KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2013-04-01 12:14:08

Zirve'nin ardından...

Hilmi Develi

01 Nisan 2013, 12:14

Türkiye’nin en etkin  ve en geniş ka- tılımlı sivil  toplum   platformların- dan olan “KOBİ’ler için Yeni Fırsatlar ve Pazarlar” ana temalı  IX. KOBİ Zirvesi, 20-21 Mart 2013 günlerinde İTO Meclis Salonu’nda    gerçekleştirildi. İTO Başkanı Murat  Yalçıntaş, TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe, İSO Başkanı Tanıl Küçük, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr.  Davut  Kavranoğlu açılışta konuştular.
“Dünya’da ve Türkiye’de Mali ve Finans Politikalarının  Piyasalara  Etkisi, Başarıya Giden Yolda, Teşvikler ve Destekler, KOBİ’ler Yeni Pazarlar  ve Rekabet  Destekleri, KOBİ’lerde  Bilişim ve İnovasyon Formu, Piyasalarda  Meydana  Gelen Ye
ni Gelişmelerin Sektörler  Üzerindeki Etkileri”  başlıklı oturumlarda alanlarında uzman  kişiler konuşmalarıyla salondaki tüm izleyicileri etkilediler. İlk günde iki çağrılı konuşmacıya  yer verilmişti, ilki Çin Halk Cumhuriyeti Dış Ticaret Müsteşarı  Zhu Guangyau, ikinci çağrılı konuşmacısı Yıldız Teknik Üniversitesi  Rektörü   Prof. Dr. İsmail Yüksek’in  “Üniversite-Sanayi  İşbirliği, Ar-Ge ve İnovasyon”  ana temalı görselliği zengileştirilmiş konuşması tam anlamıyla doyurucuydu. Prof. Dr. Davut Kavranoğlu;  “1930’lar da toplu iğne bile üretemeyen bir ülkeden,  dünyanın  en büyük  16. ekonomisi  olma  noktasına   kadar   geldik,  152 milyar dolar ihracat yapıyoruz, yaşanan tüm olumlu gelişmelerin Türk sanayici, KOBİ’leri ve işadamlarını motive  etmesi  gerektiğini  belirterek  katedilen  mesafenin yeterli görülmemesi  gerekir. Bu bardağın  dolu  tarafı, bir de  boş tarafına  bakalım;  nüfus  olarak  ve  ülke  yüzölçümü olarak bizimle aynı büyüklüğe sahip  olan Almanya yaklaşık 1.5 trilyon dolar  ihracat  yapıyor.  Konya büyüklüğünde  olan  İsviçre  200  milyar dolara yakın  ihracat  yapıyor.  Bizim ‘2002’de şöyleydik veya 1982’de böyleydik şimdi bak on katına çıktık’ diye kendimizi de  avutmamamız   lazım.  Biz olmamız gereken  yere  de  bakmalıyız. Olmamız gereken  yere gidecek  daha  çok mesafemiz var”  sözleriyle  daha  çok  çalışılmasının gerektiğine  bir kez daha  vurgu yaptı.
İTO Başkanı Yalçıntaş,  TOSYÖV Başkanı  Rahmi  Aktepe,  İSO  Başkanı  Tanıl Küçük  ve   KOSGEB Başkanı  Mustafa Kaplan’da   KOBİ’lerin genel  durumlarını sorun  ve çözümlerini, bugüne  değin yapılanları  ve  geleceğe   ilişkin değerlendirmelerini  kendi  bakış açılarından dile getirdiler. İş  Bankası  Genel  Müdürü  Adnan  Bali’nin konuşmasındaki  “KOBİ’lerin yüzde  49’dan   fazlası  finansman   sıkıntısı çekiyor. Sorunlu kredi de iyi ayrışan bir banka  bu  ülkenin  serveti  ve değerlerini  koruyordur,  aslında  aynı zamanda. 2012 yılında bankamızın  takipteki  kredileri  sadece   yüzde  2  oranında   arttı.
Bu tür sorunlu  kredilerin toplam  krediler  içerisindeki  payı  ise  sektörde  maalesef  yüzde  2.9’a  çıkarken  İş  Bankası’nda  azalmaya  devam  ederek  yüzde 1.9’a   indi.   Bunu   biz   kendimiz   için önemsiyor    değiliz,    muhataplarımız müşterilerimiz için önemsiyoruz.  Çünkü hata    yaptığımızda   bedelini    birlikte ödüyoruz”  sözleri   ilgi çekiciydi. Oturumlardaki konuşmacıların   sunumlarını   tüm   izleyiciler   beğeniyle karşıladılar. KOBİ Zirvesi’ni bütün  zorluklara  karşın gerçekleştiren  TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe  ile   KOSGEB  Başkanı Mustafa Kaplan ve çalışma arkadaşlarını bir kez daha  kutlamak  gerekiyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun oda   seçimleri  nedeniyle   katılamadığı Zirve’de   İTO ve  İSO Başkanları, Rifat Bey’in eksikliğini hissettirmediler. Zirve’de oturum  konuları ve konuşmacıların seçimi gerçekten  isabetli  olmuş, izleyiciler büyük bir beğeni  ile izlediler.
Zirve’nin  sonuç   bildirgesinde  nelerin yer  alacağı  yol  haritasının  çıkarılması bağlamında   önemli,   umarım  gerçekçi tespitlere yer  verilir. Önümüzdeki  dönemde   Zirve’nin formatı  ve  konsepti mutlaka    değiştirilmeli,   bu   konuda Rahmi Aktepe ve Mustafa Kaplan’ın da aynı düşüncede  olacağına  inanıyorum. Bu  arada   Zirve’ye katılan  işletme  sahipleriyle   de   sohbet  etme   olanağını buldum.  Konuştuklarımdan    ikisi imalat sanayinde üretim yapan  işletme sahipleriydi.   Her  ikisi   de   YTÜ   Rektörü’nün  sunumunda yer verdiği  Mevlana’nın; “Dünle beraber  gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek  lazım”  sözlerini anımsatarak,  “Girişimcilere, KOBİ’lere yeni  şeyler söylemek gerekiyor  ancak dertler  yıllardır aynı.  Düşünün; hala KOBİ’lerin yüzde  49’u finansman  sorunu yaşıyor. Kredi faizlerinin bir işletmeye maliyetinin  ne olduğunu  kimse  dile getiremedi.  Bir kez  ödemeni yapama, bak bankalar neler yapıyor. Hala kalifiye  eleman  bulmakta  zorluk  çekiyoruz.
Çek Yasası’yla yeni mağdurlar yaratıldı, kimse  borcunu ödemek istemiyor. Öde me de vadeler 180 güne dayandı. Ar-Ge, inovasyon güzel ve heyecan  veren sözcükler,  maliyetlerini   karşılayacak  güç kaç  KOBİ’mizde  var? Enerji  maliyeti yüksek, vergi oranları hala yüksek, kayıt içinde  olacaksın,  vergini  ödeyeceksin,  bu koşullarda   dünya  şirketleriyle rekabet edeceksin, bu şartlarda sanayicilik yapmak   delilik vallahi, bizler delilik yapıyoruz.”
Bunlar  da  iki sanayicinin  zirve değerlendirmeleri.
Zirve’nin  ardından    yazabildiklerim bunlar..
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.