Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla şekilleniyor: Gaziantep çağ atlayacak
Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’in önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla çağ atlayacağını söylüyor. 2022’de toplam 21 milyar TL’yi bulan 498 projeye imza atacak Gaziantep’in kalkınmasını ivmelendirecek projelerin başında; Hassa Dörtyol Projesi, eğitim, tarım ve sağlık yatırımları, GAZİRAY ve iki yeni İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi) geliyor.
Gaziantep Valisi Davut Gül, “Gaziantep dünyanın neredeyse tamamıyla ticaret bağlantıları olan bölgesinin ekonomik çekim merkezi konumunda müteşebbis ruha sahip ciddi özel sektör yatırımları ile ülkemizin büyüme, ihracat ve istihdam yaratma gücünün lokomotif illerindendir” diyor. Gaziantep’te makine halısından ipliğe, kadın-erkek ayakkabı ve ara mamullerinden kumaşa, ambalaj ve poşet çantadan şekerlemeye, bakliyat ve kuruyemişten makarna ve una kadar birçok ürünün imalat sanayide üretildiğini ve ihraç edildiğini aktaran Vali Davut Gül, üretimden net satışlara göre ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun 29’u, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşunun 38’inin ilde faaliyet gösterdiğini, bununla birlikte ilin Türkiye ihracat sıralamasında 5. sırada yer aldığını belirtiyor.
Kamu yatırımlarının özel sektörün ihtiyaç duyduğu altyapıyı ve iş ortamını hazırlaması nedeniyle rekabet gücü ve ihracatı olumlu etkileyen temel belirleyicisi olduğunu kaydeden Vali Gül, “İlimizin ulusal ve uluslararası ticaret ağlarına erişiminin sağlanması amacıyla önemli projeler hayata geçirilmektedir. Bilindiği üzere yeni havalimanımızı Mart ayında hizmete açtık, Bahçe Nurdağı/ Nurdağı Başpınar demiryolu hatları ile hızlı tren altyapısı sağlanacaktır. İlimizde Amanoslar Tüneli adıyla bilinen Hassa Dörtyol projesi ile OSB İskenderun ve Mersin limanlarına bağlantısını sağlayacak yol projeleri tamamlandığında ihracatta yeni bir ivme kazanılacaktır” diye konuşuyor.
Pek çok manada topyekün sağlanabilen bir değişim olan kalkınmanın birçok sektörde koordineli çalışmalarla mümkün olabildiğini vurgulayan Vali Gül, “Gaziantep’te özel sektör yatırımları ile kamu yatırımlarına yakından baktığımızda yatırımların amaçları bakımından yaşam kalitesinin artmasının ve insan kaynaklarının geliştirilmesinin ana amaç edinmiş bir kamu yatırımcılığıyla büyüme, ihracat, rekabetçilik ve istihdam oluşturmayı hedefleyen özel sektör yatırımlarının ilimizde bir görev paylaşımı yaptıkları görülmektedir” açıklamasını yapıyor.
Vali Gül, önümüzdeki dönem şehrin kalkınmasına yönelik yatırımları ise şöyle özetliyor:
• Bu yıl ilimizde 140’ın üzerinde okul projemiz var. Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan ve yapımı devam eden okullar bittiğinde İlimize toplamda 6000’in üzerinde derslik yapılmış olacak. Bu yatırımlar ile eğitimde ortaya çıkan altyapı sorunlarını çözmüş olacağız.
• Zirai sulamada Kayacık sulamasında ve Kılavuzlu 3 ve 4. Kısım’da çalışıyoruz iki projemiz ile toplam 32 bin hektar alanı sulamayı amaçlıyoruz.
• Gaziantep Üniversitesi Çocuk Hastanesi tamamlandı ve hizmete alındı, Nizip ilçemizde 400 yataklı devlet hastanesini 2023’te tamamlamayı planlıyoruz, 1.850 yataklı Şehir Hastanesi, 300 yataklı 25 Aralık Devlet Hastanesi ve Beylerbeyi bölgesinde önümüzdeki dönemde yapımına başlanacak 500 yataklı devlet hastanesi de tamamlandığında sağlık alanında önemli bir atılım gerçekleşmiş olacak.
