“Ar-Ge Reform Paketi” geçtiğimiz günlerde sayın Başbakan tarafından TÜBİTAK’ta düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı.
Yasa tasarısı şu sıralarda Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülüyor.
Tasarı buradan Plan, Bütçe Komisyonu’na, oradan da Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Fikri Işık, reform paketinin gerekçelerini ve hazırlık sürecini şu sözleriyle anlatıyor:
“Reform paketiyle Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirme yönünde çok kapsamlı eylemleri hayata geçireceğiz.
Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin kamu, üniversiteler, reel sektör firmaları, teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve araştırma altyapılarının bulunduğu çok geniş bir alanı kapsadığına dikkat çekmek isterim.
En önemlisi, bu ekosistemde, öğrenci, akademisyen, çalışan veya girişimci olarak insan bulunuyor.
Dolayısıyla Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek demek, bütün bu halkaların her birini güçlendirmek anlamına geliyor.
Bu reform paketinde bunu yapmaya çalıştık.
Nicelik olarak sürekli artan Ar-Ge harcamalarını, nitelik olarak da ileriye taşımanın yollarını, formüllerini aradık.
Ülkemizde yapılan üretimin niteliğini, katmadeğerini, teknoloji seviyesini nasıl artırabileceğimizi detaylı bir şekilde çalıştık.”
Girişimci Bilgi Sistemi verileri incelendiğinde, imalat sanayinin genelinde, tasarım yapan firmaların, yapmayanlara göre daha yüksek faaliyet karı elde ettiklerini gördüklerini anlatarak, şöyle konuştu:
“2014 yılında hazır giyim sektöründe tasarım yapmayan firmaların faaliyet karlılığı yüzde 4.5 iken tasarım yapan firmaların faaliyet karlılığı ise yüzde 7.3 olmuş.
Bu gerçekten hareketle pakette firmalarımızın tasarım faaliyetlerini desteklemeye yönelik unsurların yeralmasını önemsedik.
Reform paketinde yeralan tüm eylemlerin arka planında, işte buna benzer bilgiler, tespitler, tecrübeler ve hikayeler var.
Pakette, daha yüksek katmadeğerli üretim yapısına geçişi sağlamak adına eylemlerin belirlenme sürecinde, reel sektör, üniversiteler ve eğitim camiasıyla çok yakın işbirliği içinde hareket ettik.
Pakete nihai halini vermek adına çok geniş katılımlı bir çalıştay düzenleyerek sahadaki, alandaki girişimcilerin, akademisyenlerin, sanayicilerin görüşlerini, ihtiyaçlarını, tekliflerini olabilecek en üst düzeyde bu pakete yansıtmış olduk.
Orta ve uzun vadede, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayacak bir reform paketi hazırladığımıza inanıyorum.”
Fikri Işık’ın verdiği bilgiler özetle bunlar.
Paketten sizin için seçtiklerime gelince;
“-Ar-Ge Merkezleri’nde gerekli personel sayısı 15’e düşürülüyor.
- Tasarım merkezlerinde çalışan personelin dışarıda geçirdikleri süre muafiyet kapsamına alınıyor. Yüksek Lisans için 1.5 yıl, Doktora için 2 yıl muafiyet veriliyor.
- Üniversite-sanayi işbirliğindeki öğretim görevlilerimizden gelir vergisi kesintisine son verilecek.
- Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde temel birim maaşlarını brüt olarak devlet ödeyecek.
- Gümrük vergisi istisnası getiriliyor.
- Tasarım merkezlerinin Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı destek ve muafiyetlerinden yararlanmasını sağlanılıyor.
- Vergi indirimi olacak. 2023’e kadar Maliye tarafından ödenecek.
- Sipariş veren ve sipariş alan firmalar Ar-Ge indirimine tabii tutulacak.
- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yeralan Teknogirişim Sermayesi Desteği ile kurulan firmalara doğrudan girişim sermayesi sağlayan firmalara vergi indirimi kolaylığı.
- Yenilikçi fikirlere sahip gençlere verilen ‘Teknogirişim Sermayesi Desteği’nin, proje niteliğine göre 500.000 TL’ye kadar artırılması, mezuniyet sonrası 5 yıllık sürenin 10 yıla uzatılması.”
Dikkatimi çeken başlıklar da özetle bunlardı.