KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Sürdürülebilir kalkınmaya öncülük etmeyi amaçlayan; ALKÜ, dünya üniversitesi olmayı hedefliyor 

ÜNİVERSİTE

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü (ALKÜ) Prof.Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, ulusal ve uluslararası platformlardaki başarılarıyla ve imza attığı ilklerle dikkat çeken ALKÜ’nün toplumun huzur ve refahının artırılmasına yönelik çözüm, değişim, dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmaya öncülük eden bir dünya üniversitesi olmayı amaçladığını söylüyor.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), Antalya’nın Alanya ilçesinde 23 Nisan 2015’te kuruldu. 23 Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne sahip ALKÜ’de, bugün 590 akademisyenle, 10 fakültede 34 bölümde, 5 MYO’da 35 programda, 1 yüksekokulda, 1 enstitüde 70 programda toplam 15 bin 726 öğrenci eğitim görüyor.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof.Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, ALKÜ olarak en büyük amaçlarını şöyle açıklıyor: “Evrensel değerlere bağlı, insanlığa hizmet merkezli bir yönetim anlayışıyla eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve sosyo-kültürel faaliyetler yapan, karşılaşılabilecek sorunları aklın ve bilimin süzgecinden geçiren, öncelikli olarak içinde bulunduğu şehrin olmak üzere, bölgenin ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli bireyleri yetiştiren bir üniversite olarak, toplumun huzur ve refahının artırılmasına yönelik çözüm, değişim, dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmasına öncülük etmektir. Bilgi, ürün ve hizmet üreterek turizm, sağlık, tarım ve hizmet sektöründe bulunduğu bölgenin ve ülkenin sosyo-ekonomik yapısını geliştiren ve tercih edilen bir dünya üniversitesi olmak.”