• Enerji iletim altyapımızı yeniliyoruz. Öğrenci yurtlarımız kütüphane ve kültür merkezi projelerimiz, hızlı tren ve GAZİRAY hızla tamamlanma aşamasına geldiler iki yeni ihtisas OSB işimiz devam ediyor. Özetle Gaziantep önümüzdeki dönemde bu yatırımlarla çağ atlayacak diyebiliriz.
• 2022 yılı programında halihazırda toplam bütçe büyüklüğü 21 milyar TL’yi bulan 498 projemiz bulunuyor. Bakanlıklarımız tarafından sağlanan bütçe ile pek çok farklı sektörde çalışıyoruz. Sosyal tesis de yapıyoruz, hızlı tren de, okullar yapıyoruz, milyonlarca ağaç ekiyoruz ama şehrin gündelik hayatını en yakından etkileyecek üzerinde önemle durduğumuz iki dev projemiz var.
• Bunlardan bir tanesi Sağlık Bakanlığımız tarafından finanse edilen Gaziantep Şehir Hastanesi. Hastaneyi 2023 içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu proje ile komşu iller hatta komşu ülkelerden sağlık hizmeti almak üzere ilimize bir ilgi oluşacağını düşünüyoruz.
• Diğer önemli projemiz Ulaştırma Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen ve İlimizde Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen GAZİRAY Projesi ile şehir içi ulaşımda ciddi bir rahatlama sağlayacağız. Haziran ayında deneme sürüşleri başlıyor. Yıl bitmeden hizmete açmak için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. GAZİRAY günde 100.000’in üzerinde yolcuya hızlı ve konforlu ulaşım hizmeti sunduğu gibi trafikteki servis aracı sayısını azaltarak şehrimizin hava kalitesine dahi olumlu etki edecek.”
Gaziantep’e iki yeni İhtisas OSB
Gaziantep’in 2 kamu 2 vakıf olmak üzere 4 üniversite ve Gaziantep Üniversitesi içinde bir teknoparka evsahipliği yaptığını, 5 Bölge’den oluşan Gaziantep OSB ile ilde toplam 9 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunduğunu ifade eden Vali Davut Gül, şu bilgileri veriyor: “Kuruluş çalışmaları devam eden Polateli-Şahinbey İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 1.303 hektar alanda olup, 300 hektarlık kısmı yatırım programına alındı. Bu projede bugüne kadar 1.867 firma, bütün arazi miktarı olan 1.303 hektarın 21 katına tekabül eden miktarda (28.000 hektar) arsa talep etti. İlimizin yatırımcılar için nasıl bir cazibe merkezi olduğunu göstermesi açısından bu örnek çok önemlidir diye düşünüyorum. Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nce tüzel kişiliğinin tescili yapılan Gaziantep Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile sektörün ciddi bir atılım yakalaması amaçlanıyor. Halihazırda İlimizde 875 imalatçı faaliyet gösteriyor ve 10.000’in üzerinde istihdam sağlanıyor.”
“Gaziantep önemli bir üretici güce evsahipliği yapıyor”
Müteşebbis zeka ve paydaşlar arası ortak akılla davranan pozitif atmosfer: KOSGEB veri tabanında kayıtlı 24.782 işletme, Sanayi Sicile kayıtlı 4.230 firma olduğunu anlatan Vali Gül, OSB’lerde 250 bini aşan istihdamla Gaziantep’in önemli bir üretici güce evsahipliği yaptığının altını çiziyor: “İlimiz çok ciddi müteşebbis zekaya ve tüm paydaşlar arasında ortak akılla davranan pozitif atmosfere sahip bir şehir. Kamu, özel sektör yatırımlarına alt yapı oluşturma ve ulaşım erişim imkanları hazırlama konusunda önemli projeleri hayata geçiriyor. Bunun yanı sıra Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi gibi KOBİ’ler arasında, endüstriyel tasarım ve ürün geliştirme konularında hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl 10.298 kişi verilen teşviklerle istihdam edilirken 13.3 milyon TL teşvik de bu istihdam sonucunda İlimize verilmiş durumda.”