Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 17 Mart 2006 tarihinde kuruldu. Üniversite, yükseköğretim faaliyetlerine bugün 11 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 12 meslek yüksekokulu, 12 merkezi birim ile devam ediyor. Öğrenci sayısı 2021 yılı itibariyle 27 bin 714 olan Üniversite’de; lisans ve lisansüstü öğrenci sayısı açılan fakülte ve bölümlerle her geçen yıl artıyor.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin, “1.201 akademik, 1.664 idari olmak üzere toplam 2.865 personeli ile Türkiye’nin en dinamik kadrolarına sahip üniversitelerinden biriyiz” dedi. Yeni bölümler alanında geçtiğimiz dönem hukuk ve diş hekimliği fakültesini devreye aldıklarını söyleyen Şahin şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki dönem stratejik planlamayla açılacak yeni birimlerimiz; Denizcilik Meslek Yüksekokulu, Rumeli Araştırmaları Enstitüsü, Hayvan Hastanesi, 12.000 m2’lik ve bir günde 2.000 kütüphane kullanıcısına hizmet verecek yeni kütüphane binamız şeklindedir. Bununla birlikte Diş Hekimliği Fakültesi’ne de öğrenci alımına başlanacaktır.”
Hem araştırma hem eğitim üniversitesi
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi uluslararası bir üniversite. Bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi öğrencilerin milliyetinden anlaşılıyor. İtalya’dan Somali’ye, Ürdün’den Çin’e, Adriyatik’ten Balkanlara kadar dünyanın 57 farklı ülkesinden 1.519 öğrencisi bulunan Üniversite’nin 25 ülkeden 122 yükseköğretim kurumu ile Erasmus ikili anlaşmaları ve Mevlâna değişim programları bulunuyor.
Hem eğitim hem de araştırma üniversitesi olan Namık Kemal Üniversitesi’nin bu alandaki iddiası ise rakamlarda hayat buluyor. Bilimsel Araştırma Proje (BAP) Bütçesi, 2021 yılında 16.510.250,29 TL’ye ulaşan üniversite, BAP, TÜBİTAK, SANTEZ, TAGEM, Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajansı projeleri olmak üzere toplam 1.003 proje gerçekleştirildi. Şahin, yürütülen projelerden 874’ünün ‘Bilimsel Araştırma Projesi’ olduğunu belirterek, “Bununla birlikte uluslararası kriterlere uygun analizleri gerçekleştirmek üzere kurulan Üniversitemiz Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (NABİLTEM), üniversitemizin ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini artırmayı; kurum ve kuruluşlarının Ar-Ge ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz ve ölçüm isteklerini karşılamayı amaçlamaktadır” diye konuştu. 2006’da 74 olan laboratuvar sayısının bugün 247’e ulaştığını paylaşan Şahin, “Üniversitelerin akademik camiada başarılarını gösteren en önemli kriterlerden biri yayın sayılarıdır. 2021 yılına kadar gerçekleşen akademisyenlerimizin ulusal yayın sayısı 9.528 olurken uluslararası yayın sayısı ise 18.039’a ulaşmıştır. Ayrıca TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ sonuçlarına göre 207 üniversite arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 49. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi’nde ilk 50’de yer alan Trakya’daki tek üniversite olmuştur” açıklamasını yaptı.
‘Yaparak-yaşayarak öğrenme’ modelini kullanıyor
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, ilerleyen teknolojisiyle beraber bölgesinin yenilikçi ekosisteminde önemli bir oyuncu. Rektör Şahin, şunları aktardı: “Üniversitemiz, üniversite-sanayi işbirliği projelerine, Ar-Ge çalışmalarına, araştırma eksenli eğitime, inovasyona yönelik araştırmaya büyük önem vermektedir. Bugün üniversitemizin; bölge belediyeler, İŞKUR, Trakya Kalkınma Ajansı, Meslek Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri ve bölgemizde bulunan büyük ölçekli sanayi kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği protokolleri mevcut olup, öğrencilerimizin bir kısmı haftanın belli günlerinde bu sanayi kuruluşlarında çalışarak pratik eğitim almaları sağlanmaktadır.”
