KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Vizyonu, projeleri ve altyapısıyla bölgesine öncülük ediyor: Gaziantep Üniversitesi

ÜNİVERSİTE

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Özaydın, “Gaziantep Üniversitesi, İntörn Eğitim Modeli, Üniversite-Sanayi İş Birliği ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri başta olmak üzere Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olan projeleriyle dikkatle izlenen üniversite hüviyetini taşımaktadır” dedi.

Gaziantep Üniversitesi’nin kökenleri 1973’te ODTÜ Mühendislik Fakültesine bağlı olarak kurulan Makine Mühendisliği Bölümü’nün eğitim-öğretim sürecine dayanıyor. 1987 yılında 3389 sayılı yasa ile Mühendislik Fakültesine yeni kurulan çeşitli fakülte ve yüksekokulların da ilavesi ile üniversite tüzel kişiliğine kavuşmuş. Kuruluşundan bu yana gelişimini hızla sürdüren Gaziantep Üniversitesi, güçlü akademik kadrosu, fiziki altyapısı, sosyal ve kültürel imkânları ile bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlar ilerliyor.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Özaydın, “Gaziantep Üniversitesi, İntörn Eğitim Modeli, Üniversite-Sanayi İş Birliği ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri başta olmak üzere Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olan projeleriyle dikkatle izlenen üniversite hüviyetini taşımaktadır” dedi.

3 dilde eğitim veriyor
Gaziantep Üniversitesi; Suriye güvenlikli bölgede açtığı fakültelerle üç dilde eğitim veren, bilimsel ve sanatsal alandaki çalışmaları ile bölgesine öncülük eden uluslararası bir üniversite.  Üniversitede Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde eğitim dili İngilizce. Tıp Fakültesi’nde ise Türkçe ve İngilizce programlar bulunuyor. İlahiyat Fakültesi’nde zorunlu Arapça, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ise isteğe bağlı hazırlık sınıfları yer alıyor. Üniversitede 12 programda Arapça eğitim verilmekte olup, 3 dilde (Türkçe, İngilizce ve Arapça) eğitim veren Türkiye’nin tek üniversitesi konumunda. Üniversite 20 fakülte, 5 enstitü, 2 yüksekokul ve 11 meslek yüksekokuluna sahip. Akademik personel sayısı bin 609, idari personel sayısı ise 3 bin 421 olan üniversitede 4 bin 196’sı yabancı uyruklu olmak üzere toplam 46 bin 293 öğrenci eğitim alıyor.

Sanayi üniversite işbirliğinde rol model
Rektör Özaydın, “Gaziantep Üniversitesi araştırma, eğitim, bilim, kültür, sanat  ve sağlık alanlarında hizmet üreten gelişmiş bir üniversitedir” dedi. Üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiklerini ve sadece fen, mühendislik alanında değil, sosyal beşeri alanında da proje yürüttüklerini aktaran Özaydın, şu bilgileri verdi: “Üniversite sanayi işbirliğinin bir başka yansıması, sanayinin ihtiyaçlarını karşılama noktalarından biri olan test/analiz merkezleri ile firmalara hizmet verilmesidir. Üniversitemizde, özellikle Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulumuzda, araştırma ve geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacak laboratuvar ve atölyeler etkin bir şekilde hizmet vermektedir. İpekyolu Kalkınma Ajansı, AB projeleri ve Bilimsel Araştırma Projelerinin destekleriyle oluşturulan laboratuvarlarımız günümüzün gerektirdiği son teknolojilere sahip donanımları ve uzman akademik kadrosuyla endüstriyel kalkınmaya katkıda bulunmaya devam etmektedir.”

Sanayinin ihtiyacı test merkezi üniversitede
Her bir sanayi kuruluşunun test/analiz merkezi kurmasının rasyonel olmadığının altını çizen Özaydın, “Üniversitemizde Akredite ULUTEM ve Naci Topçuoğlu Ayakkabı Test Laboratuvarı başta olmak üzere birçok birimde bulunan gelişmiş ve teknolojik ekipmanla sanayimize hizmet verilmektedir” dedi.
İki merkezden Naci Topçuoğlu Akredite Ayakkabı Test Merkezi’nin ayakkabıcı ve sayacılar odası işbirliği çerçevesinde İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje ile hayata geçirildiğinin altını çizen Özaydın, “Bu merkez; Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayisi sektörünün yoğun talepleri doğrultusunda projelendirilmiştir. Ayakkabı Test Laboratuvarı projesi, Ayakkabı özelinde Türkiye’de kamu eliyle kurulan ilk test laboratuvarı olma özelliğini taşımaktadır. Ayakkabı ve Yan Sanayinin test ihtiyacını karşılayan, İstanbul haricinde tek laboratuvar olan Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Ayakkabı Test Laboratuvarı, test, analiz ve Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarında da çözüm sağlayan bir iş ortağı mantığıyla hizmetlerini sürdürmektedir” diye konuştu.

Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda ayrıca Makine Halısı Dokuma Atölyesi, Kutnu Kumaşı Dokuma Atölyesi, Cam İşleme Atölyesi, Ayakkabı Tasarım ve Üretim Atölyesi ve Plastik Enjeksiyon Makinesi atölyeleri sanayi ile birlikte projelendirilerek; üretmeye, değer katmaya ve uygulamalı eğitim imkanıyla öğrencilerini sektöre tam anlamıyla hazır hale getirmeye devam ediyor.

Rektör Özaydın, projeler ile sanayicilerin öğrencilere burslar verdiğini Naci Topçuoğlu MYO da, programlara kayıt yaptıran ilk 10 öğrenciye Gaziantep OSB Müdürlüğü’nce karşılıksız burs sağlandığını hatırlattı. Özaydın, şunları anlattı: “Bunun yanında Un ve Unlu Mamuller Programı öğrencilerimize de Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) tarafından burs verilmektedir. Ayrıca, farklı sektörlerdeki işletmeler tarafından ortak projeler çerçevesinde nakdi yardımlar ve işyerlerinde uygulama yapma imkânları ile öğrencilerimizin rahat ve donanımlı bir şekilde yetişmeleri sağlanmaktadır. Bu durum, sanayimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman/ara eleman sağlama noktasında oldukça önemlidir. Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulunun Organize Sanayi Bölgeleri ile yürüttüğü proje bazlı işbirliği ile eğitim öğretim, müfredat ve uygulama alanlarının son gelişen trendlere uygun şekillendirilebilmesi için Danışma Kurulları oluşturulmuş, kurulların talep ve yönlendirmeleriyle Endüstrinin talep ettiği iyi eğitim görmüş ‘aranan’ elemanları yetiştirmek mümkün hale gelmiştir.”

‘İntörn Mühendislik’
Mühendislik eğitimindeki derslerini tamamlamış öğrencilerin son dönemlerini (yaklaşık 4 aylık kesintisiz olarak) sanayide geçirmesini kapsayan ve mezun durumundaki mühendisler için geliştirilen İntörn mühendislik Gaziantep Üniversitesi’nde uygulanıyor. Programın bir staj olmadığını paylaşan Özaydın, şunları söyledi: “ ‘İntörn Mühendisler’ bir mühendis gibi sanayide çalışmalar yapıyor. İntörn Mühendisler, tüm derslerini tamamladıktan sonra bu dönemlerin birinde sanayinin çalışma ve vardiya saatlerine uyarak zamanlarının tamamını sanayide ve üretim alanında, yani direkt olarak sahada geçiriyor. İntörn Mühendislik ülke içinde özgün bir proje durumunda.”

Terapatik Rekreasyon Merkezi yatırım aşamasında
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) merkez kampüste bulunan Çobanevi Tesislerinin bulunduğu bölgeye, Terapatik Rekreasyon Merkezi kuruluyor. 20 dönümlük bir alana kurulan Terapatik Rekreasyon Merkezi içerisinde, fiziksel aktiviteyi doğal alanla birleştirme, iyileştirme bahçeleri, meditasyon ve yoga merkezi, at binme, tırmanma duvarı, bowling, yüzme, koşu bandı, hareket oyun alanları, hayvan çiftliği, iş atölyeleri gibi çok sayıda tesiste bireyler doğa ile iç içe bir şekilde faydalanabilecek.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, “Üniversitemizde açtığımız özel eğitime muhtaç çocuklarımız için yaşam becerilerini kazanacakları atölyeler, çalışma alanları, terapi merkezimizi kurarak çocuklarımıza katkı sağlamak istiyoruz” dedi. Özaydın, yatırım programında sadece Terapatik Rekreasyon Merkezi olmadığını aynı zamanda GAÜN Kütüphanesi’nin de proje aşamasında olduğunu, Çocuk Hastanesi ve Tıp Fakültesi Ambar binasının inşaatlarının devam ettiğini ekliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.