Ulusal ve uluslararası başarılar, imza atılan ilkler
Prof.Dr. Türkdoğan, YÖK tarafından belirtilen turizm, sağlık ve spor alanlarında ihtisaslaşma çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren ALKÜ’nün bu alanlarda ulusal ve uluslararası platformlarda oldukça fazla başarıları bulunduğunu anlatıyor:
Alanya’nın en önemli antik kentleri arasında gösterilen Syedra Antik Kenti’nde, devam eden kazı çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı Kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve desteğiyle ALKÜ tarafından yürütülecek. Syedra, Telmessos gibi Antik Çağ’a ışık tutan antik şehir kazılarına ve çalışmalarına destek vererek yeni bulguların ortaya çıkmasına katkı sağladık.
Avrupa Nörostimülasyon Derneği’nin Türkiye temsilciliğine ve Sigma Xi’ye seçilen ALKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Burak Yuluğ, alzheimer hastalığının tedavisi için faz 2 ilaç çalışmasının başarıyla tamamlandığını ve faz 3 çalışmasına geçildiğini müjdeledi.
ALKÜ Öğrencileri; Milli Sporcularımız Salih Korkmaz, Esra Türkmen ve Eda Tuğsuz’un uluslararası alandaki başarılarıyla ALKÜ ailesi olarak gururlandık.
ALKÜ Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğü Akademisyeni Öğretim Görevlisi Diren Doğan, 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı çerçevesinde Oxford Üniversitesi’ne davet edildi.
Birçok projemiz; TÜBİTAK, TUSAŞ, MÜSİAD gibi ülkemizin önde gelen kurum ve kuruluşları tarafından başarılı görülerek destek almaya hak kazandı. ALKÜ öğrencileri tarafından yapılan 18 proje, TÜBİTAK 2209-A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 Yılı 2. Dönem Çağrısı’na destek hakkı kazandı.
Gastronomi alanında Turizm Fakültesi ve ALTSO Turizm MYO öğrencileri ulusal ve uluslararası birçok alanlarda dereceler aldılar.
ALKÜ Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu’nda Türkiye’de ilk olan ‘Tropik Meyve Yetiştiriciliği Programı’ açıldı.
ALKÜ tarafından yapılan ve Türkiye’de bir üniversitenin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamasıyla bir ilk olan ALKÜ GES (Güneş Enerji Santrali) projesinde ilk enerji verilerek sistem devreye girdi.
ALKÜ Tıp Fakültesi doktorlarının görev yaptığı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bölgede ilk kez uygulanan birçok başarılı ameliyatı yapmaya devam ediyor.
Kestel Yerleşkesi, Gazipaşa Yerleşkesi, Akseki Yerleşkesi, Kargıcak Yerleşkesi Konaklı Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Konaklı Kongre Merkezi ile faaliyetlerini sürdüren ALKÜ, bünyesinde Tıp Fakültesi ve Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Yurt Binası, Spor Bilimleri Fakültesi, Morfoloji Binası, Alanya’nın en büyük araştırma laboratuvarı ve yaşam alanlarıyla toplamda 1 milyon 98 bin 504 m2 fiziki alana sahip, sağlık ve spor kompleksi olacak Cikcilli Yerleşkesi’nin yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Birçok üniversiteye örnek olan 60 yaş üstü bireylerin akademik eğitim aldığı 60+ Tazelenme’nin ikinci yılına kontenjanlarımızın tamamını doldurarak başladık.
ALKÜ evsahipliğinde, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü paydaşlığında düzenlenen 9 farklı etaptan oluşan ‘VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi’nde, 16 farklı üniversiteden 26 ekip kıyasıya yarıştı.
ALKÜ ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Uluslararası Alanya Piyano Yarışması ve Festivali’ yapıldı.”
“Eğitim kalitesine büyük önem veriyoruz”: Eğitim kalitesine büyük önem verdiklerini, öğrencilerinin teorik bilgiye ek olarak pratik beceriler edinmelerini sağlamak için sektörle işbirlikleri yaptıklarını, staj ve uygulamalı eğitim imkanları sunduklarını belirten Prof.Dr. Türkdoğan, uluslararasılaşma stratejileri kapsamında; Erasmus ve diğer değişim programları aracılığıyla, öğrencilerinin global bir bakış açısına sahip olmalarını teşvik ettiklerini, onlara yurtdışında eğitim ve staj fırsatları da sunduklarını söylüyor: “Bu, onların sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da rekabet edebilecek donanımda olmalarını sağlıyor. Üniversitemizin fiziki ve teknolojik altyapısını sürekli geliştiriyoruz. Modern laboratuvarlar, kütüphaneler ve sosyal alanlar öğrencilerin kendilerini rahat hissedecekleri ve en iyi şekilde öğrenebilecekleri ortamları oluşturuyoruz. Akademik kadromuzu nitelikli ve alanında uzman isimlerle güçlendiriyoruz. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük önem veriyor, öğrencilerimizi bu süreçlere dahil ediyoruz. Akademik başarılarımız ve araştırma projelerimizle adımızdan söz ettiriyoruz ve bu da tercih edilirliğimizi arttırıyor. Öğrencilerimizin sosyal ve kişisel gelişimlerine de büyük önem veriyor, çeşitli öğrenci kulüpleri, etkinlikler ve kariyer danışmanlık hizmetleriyle onların çok yönlü bireyler olmalarını destekliyoruz. Bu stratejilerimizle; ALKÜ olarak öğrencilerimizin farklılaşma çizgisini belirgin kılıyor ve tercih edilirliğimizi artırıyoruz.”
Turizmde ALKÜ öğrencilerine staj ve iş fırsatları: Turizm ve hizmet sektörüyle ALKÜ öğrencilerine staj ve mezuniyet sonrası iş imkanı sağlayan birçok protokole imza attıklarını belirten Prof.Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, bunlardan bazılarını şöyle sıralıyor:
ALKÜ ile Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) arasında; üniversitenin turizm alanında eğitim gören öğrenci ve mezunlarına staj ve istihdam olanağı sağlamak, öğrencilerin sektöre adaptasyonunu hızlandırmak ve verimini arttırmak amacıyla protokol imzalandı.
ALKÜ ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) arasında imzalanan ‘Diploma Sizden, İş Bizden’ protokolü kapsamında turizm programları mezunu tüm öğrencilere Alanya’da her yıl garantili iş imkânı sağlanacak.
ALKÜ ile ALTSO arasında genişletilmiş işbirliği protokolü imzalandı.
ALKÜ Turizm Fakültesi ve ALTSO Turizm MYO’da öğrenim gören öğrencilerin istihdam ve uygulamalı eğitim alanında işbirliği için Lonicera Otel ile protokol imzaladı.
ALKÜ ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) arasında imzalanan ‘Bilimsel İş Birliği’ protokolüyle tarım alanında öğrenci eğitimi, teknik uzman danışmanlık desteği ve ikili projeler yapılacak.
ALKÜ ile Türk Hava Kurumu (THK) arasında hava sporlarının geliştirilip yaygınlaştırılması için işbirliği protokolü imzalandı.”
Yeni açılacak yüksek lisans programları, programlar ve projeler: Prof.Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, üniversitenin ülkemize ve bölgesine daha etkin fayda sağlaması için yüksek lisans ve doktora için kabul edilenler ve başvuru yapılan programlar ve yeni projeleri hakkında şu bilgileri veriyor:
Müzik Eğitimi (YL) (Tezli), Genetik ve Biyomühendislik (YL) (Tezli) (İngilizce), İnsan Kaynakları Yönetimi (YL) (Tezsiz) (İÖ), İngiliz Dili Eğitimi (YL) (tezli), Halk Sağlığı Hemşireliği (YL) (Tezli), Anatomi (TIP) (YL) (Tezli), Kültürel Miras Alanlarının Yönetimi (Tezli) (YL) (başvuru yapılacak), Kimyasal Biyolojik Radyo-Nükleer (Tezli) (YL), Acil Tıp anabilim bağlı olarak Afet Tıbbı (Tezli) (YL) Programı, Elektrik-Elektronik (Tezli) (YL) İng., Tıp Tarihi (Tezli) (YL), Nanobilim ve Nanomühendislik (Doktora), Sinir Bilimleri (Doktora) (Disiplinlerarası), Tropikal Meyve Yetiştiriciliği (Ön Lisans), Yönetim Bilişim Sistemleri (Lisans).
Üniversitemize Teknoloji Merkezi (TEKMER) kurulması için girişimleri başlattık.
Kestel Yerleşkesi’nde Selçuklu mimarisine sahip Merkezi Kütüphanemizi yapacağız.
ALKÜ Turizm Fakültesi binası ve uygulama oteli yapmayı düşünüyoruz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.