Üniversite; üniversite-sanayi işbirlikleriyle, akredite edilmiş 3+1, 7+1 ve intörn uygulamalarıyla, işbaşı eğitim programları ve sanayiye yönelik istihdam yaratıcı deneyim programlarıyla daha üniversite sıralarındayken öğrencilerinin ‘yaparak–yaşayarak’ iş tecrübesi kazanmasını hedefliyor. Şahin, şu bilgileri verdi: “Bu anlamda Türkiye’de 3+1 ve 7+1 uygulamasına geçen ilk üniversitelerden biri olarak öğrencilerimizin istihdama yönelik yetişmelerini ve tam zamanlı olarak işletmelerde uygulamalı eğitim almalarını sağlıyoruz. Bunlardan bazı işbirliği protokolleri, Mercedes-Benz Türk, Lila Kağıt A.Ş., Koleksiyon Mobilya, Avrupa Serbest Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş., Trakya Kalkınma Ajansı, HEMA Endüstri A.Ş.’dir.”
Öğrenci dostu şehirde nitelikli eğitim veriyor
Öğrenci dostu bir şehirde nitelikli eğitim sunduklarını paylaşan Şahin, öğrencilere; akademik, sanatsal ve sportif açıdan kariyer planlamalarını geliştirecek bir üniversite ortamı sunmanın gayreti içinde olduklarını dile getirdi: “Bugün üniversitemizde toplam 95 öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Öğrencilerimiz sanattan spora, bilimden edebiyata pek çok farklı alanda eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak üzere kurdukları bu topluluklarla yüzlerce etkinlik gerçekleştirmektedirler. Yıl içerisinde 28 farklı alanda çeşitli yaş gruplarına yönelik üniversitemiz tarafından sertifikalı eğitimler ve ücretsiz kurslar düzenlenmektedir.” Fiziki yapılanmanın üniversite için önemli olduğunu paylaşan Şahin, yatırımlarına ilişkin şunları ifade etti: “Üniversitemiz 2021’de toplam 4.156.617,33 m2 açık alana ve 316.640 m2 kapalı alana sahiptir. Özellikle geçtiğimiz dönemde Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi yeni binası, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu yeni binası, Diş Hekimliği Fakültesi yeni binası, sanat galerisi ve Atatürk Kent Ormanı açılışlarını büyük bir onur ile gerçekleştirdik. Uygulama otelimizi, Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte baştan aşağıya yeniledik ve halkın hizmetine açtık. Önümüzdeki dönemde ise nükleer tıp binası, onkoloji binası ve hastanemizin ek hizmet binasının yapılması planlanmaktadır.”
Namık Kemal Teknopark büyümesini sürdürüyor
Namık Kemal Teknopark’ın merkezi Çorlu Yerleşkesinde bulunuyor. Ana merkezde; TEKMER, Kuluçka Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi ve 42 firma aktif olarak faaliyet gösteriyor. Şahin, teknopark bünyesinde bugüne kadar 194 projenin başarıyla tamamlandığını, 79 projenin ise devam ettiğini açıkladı. Rektör Şahin, aynı zamanda Namık Kemal Teknopark bünyesinde Tekirdağ bölgesinin yazılım vadisi olmasının planlandığını söyledi. Namık Kemal Teknopark’ın Süleymanpaşa ilçesinde 1. şubesinin açılması için yatırımları ise devam ediyor. Şahin, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 5. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, Teknoparkımız ‘En İyi Gelişme Gösteren Erken Aşama TGB’ kategorisinde 3.’lük ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca Teknoparkımız, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan Teknopark Performans Endeksi sıralamasında bu yıl faaliyette olan Teknoparklar arasında 37. sırada yer almıştır” dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi: “Geleceğe Açılan Kapı”
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi: “Geleceğe Açılan Kapı”
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, ilerleyen teknolojisiyle beraber bölgesinin yenilikçi ekosisteminde önemli bir oyuncu. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin, “Üniversitemiz, üniversite-sanayi işbirliği projelerine, Ar-Ge çalışmalarına, araştırma eksenli eğitime, inovasyona yönelik araştırmaya büyük önem vermektedir. Üniversitemiz nitelikli eğitimiyle geleceğe açılan kapıdır” dedi.