ta üretilen Milli Tren alüminyum gövdeli olarak tasarlanmakta, bu özellikte bir ilk olmayı hedeflemektedir. Yüksek konfor özellikleri taşıyan 160 km/s hıza sahip 5 araçlı set, şehirlerarası seyahate uygun olarak tasarlanmaktadır. 2023 yılından itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilmesi hedeflenen Milli Elektrikli Tren Seti, TSI standartlarında tasarlanmaktadır ve hızı 160 km/s’den 200 km/s’e çıkarılmıştır.
Raylı sistemler kümelenme faaliyetlerimizin olduğu bir alandır. Günümüzün ve geleceğin muharebe koşullarına cevap verme vizyonuyla geliştirilen savunma sanayine araç ve gereçler de ilimizde üretilmeye çalışılmaktadır. Savunma sanayisinde de ilimiz iyi durumdadır (Milli Tank, Zırhlı Muharebe Araçları, Fırtına Obüsleri).
5 OSB’mizde (Sakarya 1. OSB, Sakarya 2. OSB, Sakarya 3. OSB, Ferizli OSB, Kaynarca Mobilya İhtisas OSB) üretim faaliyetleri devam etmektedir. Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB alanı içerisinde bir kısım taşınmaz malikleri tarafından açılan davalar takip edilmektedir. Davanın sonuçlanması sonrası kamulaştırma çalışmalarına başlanacaktır. Geyve Gıda İhtisas OSB yer seçim çalışmaları devam etmektedir. Söğütlü Karma OSB’nin yer seçim çalışması tamamlandı, mahkeme süreci devam etmektedir. Sakarya 2. OSB’de 197 hektar, Kaynarca Mobilya İhtisas OSB’de 13 hektar genişleme alanlarının yer seçim çalışmaları tamamlanmıştır. İlimizdeki OSB’lerin kuruluşlarından itibaren tüm süreçlerde sanayicimizin yanında oluyoruz. Kuruluş süreçlerinde yaşanan sıkıntılarda gerek ilde ve gerekse Bakanlıklar nezdinde görüşerek, bu süreçlerin hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlıyoruz. OSB’lerimizde; Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerimizin sayısını artırmak, katmadeğeri yüksek, yenilikçi ve ileri teknoloji ürünler üreten firma sayımızı artırmak amacıyla sanayicilerimizi bilgilendiriyoruz. Yan sanayi firmalarının düzenli üretim alanlarına kavuşması amacıyla; Başkanlığımda mevcut sanayi sitelerinin durumuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılarak Bakanlığımıza gönderilmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca;  Dörtyol Çevre Sanayi Çarşıları Küçük Sanayi Sitesi projemiz, ‘216 işyeri, yüzde 60 kredi, altyapı karakteristiği’ ile yatırım programına alınmıştır. 2019 yılı içinde inşaat çalışmalarına başlandı, devam etmektedir. ASEM Küçük Sanayi Sitesi’ndeki mobilyacıların şehir dışına taşınmasına ilişkin proje çalışmalarımız devam etmektedir.”
Vali Nayir, “Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji üreten, araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, özgün ve estetik değerlere sahip, mesleki açıdan yetkin toplumsal değerlere saygılı bireyler yetiştirmektedir. Üniversitemiz mezunları Sakarya şehrindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla hem yeni firmalar kurarak hem de mevcut şirketlerin yeniden yapılandırılmasını sağlayarak kentin nitelikli insan kaynağına ve ekonomisine doğrudan katkı sağlamaktadır” diyor ve ekliyor: “Başkanlığımda kurulan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu tarafından yapılan çalışmalarla; ilimizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin artırılması sağlanmıştır. 2 yıl içinde 6 olan Ar-Ge Merkezi sayımız 23’e ve Tasarım Merkezi sayımız 4’e çıkarılmıştır. Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerimiz arasında sinerjinin artırılması ve ortak proje yapma kültürünün artırılması amacıyla; toplantılar organize edilmiştir.  Ayrıca Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İletişim Platformu oluşturulmuştur. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından ‘Doğu Marmara KOBİ’lerinin İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi’ amacıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir. İlimizdeki birçok firmaya bu anlamda mentörlük yapılmıştır. 2019 yılında ise Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarda ‘Ikinci Bölge’ kategorisinde Türkiye 1.’si olduk. Vizyonumuz; ilimizdeki Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerimizin sayısını artırmak, katmadeğeri yüksek, yenilikçi ve ileri teknoloji ürünler üreten firma sayımızı artırmaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diye konuşuyor.
Sakarya turizmde önemli bir potansiyele sahip: Vali Nayir, Sakarya’nın kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahip olduğuna da dikkat çekiyor: “İl’de Taraklı Evleri gibi zengin kültürel değerler yanında orman, yayla, göl, deniz ve kaplıca gibi doğa turizmi olanakları da vardır. Ayrıca, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşleri ve eko-turizm gibi alternatif turizm olanakları ve turistik hizmet altyapısı mevcuttur. Hızlı kalkınması ve gelişmesiyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olan Adapazarı, doğal güzellikleri ve yöresel kültürünün zenginliğiyle de dikkat çekmektedir. Denizi, kumsalları, gölleri, nehirleri, yaylaları, kaplıcaları yanında Taraklı ve Geyve gibi Osmanlı dönemi yerleşim yerlerindeki geleneksel yaşantısıyla Bizans ve Osmanlı dönemi tarihi eserleriyle ülkemizin görülmeye değer cennet köşelerinden biridir. Batı Karadeniz Bölgesi ve Doğu Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Sakarya kara yolu ve demiryolu ile ulaşıma elverişli ve aynı zamanda da denize kıyısı bulunan az sayıdaki ilden birisidir.”

Yorumlar (0)